ΤΟΠΙΚΑ

Στο «βαθύ κόκκινο» η αγορά του Βόλου

στο-βαθύ-κόκκινο-η-αγορά-του-βόλου-626571

Πάγωσαν όλοι στο άκουσμα της ανακοίνωσης Χαρδαλιά, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα σημειώσουν καθοδική πορεία οι τζίροι στα καταστήματα

Πάγωσε η αγορά του Βόλου μετά την ανακοίνωση Χαρδαλιά, με τους επαγγελματίες όλων των κλάδων να εκφράζουν την ανησυχία τους για την ερχόμενη πασχαλινή περίοδο. Μετά την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για ένταξη του Δήμου Βόλου στο βαθύ κόκκινο, άδειασε κυριολεκτικά η αγορά, με τους καταστηματάρχες να διερωτώνται ποιο καθεστώς θα ισχύει στη λειτουργία των καταστημάτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μετά το αρχικό μούδιασμα, επικρατεί ανησυχία στην τοπική αγορά, ενώ προχθες, Σάββατο, μάλλον υποτονική ήταν η κίνηση που σημειώθηκε, με λιγοστούς περιπατητές στον πεζόδρομο της Ερμού και τους παράπλευρους δρόμους. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τις απόψεις και τον προβληματισμό επαγγελματιών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η νέα συνθήκη που δημιουργείται, λόγω επιδημιολογικών δεδομένων, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των καταναλωτών.

Παγωμένη προχθες η αγορά του Βόλου, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολο Οντόπουλο, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι προφανές ότι επηρεάστηκε η ψυχολογία του κόσμου. Οι επιπτώσεις, όμως, θα ήταν μεγαλύτερες αν ήταν τελείως κλειστά τα καταστήματα. Το γεγονός, όμως, ότι λειτουργούμε, αλλά με την ψυχολογία που έχει αυτή τη στιγμή ο κόσμος, δεν είναι κάτι το οποίο είναι υπέρ μας, καθώς το λιανεμπόριο χρειάζεται ψυχολογία και από τις δύο πλευρές». Με αγωνία αναμένεται, στο μεταξύ, η νέα υπουργική απόφαση, με τους εμπόρους να προσδοκούν ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση, ως προς το λιανεμπόριο.

Αυξημένη ροή καταναλωτών σημειώθηκε προχθες στα καταστήματα τροφίμων, με τον Βασίλη Τσιβίκη, συνιδιοκτήτη οπωροπωλείου, να υπογραμμίζει: «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει επίπτωση στον δικό μας κλάδο. Ο κόσμος, ούτως ή άλλως, θα προμηθευτεί τα είδη πρώτης ανάγκης. Στα υπόλοιπα είδη εκτιμώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί το θέμα είναι η ψυχολογία του καταναλωτή. Εννοείται ότι επηρεάζει το λιανεμπόριο και τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους».

Προβληματισμός στην αγορά

Προβληματισμένος εμφανίζεται ο Σάββας Αδαμάσογλου, ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών, ο οποίος επεσήμανε ότι: «Η ανησυχία δεν υπάρχει μόνο τώρα. Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε στον Βόλο. Είναι συνέχεια ενός κακού, που έχει προκληθεί εδώ και έναν χρόνο. Απλά τώρα ήταν η σφραγίδα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ελπίζουμε μόνο στο καλοκαίρι, αν και δεν είμαι τόσο αισιόδοξος».

Σε ανάλογο κλίμα προβληματισμού η δήλωση της Αργυρώς Παλέντζα, η οποία διατηρεί κομμωτήριο: «Φυσικά με ανησυχεί το «βαθύ κόκκινο». Εννοείται ότι έχει μεγάλη επίπτωση στη δουλειά μας, και κάθε μέρα ο κόσμος μπερδεύεται τόσοι πολύ, που έχει την εντύπωση ότι είμαστε κλειστά. Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτάνε αν είναι ανοιχτά. Αρχίζει ο κόσμος και φοβάται, τα κρούσματα ανεβαίνουν. Υπάρχει μια ανησυχία και ο κόσμος πια δεν θέλει να κάνει τίποτα. Η ψυχολογία είναι πεσμένη εντελώς».

Την άποψη ότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την εικόνα της αγοράς, διατυπώνει ο Βασίλης Τζελέπης, ιδιοκτήτης καφέ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι: «Δεν νομίζω ότι μας επηρεάζει το «βαθύ κόκκινο». Δεν ξέρω αν αλλάζει κάτι, διότι μπήκαμε στο βαθύ κόκκινο, όσον αφορά στα μέτρα. Επηρεάζει, όμως, την ψυχολογία του κόσμου, γιατί όλοι περιμένουν να ανοίξουν όλοι οι κλάδοι».

Φόβοι για μείωση τζίρου

Με την αγορά να προσβλέπει σε τόνωση του τζίρου ενόψει Πάσχα, εντείνεται η αγωνία των εμπόρων, που περιμένουν αυτή την περίοδο για να δουλέψουν. Μετά την περσινή κατάσταση που βίωσαν οι έμποροι με κλειστά τα καταστήματα, η ανησυχία και η αβεβαιότητα, διατηρείται σε όλο το φάσμα της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα.

«Συνήθως, με βάση τον τελευταίο χρόνο, κάθε ανακοίνωση της κυβέρνησης φάνηκε ότι επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία των πολιτών. Απλά ο Βόλος αυτή την στιγμή προστέθηκε στις υπόλοιπες περιοχές που είναι ήδη στο βαθύ κόκκινο. Αναμένουμε μια σύγχυση γενικά στην αγορά, γιατί ήδη κάποιοι δεν γνωρίζουν καν εάν το λιανεμπόριο συνεχίζει να είναι ανοιχτό ή όχι. Αυτή την βδομάδα θα δείξει η κατάσταση, πως θα εξελιχθεί, αλλά σίγουρα έχει επίπτωση και στην ψυχολογία και στην κατάσταση, γενικώς, της αγοράς. Προερχόμαστε από μια χρονιά που δεν έχει δουλέψει κανένα κατάστημα, με εξαίρεση κάποια πολύ συγκεκριμένα είδη και ενώ λέγαμε ότι θα παραμείνουμε το Πάσχα ανοιχτοί, μετά από ένα χρόνο κι ότι θα μπορέσουμε να δουλέψουμε, τώρα ήρθε αυτή η ανακοίνωση και πιστεύω ότι θα υπάρξει και πάλι μείωση στην κίνηση» επισημαίνει η Ευαγγελία Χαρχαρή, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της υπόδησης.

Την πεποίθηση ότι θα επηρεάσει αποφασιστικά την ψυχολογία των καταναλωτών, το «βαθύ κόκκινο», διατυπώνει ο Βασίλης Ζώτος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα ψιλικών. «Θα επηρεάσει πάρα πολύ τον κόσμο και βλέπω ότι δεν υπάρχει δουλειά. Είναι σε κακό χάλι η κατάσταση. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, Εφορίες, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, εμπορεύματα, δεν είναι ζωή αυτή. Δεν τα βγάζουν πέρα τα καταστήματα. Ο κόσμος δεν ψωνίζει, δεν υπάρχει χρήμα, φοβάται να βγει. Αυτό το «βαθύ κόκκινο» επηρεάζει τον κόσμο», τονίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου