ΤΟΠΙΚΑ

Δικαίωση μετά από έξι χρόνια για ΑμεΑ που έχασε το επίδομά του

δικαίωση-μετά-από-έξι-χρόνια-για-αμεα-π-627158

Δικαίωση μετά από έξι χρόνια για άτομο με βαριά νοητική καθυστέρηση που μπήκε σε απίστευτες περιπέτειες όταν τέθηκε σε ισχύ νέα ΚΥΑ και η διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου του έκοψε το επίδομα που λάμβανε. Η μητέρα του προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τη συνέχιση της λήψης του επιδόματος και δικαιώθηκε μετά από πολυετή ταλαιπωρία.

Τον Οκτώβριο του 2015 η διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου προχωρούσε στη διακοπή χορήγησης προνοιακού επιδόματος σε βάρος Βολιώτη ο οποίος πάσχει από βαριά νοητική καθυστέρηση. Η περικοπή έγινε τότε σε εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η μητέρα του προσέφυγε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου το οποίο ανέπεμψε την υπόθεση στη Δετεροβάθμιας Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΕΦΚΑ στην πόλη. Ζητούσε να γνωματεύσει «αιτιολογημένα για κρίσιμα και ουσιώδη για την έκβαση της ένδικης υπόθεσης θέματα», και ορίσθηκε νέα δικάσιμος για τη συζήτηση της υπόθεσης.

Το αποτέλεσμα πιστοποίησης της αναπηρίας προσκομίστηκε στο δικαστήριο. Οπως αναφερόταν στο πόρισμα ο δικαιούχος του επιδόματος πάσχει από νοητική υστέρηση. Το δικαστήριο έκρινε ότι πληρείται η προϋπόθεση για την λήψη του ένδικου βοηθήματος και ακύρωσε την απόφαση διακοπής της χορήγησής του από το 2015.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του έγγραφα, ιατρικές γνωματεύσεις και όλα τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης.

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, στη μία το μεσημέρι. Η οικονομική επιτροπή θα αποφασίσει αν θα προσβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου. Η νομική υπηρεσία πάντως προτείνει με γνωμοδοτικό της σημείωμα να μην ασκήσει έφεση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου