ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι και πρόστιμα από το ΣΕΠΕ Μαγνησίας σε αριθμούς

ελεγχοι-και-πρόστιμα-από-το-σεπε-μαγνη-614712

Τι γίνεται με τα μέτρα για τον Covid – 19 και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας – Πόσες «καμπάνες» έπεσαν στις τοπικές επιχειρήσεις

Πρόστιμα ύψους ήδη περίπου 100.000 ευρώ έχουν βεβαιωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τόσο για την τήρηση των μέτρων για τον covid, όσο και για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου από τον ΣΕΠΕ σε τοπικό επίπεδο έγιναν περισσότεροι από 200 γενικευμένοι έλεγχοι, είτε μετά από καταγγελία, είτε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού πλάνου που καταρτίζεται σε μηνιαία βάση και σύμφωνα με το οποίο κάθε μήνα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 50 έως 70 έλεγχοι σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων, που παραμένουν ανοιχτοί με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για τις περισσότερες καμπάνες που βεβαιώθηκαν έχουν κοπεί ήδη τα ανάλογα πρόστιμα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις που έγιναν από τους επαγγελματίες απορρίφτηκαν. Οι επιχειρήσεις στις οποίες έπεσε «καμπάνα» είναι πλέον υποχρεωμένες να καταβάλλουν το πρόστιμο.

Η εντολή από το υπ. εργασίας είναι σαφής: Όσες επιχειρήσεις δεν είναι «κλειστές» με κρατική εντολή πρέπει να γίνονται φύλλο και φτερό, ενώ ξεχωριστά κλιμάκια ελέγχουν όσους έχουν βρεθεί υπότροποι, τους έχει επιβληθεί πρόστιμο και δεν έχουν συμμορφωθεί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους επιθεωρητές εκτός από πρόστιμο να επιβάλλουν ακόμη και ολιγοήμερο λουκέτο.

Σε καθημερινή βάση τα κλιμάκια των ελεγκτών του ΣΕΠΕ Μαγνησίας επισκέπτονται και ελέγχουν τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις.

Οι έφοδοι περιλαμβάνουν βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τροφοδοσίας, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, συνεργεία καθαρισμού, αλλά και delivery.

Οι περισσότεροι εργοδότες είναι συνεργάσιμοι, ενώ αυτό που κάνει αίσθηση είναι η διστακτικότητα που αποτυπώνεται σε επίπεδο εργαζομένων να επιβεβαιώσουν καταγγελίες που έρχονται σε γνώση των επιθεωρητών αναφορικά με την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

«Μολονότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν υποστεί βλαπτική μεταβολή στις αποδοχές τους ή στο ωράριό τους ελέω της πανδημίας φοβούνται να το αναφέρουν. Ο φόβος της απόλυσης κρατάει κλειστά τα στόματα», παρατηρούν σχετικά οι ίδιοι οι ελεγκτές.

Εκτιμούν μάλιστα πως οι εργατικές διαφορές θα ήταν πολύ περισσότερες αν οι εργαζόμενοι ήταν αποφασισμένοι με τη στάση τους να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Πάντως παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των μέτρων της πανδημίας υπάρχει σημαντική ευελιξία στις επιχειρήσεις, η υποδηλωμένη εργασία και η μη τήρηση των ωραρίων και των ρεπό βρίσκονται στην «κορωνίδα» των παρατυπιών που εγείρουν πρόστιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου