ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Βαθιές πληγές στον τουρισμό σε Μαγνησία και Σποράδες

βαθιές-πληγές-στον-τουρισμό-σε-μαγνησ-612791

Απώλειες τζίρου, που ξεπερνούν το 90% για ξενοδοχεία και καταλύματα στη Μαγνησία – Στο 63% στις Βόρειες Σποράδες

Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στον τουρισμό, που μεταφράζεται σε απώλειες που ξεπερνούν το 90% το πρώτο δίμηνο του 2021, με τις Β. Σποράδες, να παρουσιάζουν απώλειες τζίρου 63%, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Απώλειες τζίρου που ξεπερνούν το 90% καταγράφουν ξενοδοχεία και καταλύματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ειδικότερα τον Ιανουάριο η απώλεια έφτασε το 93,3% τον Ιανουάριο και το 89,9% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην περιοχή της Μαγνησίας, ο τζίρος ξενοδοχείων και καταλυμάτων άγγιξε τα 86.522 ευρώ τον φετινό Φεβρουάριο, σε σχέση με τις 855.071 ευρώ που καταγράφηκαν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στις Σποράδες, αντίστοιχα, η απώλεια τζίρου έφτασε το 10,6% τον Ιανουάριο συγκριτικά με το 2020 και το 54,4% τον Φεβρουάριο. Ο κύκλος εργασιών για τον Φεβρουάριο έφτασε τις 89.328 ευρώ ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ήταν 195.730 ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, με τα στοιχεία να αφορούν, σημειωτέον, στον κύκλο εργασιών επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων στον κλάδο των καταλυμάτων, ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα.

Στη Μαγνησία, 573 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών 33 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, κατέγραψαν απώλειες τζίρου στα 18,6 εκατομμύρια ευρώ το 2020, με την μείωση να υπολογίζεται σε 43%.

Απώλειες τζίρου 63% σημείωσαν, εξάλλου, το 2020, οι Σποράδες, καθώς 703 επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, κατέγραψαν κάθετη πτώση τζίρου, φθάνοντας τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν την βαθιά πληγή που έχει ανοίξει στον τουρισμό η πανδημία. «Είναι αναμενόμενα τα αποτελέσματα της έρευνας, και το είχαμε προβλέψει από την αρχή, ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση. Είναι σαφές ότι με κλειστά ξενοδοχεία, και εστίαση, δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν άλλα, από τα συγκεκριμένα οδυνηρά αποτελέσματα», είπε.

Σαφής και κατηγορηματικός, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι «τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, δυστυχώς, είναι εμφανή τα προβλήματα και οι απώλειες που έχουν σημειωθεί στον τουρισμό, και αυτό, για άλλη μια φορά, δίνει το έναυσμα για να καταλάβουν όλοι, ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη χρηματοδότηση για να μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση οι επιχειρήσεις. Αναμενόμενα τα νούμερα και δεν μας εκπλήσσουν καθόλου», τόνισε.

Αναμονή στη Σκιάθο

Κλίμα προετοιμασίας και ανησυχία για την έναρξη της φετινής σεζόν, με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Πάνος Ανδριτσόπουλο, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Οσο το τοπίο παραμένει θολό, είναι παγωμένες οι κρατήσεις. Προφανώς δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη για τους υπόλοιπους κλάδους, γιατί ανήκουμε στις εποχιακές επιχειρήσεις. Υπό νορμάλ συνθήκες, ωστόσο, τέτοια εποχή έπρεπε να σημειώνονται προκρατήσεις. Οσο παραμένει θολό το τοπίο, είμαστε σε αναμονή».

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Σκιάθου: «Ορθώς καθορίσαμε ως χώρα τους κανόνες με τους οποίους θα δεχτούμε τον κόσμο, αλλά όσο άλλες χώρες δεν ανοίγουν πτήσεις, το μόνο που βλέπουμε είναι παγωμένες κρατήσεις, γιατί αυτή την στιγμή, ουδείς γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουμε», ενώ εκτιμά ότι η εκκίνηση του τουρισμού στα νησιά θα γίνει πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Προετοιμασία στις Β. Σποράδες

Σε φάση προετοιμασίας έχουν εισέλθει οι επιχειρήσεις του τουρισμού στις Β. Σποράδες, με το βλέμμα στην καλοκαιρινή σεζόν, τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία των εμβολιασμών, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Κληθείσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, υπογράμμισε ότι «από την στιγμή που έχουμε αυτό τον περιορισμό, απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό εδώ και έξι μήνες, φυσικά ήταν να μην υπάρχει κινητικότητα στον κλάδο. Είναι λογικό να υπάρχει αυτή η μεγάλη απώλεια, και η μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία αυτή την στιγμή, καταγράφοντας μηδενικά έσοδα».

Ερωτηματικά διατυπώνονται για την φετινή σεζόν, με το κλίμα αβεβαιότητας να διατηρείται, και την πρόεδρο των ξενοδόχων της Σκοπέλου να υπογραμμίζει ότι «όπως φαίνεται, από Ιούλιο και μετά θα έχουμε κόσμο στα καταλύματα. Παράλληλα, πρέπει να προσαρμοστούμε στις καινούργιες αλλαγές του υγειονομικού πρωτοκόλλου, και πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το καλοκαίρι».

Στα καταλύματα

Στο ίδιο μήκος κύματος η εικόνα στα καταλύματα της περιοχής, με μηδενικούς τζίρους το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς, διότι «δεν κινήθηκε τίποτα εκτός νομού, οπότε εντός νομού δεν είχαμε κρατήσεις. Μιλάμε για πτωτική πορεία το πρώτο τρίμηνο και εκτιμούμε ότι θα είναι μηδενικοί και οι τζίροι του Απριλίου. Μόλις επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση», επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Σπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας.

«Ο κόσμος ήθελε να ταξιδέψει, και ενόψει Πάσχα, αλλά οι απαγορεύσεις που βρίσκονται σε ισχύ, άλλαξαν τα σχέδια των εκδρομέων. Είναι προφανές ότι υπάρχουν μεγάλες απώλειες τζίρου στις επιχειρήσεις μας», είπε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος, την χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολη», για να προσθέσει ότι «υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα από το εξωτερικό, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, θα έχουμε εικόνα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου