ΤΟΠΙΚΑ

Οι 30άρηδες κρατούν το κλειδί της «Ελευθερίας»

οι-30άρηδες-κρατούν-το-κλειδί-της-ελευθ-610904

Ελαβαν την πρώτη δόση κάνοντας το σήμα της νίκης – Συγκινητικά μηνύματα και προτροπές στον δρόμο για την ανοσία

Η σειρά τους ήρθε νωρίτερα από ό,τι περίμεναν. Ο λόγος για τους τριαντάρηδες, για τους οποίους οι εμβολιασμοί άρχισαν τη Μεγάλη Τετάρτη και είναι εκείνοι, που κρατούν στα χέρια τους το κλειδί της επιχείρησης «Ελευθερία».

Η ανταπόκρισή τους στο εμβόλιο θα αποτελέσει το πιο καθοριστικό βήμα για τον έλεγχο της πανδημίας. Οι ηλικίες 30 – 39 αποτελούν επί της ουσίας τη νεαρότερη ηλικιακά παραγωγική ομάδα, της οποίας η ζωή άλλαξε δραστικά έπειτα από τον κορονοϊό, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι νέοι που δραστηριοποιούνται έντονα, θέλουν, όπως φαίνεται, την ανοσία και την ελευθερία τους. Η δική τους γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα θα διευκολύνει τη διαδικασία της ανοσίας, προστατεύοντάς τους παράλληλα από την πιθανότητα να προσβληθούν οι ίδιοι από τον ιό.

Αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι μόλις την πρώτη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα κλείστηκαν 60.000 εμβόλια, η ανταπόκριση αναμένεται να είναι μεγάλη.

Αυτό κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομιλώντας με γυναίκες και άνδρες αυτής της γενιάς που με έναν πρωτόγνωρο ενθουσιασμό μπήκαν χθες μέσα στα Εμβολιαστικά Κέντρα στα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς και Βελεστίνου, σήκωσαν μανίκια χωρίς κανέναν ενδοιασμό και αποχώρησαν κάνοντας το σήμα της νίκης… Το πρώτο βήμα για την «Ελευθερία» έχει γίνει.

Επιτέλους «Ελευθερία»

Το γρήγορο εμβόλιο είναι το καλύτερο εμβόλιο, λένε οι ειδικοί της Επιτροπής του υπ. Υγείας και το οποίο συμμερίζεται η κυβέρνηση, στην προσπάθεια η κανονικότητα να έρθει ταχύτερα, αν οι τριαντάρηδες προσέλθουν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο Μάκης Αναστασίου, 39 χρόνων, είναι επαγγελματίας μουσικός. Ο κλάδος του έχει πληγεί ανεπανόρθωτα εξαιτίας της πανδημίας. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του επί ενάμιση χρόνο βρίσκονται εκτός εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

«Ηταν υποχρέωση μου προς την οικογένειά μου, προς την επαγγελματική οικογένεια με την οποία συνεργάζομαι που 14 μήνες τώρα έχει περάσει τα πάνδεινα και προς τον συνάνθρωπο μου. Ελπίζω να έχω κάνει το σωστό», επισήμανε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, λίγα λεπτά αφότου διάβηκε από τους πρώτους το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Βελεστίνο το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης και εμβολιάστηκε.

Η Γεωργία Οντοπούλου, με το μωρό της στην αγκαλιά μετέβη στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, έχοντας προγραμματίσει το ραντεβού της για εμβολιασμό. Είναι 34 χρόνων και περίμενε πώς και πώς να ανοίξει η πλατφόρμα που θα της έδινε το δικαίωμα να εμβολιαστεί.

«Εκανα το εμβόλιο για να τελειώσουμε νωρίτερα με όλο αυτό που ζούμε. Με τη γιατρό μου που μίλησα μας συνέστησε να εβολιαστούμε άμεσα και γενικότερα μας προέτρεψε όσους ανθρώπους γνωρίζουμε να τους παροτρύνουμε να βιαστούν να εμβολιαστούν. Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις και έχει δείξει ότι είναι επιθετικός. Αφού μας δίνεται η δυνατότητα θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε όλοι», εκτίμησε.

«Κάνουμε το καθήκον μας προς την κοινωνία και είμαι πολύ υπερήφανος για τους ανθρώπους της γενιάς μου», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας Δημήτρης Λουφόπουλος, 34 χρόνων. «Κάνοντας το εμβόλιο δείχνουμε σεβασμό σε όλους τους συμπολίτες μας που ένα χρόνο τώρα υποφέρουν λόγω της πανδημίας. Για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που έχουν να δουν μήνες τα εγγόνια τους, για κάθε συμπολίτη που έχασε τη δουλειά του, για τον ελεύθερο επαγγελματία που με αγωνία παλεύει να κρατήσει την επιχείρηση του όρθια, για τους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την μάχη υπό αντίξοες συνθήκες ένα χρόνο τώρα και για κάθε άνθρωπο που έχασε τη ζωή του μόνος στο νοσοκομείο χωρίς να έχει ένα χέρι να κρατήσει», προσθέτει συγκινημένος και πεπεισμένος ότι «τελικά θα τον νικήσουμε τον ιό».

Εμπλεος αισιοδοξίας ότι μία δύσκολη περίοδος φτάνει στο τέλος της δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στέφανος Δημογιάννης, 39 χρόνων, επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης, ιδιοκτήτης του γνωστού καφέ – σνακ μπαρ στην Αγριά DA LESTE, που επίσης ήταν μεταξύ των πρώτων που εμβολιάστηκαν στη Μεγάλη Τετάρτη, στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου.

«Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνεται να εμβολιαστούμε απέναντι στον ιό, θωρακίζοντας τον εαυτό μας, τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας, την οικογένειά μας και τους συμπολίτες μας. Είναι ένα δώρο της επιστήμης προς την ανθρωπότητα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το οποίο ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Η προτροπή που προς όλους είναι να παραμερίσουν τις επιφυλάξεις που τυχόν έχουν και να εμβολιαστούν. Είναι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Η Ιωάννα Μωραΐτη, μαθηματικός, ετών 32, απέκτησε μωρό μόλις πριν από λίγους μήνες. Δεν χρειάστηκε παρά μόνο λίγα λεπτά, όσο για να μπει στην πλατφόρμα και να προγραμματίσει το ραντεβού της. Εκανε την πρώτη δόση του εμβολίου το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και δηλώνει ανακουφισμένη. «Ήθελα να προστατευθώ και να προστατεύσω και τους γύρω μου από τους κινδύνους της πανδημίας. Είναι καιρός να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και να συνεχίσουμε χωρίς περιορισμούς που μας στερούν σημαντικά πράγματα στη ζωή μας», αναφέρει, περιμένοντας πλέον να περάσουν οι μέρες για να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου που θα την έχει θωρακίσει απέναντι στον ιό.

Το παράδειγμα του Ισραήλ και της Βρετανίας

Θα πρέπει να σημειωθεί πως και σε άλλες χώρες οι ηλικίες 30-39 είναι αυτές που ανέβασαν τα επίπεδα ανοσίας τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Βρετανία. Θεωρούνται εκείνοι που ευκολότερα θα πάνε για ψώνια (ενίοτε ψωνίζοντας για όλη την οικογένεια, ώστε οι ανεμβολίαστοι να μην εκτεθούν σε κίνδυνο) και εκείνοι που ζητούσαν το προηγούμενο διάστημα το ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης. Οσο περισσότερο προστατευμένες είναι αυτές οι ηλικίες, που κινούνται στην κοινότητα, επομένως, τόσο περισσότερο θα μειώνεται η διασπορά του ιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου