ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων

ζητούν-πλήρη-λειτουργία-των-δικαστηρ-614484

Σε αναμονή για τη νέα ΚΥΑ οι δικηγόροι – Τονίζουν ότι από τις 10 Μαΐου η Δικαιοσύνη μπορεί να λειτουργεί κανονικά

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων μετά τις εορτές και συγκεκριμένα τις 10 Μαΐου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ο οποίος πιστεύει ότι με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων η Δικαιοσύνη θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά.

Οι δικηγόροι του Βόλου είδαν τα δικαστηριακή ύλη να μειώνεται δραματικά με την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων. Από τον περασμένο Νοέμβρη εκατοντάδες δίκες έχουν αναβληθεί. Ο αριθμός των προς εκδίκαση υποθέσεων αυξήθηκε μόλις στις αρχές του Απρίλη και πάλι όμως εκτιμάται ότι ο αριθμός τους και οι κατηγορίες του υπολείπονται σημαντικά αυτών των διαδικασιών που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ως πλήρη τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, εξέφρασε χθες την προσδοκία του να υιοθετηθούν οι προτάσεις του δικηγορικού Σώματος. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα με τηλεδιάσκεψη και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει θα είναι και η λειτουργία των δικαστηρίων για την περίοδο μετά τις εορτές του Πάσχα.

«Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούν οι προτάσεις μας για πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων (εκδίκαση λοιπών ειδικών διαδικασιών, εκδίκαση διοικητικών διαφορών χωρίς υποχρέωση κατάθεση δήλωσης απ’ όλους τους διαδίκους, εκδίκαση ποινικών υποθέσεων με ειδική μέριμνα γι’ αυτές οι οποίες επιφέρουν συγκέντρωση σημαντικού αριθμού παραγόντων της δίκης κτλ) αυτονόητα με πρόβλεψη και πιστή εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέσων γενικής και ατομικής υγιεινής προστασίας, σύμφωνα με το σχετικό σχεδιασμό της Πολιτείας (εμβολιασμό όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, διαγνωστικά και αυτοδιαγωνιστικά τεστ, αποστάσεις, μάσκες)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η περαιτέρω η επιμήκυνση του δικαστικού έτους μέχρι τις 31 Ιουλίου και η έναρξη του νέου δικαστικού έτους από 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει στην πράξη να συνοδεύεται από την κατά το δυνατόν πύκνωση των δικασίμων, ώστε να καταστεί εφικτή η εκδίκαση περισσότερων υποθέσεων εντός του αναπροσαρμοσμένου δικαστικού έτους.

«Λειτουργούμε με μέτρα από τις 7 Νοεμβρίου και μόνο τον τελευταίο μήνα είδαμε να ενισχύεται σημαντικά ο αριθμός και οι κατηγορίες των εκδικάσιμων υποθέσεων, πλην, όμως, υπολείπονται σημαντικά αυτών των διαδικασιών και υποθέσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ως πλήρη τη λειτουργία ης Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου