ΤΟΠΙΚΑ

«Αγκομαχούν» πριν το άνοιγμα οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

αγκομαχούν-πριν-το-άνοιγμα-οι-ξενοδ-614449

«Είναι ψίχουλα οι 4.000 έως 5.000 ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 μπροστά στη ζημιά, που έχουμε υποστεί», λένε

Με το Πάσχα να είναι τουριστικά χαμένο για τους ξενοδόχους της Μαγνησίας, τα χρήματα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα μπορούσαν να είναι μία ανάσα, δεν είναι όμως.

Τα μαντάτα που έφτασαν στους περισσότερους από τους λογιστές τους μετά τους υπολογισμούς που έγιναν αποτέλεσαν ψυχρολουσία.

«Με 4.000 και 5.000 ευρώ που θα λάβει ο κάθε επαγγελματίας δεν καλύπτεται η ζημιά», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κων. Λεβέντης, μην κρύβοντας την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για μεγαλύτερη ενίσχυση δεν ευοδώθηκαν.

Σύμφωνα με τον έμπειρο ξενοδόχο με βάση τις αλλαγές που επήλθαν στο πλαίσιο που καθιστά κάποιον επαγγελματία- δικαιούχο του νέου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι περισσότεροι θα εισπράξουν «ψίχουλα».

Οι περισσότεροι ξενοδόχοι μέχρι τελευταία στιγμή ήλπιζαν ότι θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα σε πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να ανοίξουν λίγο νωρίτερα, από την προκαθορισμένη ημερομηνία της 15ης Μαΐου, για να αρχίσουν να έχουν έσοδα στα ταμεία τους.

Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να έχουν το προσωπικό τους σε αναστολή και να πορευθούν μέχρι το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού με ιδίους πόρους.

«Οσο καλό κουμάντο να έχει ένας επαγγελματίας, όταν η επιχείρησή του παραμένει κλειστή για μήνες ολόκληρους, χρειάζεται επιπλέον στήριξη για να ξανασταθεί στα πόδια του. Αυτό έπρεπε να γίνει κατανοητό και να θεσπιστεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για τον κλάδο των ξενοδόχων, όπως ανακοινώθηκε για την εστίαση», συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

Ο ίδιος μάλιστα δεν φαίνεται επίσης να συμμερίζεται την αισιοδοξία συναδέλφων του για την πορεία της φετινής σεζόν, υποστηρίζοντας πως ακόμη το τοπίο είναι θολό.

«Καμία εκτίμηση δεν μπορεί να είναι ασφαλή με κλειστά ξενοδοχεία και πριν ακόμη ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό.

Προσωπικά έχω μάθει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, όμως τα χρήματα που δίνονται είναι ψίχουλα», παρατηρεί επίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη την προηγούμενη χρονιά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μόνο το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων που κατάφεραν να λειτουργήσουν, για αυτό και επισημαίνει ως αδήριτη την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου