ΤΟΠΙΚΑ

Επτά δικογραφίες για εμπρησμούς από αμέλεια στη Μαγνησία

επτά-δικογραφίες-για-εμπρησμούς-από-α-611196

Αναφορές στον ΟΠΕΚΕΠΕ για περιορισμό ή διακοπή επιδοτήσεων λόγω πυρκαγιών – 51 φωτιές σε τέσσερις μήνες – Αρχίζει σήμερα Μ. Σάββατο η αντιπυρική περίοδος

Συνολικά 51 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις εκδηλώθηκαν στη Μαγνησία από την αρχή του τρέχοντος χρόνου μέχρι σήμερα. Αγροτοδασικές εκτάσεις συνολικά 230 στρεμμάτων παραδόθηκαν στις φλόγες από αμέλεια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου βεβαίωσε 7 πρόστιμα, με το χαμηλότερο να ανέρχεται στα 200 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων πρόληψης, σχημάτισε ισάριθμες δικογραφίες για εμπρησμούς και στις ανάλογες περιπτώσεις ενημέρωσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διατάξεις περί Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, που αφορούν στον περιορισμό ή και τη διακοπή των επιδοτήσεων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σήμερα Μ. Σάββατο η πυροσβεστική διάταξη για τα μέτρα πρόληψης ορίζει ακόμη πιο αυστηρά πρόστιμα ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας που ορίζουν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Από σήμερα μέχρι και τον Οκτώβριο απαγορεύεται η καύση για οποιονδήποτε λόγο. Επιτρέπεται μόνο με άδεια από την πυροσβεστική αρχή για αγρότες, όταν όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που πιστοποιούνται με σχετικά έγγραφα γεωπόνων, όπως για παράδειγμα να υπάρχει σκουλήκι στο έδαφος και να καταπολεμάται με φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως καμία ανοχή σε περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς από αμέλεια. Η ισχύουσα πυροσβεστική διάταξη, η υπαρ. 19/2020, εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2020 και υπήρξε η περίοδος ενημέρωσης και προσαρμογής για την πιστή τήρησή της. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και αυξομειώνονται οι θερμοκρασίες δημιουργούνται τοπικά φαινόμενα όπως κατά τόπους δυνατοί άνεμοι που σε συνδυασμό με την αμέλεια και την απομάκρυνση της υγρασίας από τη βλάστηση βάζουν φωτιές που μπορεί να πάρουν απροσδόκητες διαστάσεις, με μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον, τις ανθρώπινες περιουσίες, τον άνθρωπο.

Η κορύφωση των πυρκαγιών του αμέσως προηγούμενου χρονικού διαστήματος, οι οποίες κατά κανόνα προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, καταγράφηκε τον Απρίλιο με χαρακτηριστική τη φωτιά στο Βρωμονέρι Προμυρίου όπου καταστράφηκε δασική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Κανείς δεν γνωρίζει τι διάσταση θα μπορούσε να πάρει η φωτιά αν δεν έφταναν στο σημείο άμεσα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δεν έκαναν ρίψεις νερού σε πρώτο χρόνο στο πύρινο μέτωπο που υπήρχε σε δύσβατη περιοχή με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να φθάσουν εκεί με εγκαταστάσεις.

Πολλά από τα συμβάντα εκδηλώθηκαν μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, σε διαφορετικά σημεία του ορεινού όγκου του Πηλίου, αλλά και στις περιοχές του Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου όπου εντοπίζεται έντονη αγροτική δραστηριότητα. Απαιτήθηκε να κινητοποιηθούν μεγάλες δυνάμεις πυρόσβεσης σε διάσπαρτα περιστατικά προκειμένου να μην εξαπλωθούν, ακόμη και όταν ήταν μικρά σε έκταση.

Εκείνο που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ήταν η εγκληματική αμέλεια που διαπιστώθηκε κάποιες φορές, καθώς φωτιές είχαν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους ακόμη και σε περιοχές όπου υπήρχε αισθητή έως και ισχυρή πνοή ανέμου.

Οι αγροτοδασικές πυρκαγιές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι λόγω των περιορισμών που ισχύουν εν μέσω πανδημίας για τις μετακινήσεις. Ωστόσο, φτάνει ένα και μόνο περιστατικό για να έχει τρομακτικές διαστάσεις και είναι κρίμα να συμβεί αυτό από αμέλεια, ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα με καύση στην ύπαιθρο. Απαγορεύεται ακόμη η εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή άχρηστων ειδών. Επιτρέπεται η τοποθέτηση – φύλαξή τους σε κατάλληλο χώρο η απόσταση του οποίου είναι 300 μέτρα από τις παρυφές δασών ή δασικών εκτάσεων και 50 μέτρα από δενδροστοιχίες με δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση.

Απαγορεύεται η καύση απορριμμάτων τόσο εντός των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) όσο και στους υφιστάμενους χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων που γειτνιάζουν με εκτάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας ή βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων απ’ αυτές.

Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που επιτρέπεται η καύση με την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες απαιτείται να τηρούνται αυστηρά μέρα όπως δημιουργία ψιλής ζώνης περιμετρικά της φωτιάς πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων, τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης, εξασφάλιση φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκταση της φωτιάς.

Πέραν των ποινικών κυρώσεων και των αναφορών στον ΟΠΕΚΕΠΕ για διακοπή επιδοτήσεων ανάλογα με την περίπτωση, επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να ξεκινούν από 100 ευρώ και να φθάνουν και να ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς πολλαπλασιάζονται. Για τους υπότροπους παραβάτες υπάρχουν επίσης προβλέψεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου