ΤΟΠΙΚΑ

Πολίτες «σταυροφόροι» σε καιρό πανδημίας

πολίτες-σταυροφόροι-σε-καιρό-πανδη-610505

Συνολικά 7.500 άτομα εν δυνάμει έτοιμα ανά πάσα στιγμή να βοηθήσουν εθελοντικά όποιον έχει ανάγκη

Δεν προλαβαίνει να τελειώσει η καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας και σε χρόνο ρεκόρ η ομάδα ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας ενάντια στον covid – 19 – Bόλος έχει αναρτήσει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, που χρειάζεται ο πολίτης για να είναι ενημερωμένος.

Πρόκειται για διαδικτυακή πλατφόρμα την οποία δημιούργησαν ορισμένοι φίλοι και την οποία θα ζήλευαν πολλά δημοσιογραφικά sites.

Διαχειριστής Βολιώτης νοσηλευτής, ο Γρηγόρης Γαγάρας, ο οποίος μαζί με ορισμένους άλλους συμπολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνιολόγους αποφάσισαν να «στήσουν» αυτή την ενημερωτική σελίδα λίγες μέρες αφότου ξέσπασε η πανδημία στην Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2020.

«Τότε όλα ήταν πρωτόγνωρα. Όλος ο κόσμος μιλούσε για έναν επικίνδυνο και θανατηφόρο ιό που έρχονταν και για τον οποίο γνωρίζαμε ελάχιστα πράγματα. Αισθανθήκαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι ώστε ο κόσμος να ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις εξελίξεις», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γρηγόρης Γαγάρας.

Στην αρχή η ομάδα ξεκίνησε δειλά. 13 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας μετρά 7.500 μέλη. Εχει επίσης κατορθώσει να στήσει ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας για πολίτες και οικογένειες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

7.500 μέλη της ομάδας εν δυνάμει έτοιμα ανά πάσα στιγμή, να βοηθήσουν εθελοντικά, όποιον έχει ανάγκη.

Συνολικά 54 οικογένειες στηρίζονται από την τοπική ομάδα αλληλοβοήθειας covid κυρίως στο επισιτιστικό κομμάτι.

Συγκεντρώνονται τρόφιμα τα οποία διανέμονται για να «στρώνεται» το καθημερινό τραπέζι σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε οικογένειες εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό που έμειναν χωρίς δουλειά μήνες ολόκληρους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Πρόκειται για ανθρώπους που δεν μπορούν να βοηθηθούν από τις κοινωνικές δομές των δήμων, διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η Πολιτεία. Έχουν όμως αυξημένες ανάγκες βιοπορισμού τις οποίες μόνοι τους δεν μπορούν να καλύψουν.

«Η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία δημιούργησε νέους ανέργους, κυρίως σε τομείς όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονταν στήριξη και εμείς προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γαγάρας.

Όσοι εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες με εκείνον έχουν έντονα αναπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς.

Αυτό ήταν και η κινητήριος δύναμη άλλωστε, ώστε η ομάδα ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας να έχει καθημερινή παρέμβαση στην τοπική κοινωνία.

Καθημερινά τα τηλέφωνα «παίρνουν φωτιά», όπως επίσης και το messenger από άτομα που ζητούν βοήθεια αλλά και από εκείνους που επιθυμούν να συνδράμουν την ομάδα.

Η τοπική ομάδα πλέον έχει δικτυωθεί και συνεργάζεται με αντίστοιχες ομάδες αλληλοβοήθειας που δραστηριοποιούνται σ’ άλλες περιοχές. Ανταλλάσουν απόψεις και προτάσεις, ενώ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν εν ενεργεία και μετά το τέλος της πανδημίας.

«Οταν τελειώσει αυτή η δύσκολη περίοδος θα υπάρξουν πολλές αλλαγές. Πολλά πράγματα δεν θα είναι όπως πρώτα, ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας την ίδια ώρα θα αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο. Εχω την αίσθηση ότι η συνδρομή της ομάδας θα είναι καταλυτική και στη συνέχεια», συνεχίζει ο Γρηγόρης.

Ο ίδιος μάλιστα αποκαλύπτει ότι η ενασχόλησή του με την ομάδα λειτούργησε και για τον ίδιο «λυτρωτικά», σε μία περίοδο που οι περιορισμοί επέβαλαν την κοινωνική απομόνωση και το κλείσιμο στους τέσσερις τοίχους.

«Εχω την αίσθηση ότι όλοι όσοι ασχοληθήκαμε ενεργά με αυτή την ομάδα έχουμε γίνει καλύτεροι άνθρωποι. Εχουμε αναπτύξει αντοχές και έχουμε πλέον δημιουργήσει «δεσμούς» με πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι είναι καταλυτικοί», σχολιάζει επίσης.

Μελλοντικά, για μετά την καραντίνα, η ομάδα διερευνά τη δυνατότητα για τη λειτουργία μιας κουζίνας στον Βόλο, αφιλοκερδώς, για να έρχεται ο κόσμος που έχει ανάγκη να παίρνει μια μερίδα σπιτικού φαγητού, όπως εξηγεί ο Γρηγόρης.

Στοιχεία επικοινωνίας: [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου