ΤΟΠΙΚΑ

Σε τεντωμένο σχοινί οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία, ορατός ο κίνδυνος λουκέτων

σε-τεντωμένο-σχοινί-οι-ξενοδόχοι-στη-μ-626412

Μεγάλο στοίχημα η επανεκκίνηση του τουρισμού και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, λόγω της πανδημίας. Με την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας να κυριαρχεί, δεκάδες επιχειρηματίες καρδιοχτυπούν και αναλογίζονται με περίσκεψη το δυσβάσταχτο κόστος επανεκκίνησης των επιχειρήσεων του τουρισμού, που έχουν πληγεί βαθύτατα από την πανδημία.

Ορατός, κατά συνέπεια, ο κίνδυνος των λουκέτων, με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχει καμία σιγουριά, καμία προοπτική, κανένα δεδομένο. Είναι όλα στον αέρα. Εάν η χώρα μας δεν γίνει πράσινη, θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα».

Με τον κίνδυνο των πτωχεύσεων να εγκυμονεί πάντα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας, τονίζει ότι «θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να επανακινήσουν. Ειδικά όσο απομακρύνεται το άνοιγμα, υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να ανοίξουν. Υπάρχει αγωνία και άγνοια για το μέλλον. Υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εχουν στενέψει πάρα πολύ τα οικονομικά περιθώρια».

Δυσβάστακτο το οικονομικό βάρος για την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων, με τον κ. Ζαφείρη να επισημαίνει ότι «φυσικά υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα ξενοδοχεία δεν ανοίγουν με 500 ευρώ. Είναι κι ένα χρόνο κλειστά, υπάρχουν λειτουργικά έξοδα για να ανοίξουν, χρειάζονται ανακαινίσεις, συντηρήσεις,. Ολα αυτά πως θα γίνουν, αν δεν υπάρξουν αυτά τα χρήματα. Το μοναδικό θετικό είναι ότι άνοιξε το πρόγραμμα «Ανάσα» και αν γίνουν γρήγορες διαδικασίες, τον άλλο μήνα κάποιες επιχειρήσεις θα πάρουν χρήματα, υποτίθεται».

Ξενοδοχεία αναφοράς

Στην εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της ταυτόχρονης επανεκκίνησης της τουριστικής κίνησης, για την εαρινή περίοδο του 2021, εντάσσεται, εξάλλου, η δημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προσφορά τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την COVID-19. Τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη φιλοξενία ατόμων που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και στενών επαφών τους.

Σε πρώτη φάση, η ανακοίνωση αφορά περιοχές που βρίσκονται κοντά σε επτά αεροδρόμια, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία τουλάχιστον 2 αστέρων ή 2 κλειδιών, να βρίσκονται εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Χανίων Κρήτης, καθώς και εντός των Νήσων Θήρας, Μυκόνου, Κέρκυρας, Ρόδου και Κω.

Όλες οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν λάβει το ειδικό πιστοποιητικό «Health First» αλλά και να ακολουθούν τα αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου και τις ειδικές οδηγίες για το χώρο της καραντίνας.

Το κόστος αποζημίωσης υπολογίζεται ανά δωμάτιο και διαμορφώνεται σε 15 ευρώ ανά ημέρα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ όταν τα δωμάτια είναι κενά και προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κόστους σίτισης και ΦΠΑ, όταν γίνεται χρήση των δωματίων.

Στο σημείο αυτό, οι πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας επεσήμανε ότι μετά την καθυστέρηση στις καταβολές των προσυμφωνηθέντων στα ξενοδοχεία αναφοράς, «θέσαμε ως προϋπόθεση, το ποσό που αναλογεί σε κενά δωμάτια, να δοθεί προκαταβολικά από το κράτος. Τα υπόλοιπα ποσά, που αφορά δωμάτια που φιλοξενούν κρούσματα, θα αποπληρωθούν στο τέλος. Αυτό είναι θετικό».

Οι δικαιούχοι θα λάβουν, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής των προβλεπόμενων δικαιολογητικών προκαταβολή, ίση με το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στη μίσθωση του συνόλου των δωματίων επί του κόστους μίσθωσης κενού δωματίου, ήτοι 15 ευρώ το δωμάτιο, για όλο το χρονικό διάστημα μίσθωσης. Σε περίπτωση καταγγελίας της μίσθωσης, λόγω παραβίασης των όρων της σύμβασης, η προκαταβολή επιστρέφεται ολόκληρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου