ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιγμα – γιορτή για την εστίαση μετά από έξι μήνες, αλλά χωρίς μουσική…

ανοιγμα-γιορτή-για-την-εστίαση-μετά-610530

Με μέτρα, περιορισμένο ωράριο και πολλά ρεζερβέ για την πρώτη έξοδο από τον περασμένο Νοέμβριο

Γιορτή θα αποτελέσει για την εστίαση η επαναλειτουργία του κλάδου από μεθαύριο Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, μετά από έξι μήνες καραντίνας. Η πρεμιέρα της λειτουργίας των καταστημάτων θα γίνει όμως χωρίς μουσική, με μέτρα, περιορισμένο ωράριο, αλλά με… γιορτινή διάθεση, όπως μαρτυρούν τα ρεζερβέ, που έχουν ήδη φροντίσει να κλείσουν θαμώνες για την πρώτη, μετά τον περασμένο Νοέμβριο, έξοδο με τους φίλους ή τις οικογένειές τους.

Στην εστίαση επικρατεί πυρετός εργασιών για την οργάνωση της πρώτης ημέρας λειτουργίας που πέφτει σε αργίες, της γιορτής του Πάσχα και της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα καταστήματα καθαρίστηκαν και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες, ενώ δόθηκαν παραγγελίες για να γεμίσουν ράφια και ψυγεία. Το απαραίτητο προσωπικό βρίσκεται στις θέσεις του και του έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για την προμήθεια των απαραίτητων self test τα οποία θα πρέπει να κάνουν αύριο Κυριακή του Πάσχα, προκειμένου μεθαύριο Δευτέρα να μπορούν να πάνε για δουλειά.

«Η έναρξη αναμένεται να είναι γιορτινή», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Αναψυκτηρίων Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου, έστω κι αν δεν θα είναι όλοι οι επαγγελματίες παρόντες στο άνοιγμα.

Η επαναλειτουργία θα γίνει μόνο για τις επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, που αφορά στο 50% των καταστημάτων στη Μαγνησία. Πολύ μικρό ποσοστό δεν θα ανοίξει λόγω αργιών, αλλά και απαγόρευσης διανομαρχιακών μετακινήσεων, ενώ ένα επίσης πολύ μικρό ποσοστό επιχειρήσεων κλείδωσε οριστικά λουκέτο το προηγούμενο διάστημα και δεν θα ανεβάσει ξανά ρολά.

Παρά τα μέτρα και τις απώλειες, η πρεμιέρα στην εστίαση λαμβάνει χαρακτήρα γιορτής. Μάλιστα η πλειονότητα των καταστημάτων έχει ήδη δεχθεί ρεζερβέ από θαμώνες που θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να απολαύσουν την πρώτη τους μετά από μήνες έξοδο, χωρίς να χρειαστεί να αναζητούν τραπέζι από μαγαζί σε μαγαζί.

Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε συνάντηση με στελέχη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, ενόψει της πρεμιέρας, εφιστά την προσοχή σε όλους τους επαγγελματίες για την αυστηρή και στο έπακρο τήρηση των περιοριστικών μέτρων, με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και πιθανά πρόστιμα από κλιμάκια ελέγχου.

Τα μέτρα

Τα μέτρα, βάσει των οποίων θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, είναι τα εξής:

-Λειτουργία μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

-Λειτουργία χωρίς μουσική.

-Υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).

-Επιτρέπεται η παρουσία καθήμενων μόνο πελατών.

-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

-Υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.

-Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

-Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξή τους (90cm -1,2m και 1,8m, κατά περίπτωση).

-Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες: α) με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και β) απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

-Κλειστά 23:00-05:00 (οι πελάτες θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει έως τις 22:45).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου