ΤΟΠΙΚΑ

«Τσίμπησε» η τιμή του οβελία στα κρεοπωλεία της Μαγνησίας

τσίμπησε-η-τιμή-του-οβελία-στα-κρεοπ-613082

Αύξηση 2 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ συνιστάται στους καταναλωτές να σπεύσουν έγκαιρα στα κρεοπωλεία ενόψει Πάσχα

Αυξημένη κατά δύο ευρώ περίπου, σε σύγκριση με πέρυσι, είναι φέτος η τιμή στο αρνί και το κατσίκι, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις στα αμνοερίφια σούβλας, διότι τα κρεοπωλεία δεν προμηθεύτηκαν τις ποσότητες που επιθυμούσαν.

Με τη μέση τιμή στο αρνί και το κατσίκι να διαμορφώνεται στα 12 ευρώ περίπου, με αυξομειώσεις, το εύρος της τιμής εκτείνεται από 11,5 μέχρι 13 ευρώ το κιλό, με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου Κρεοπωλών, Αντώνη Κανελλόπουλο, να συνιστά στους καταναλωτές, να σπεύσουν έγκαιρα στα κρεοπωλεία, για να προμηθευτούν τον οβελία.

Αναλύοντας τα φετινά δεδομένα, και τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τις τιμές, ο κ. Κανελλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή φέτος και οι λόγοι ήταν τρεις. Λόγω του Πάσχα των Καθολικών, που ήταν έναν μήνα πριν, πραγματοποιήθηκαν αθρόες εξαγωγές , τόσο προς την Ιταλία όσο και την Κροατία, για πρώτη φορά φέτος, ενώ δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή στις όμορες χώρες, όπως Ρουμανία και Βουλγαρία. «Γι’ αυτό τον λόγο, σήκωσε όλο το βάρος η Ελλάδα, και τροφοδότησε Ιταλία και Κροατία για πρώτη φορά», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Ο δεύτερος λόγος που καθόρισε τα δεδομένα, είναι ότι «τα εναπομείναντα αρνιά μεγάλωσαν, ενώ όσα ήταν μικρά για το Πάσχα των Καθολικών, δεν έφτασαν τα επιθυμητά κιλά που ζητάει η αγορά, από 8 έως 10 κιλά. Γι αυτό τον λόγο, παρατηρείται το φαινόμενο στην αγορά να υπάρχουν μικρά αρνιά και κατσίκια μέχρι 6 κιλά και πολύ βαριά από 15 κιλά και άνω», σημείωσε ο πρόεδρος.

Τρίτος και εξίσου βασικός λόγος, είναι η μεγάλη ζήτηση των ελληνικής προέλευσης τυροκομικών προϊόντων στη Βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αυξημένη τιμή στο γάλα. «Οι παραγωγοί σφάζουν τα αμνοερίφιά τους μικρά, για να εκμεταλλευτούν το γάλα, το οποίο είναι σε υψηλή τιμή» προσέθεσε ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

Αθροιζόμενοι οι τρεις παραπάνω λόγοι, «δημιούργησαν το πρόβλημα στην αγορά και είχαμε αύξηση σε σχέση με πέρυσι, γύρω στο 20 με 25% τόσο της χονδρικής, όσο και της λιανικής τιμής», σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο.

Περιορισμένα φέτος τα δεδομένα σε σχέση με την επάρκεια στην αγορά, με τον πρόεδρο να παρατηρεί ότι «δεν υπάρχει τόση ζήτηση, διότι δεν ζούμε σε κανονικές συνθήκες. Σε σύγκριση με τις προ πανδημίας εποχές, οι καταναλώσεις είναι πιο μικρές. Σε διαφορετική περίπτωση, αν υπήρχε η ζήτηση που παρατηρούνταν άλλες χρονιές, το πρόβλημα θα ήταν πιο έντονο».

Με την προτροπή να σπεύσουν έγκαιρα στα κρεοπωλεία οι καταναλωτές, ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Κρεοπωλών, ανέφερε ότι η κίνηση είναι ανάλογη της περσινής, ενώ επανέλαβε ότι «οι κρεοπώλες δεν προμηθεύτηκαν τις ποσότητες που θα ήθελαν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου