ΤΟΠΙΚΑ

Απείλησε γιατρό του Νοσοκομείου Βόλου

απείλησε-γιατρό-του-νοσοκομείου-βόλο-628173

Συγγενής ασθενούς με Covid – 19 συστήθηκε με ψεύτικο επίθετο και τον προειδοποίησε ότι θα έχει κακά ξεμπερδέματα – Εντοπίστηκε από την Ασφάλεια ο «νταής»

Το κατώφλι της Ασφάλειας Βόλου πέρασε πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής των κλινικών covid – 19 του Νοσοκομείου Βόλου Χαρ. Μάνδρος. Δεν επρόκειτο για εθιμοτυπική επίσκεψη, χρόνος άλλωστε για τέτοιου είδους κοινωνικές δραστηριότητες μεσούσης της πανδημίας και με το Νοσοκομείο στο «κόκκινο» δεν υπάρχει.

Ο γνωστός γιατρός αποφάσισε να απευθυνθεί στις αρχές, για να καταγγείλει ότι δέχτηκε τηλεφωνικά απειλές από συγγενή ασθενή που νοσηλεύεται με κορονοϊό, κατά της δικής του ζωής και κατά της οικογένειάς του.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Αρχικά αμφιταλαντεύτηκε αν θα πρέπει να προβεί σε επίσημη καταγγελία ή όχι. Η αγωνία του όμως για το κατά πόσο μπορεί να έχουν βάση αυτές οι απειλές τον παρακίνησαν τελικά να απευθυνθεί στην αστυνομία.

«Δεν είμαι μόνος μου. Εχω οικογένεια. Δεν επιτρέπεται ο καθένας να εκτοξεύει απειλές κατά των δικών μας ανθρώπων και να τους στοχοποιεί και εμείς να μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Ετσι το σκέφτηκα και τελικά αποφάσισα να ενημερώσω τις αρχές», είπε ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Συστήθηκε με ψεύτικο επίθετο και άρχισε να απειλεί

Ολα ξεκίνησαν ένα απόγευμα πριν από λίγες μέρες, όταν στο πλαίσιο της τηλεφωνικής ενημέρωσης που γίνεται από τους γιατρούς στους συγγενείς των ασθενών με κορονοϊό, ο κ. Μάνδρος δέχτηκε το απειλητικό τηλεφώνημα.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο «συνομιλητής» του, άνδρας, αφού του συστήθηκε με ψεύτικο επίθετο, επικαλούμενος την περίπτωση ασθενή που νοσηλεύεται με covid στο νοσοκομείο άρχισε να υβρίζει τον γιατρό και να τον απειλεί ευθέως ότι «θα έχει κακά ξεμπερδέματα τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του».

Ο «νταής» εμφανιζόταν να ομιλεί εξ ονόματος νοσηλευόμενης που αρχικά είχε μεταφερθεί σε κλινική κορονοϊού, όμως λόγω επιβάρυνσης και επιπλοκών πλέον νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας covid.

Ο γιατρός δεν πρόλαβε να πει πολλά πράγματα. Έμεινε «κόκκαλο» με το ακουστικό στο χέρι, ακούγοντας από την άλλη άκρη του ακουστικού τον ανερμάτιστο απειλητικό λόγο. Ο κ. Μάνδρος προσπάθησε να τον ηρεμήσει. Εκείνος όμως δεν έπαιρνε από λόγια, συνέχιζε να εκτοξεύει απειλές.

Ο γιατρός διέκοψε την επικοινωνία και έκλεισε το τηλέφωνο. Τον «έζωσαν όμως τα φίδια».

Την κατάσταση περιέπλεξε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι τα ίχνη της τηλεφωνικής κλήσης δεν είχαν αποτυπωθεί. Ο συνομιλητής του είχε χρησιμοποιήσει απόκρυψη.

Ο γιατρός προσπάθησε να συγκρατήσει την ψυχραιμία του. Δεν είναι εύκολο όμως για κανέναν να «καταπιεί» ευθείες απειλές σε βάρος του, πόσο μάλλον για έναν λειτουργό του ΕΣΥ που είναι καθημερινά εκτεθειμένος στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία.

«Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς είναι δυνατόν, ακόμη και σε έντονη ψυχολογική φόρτιση, ένας άνθρωπος να απευθύνεται σ΄ έναν συνάνθρωπό του με τέτοιον τρόπο», ανέφερε για να εκφράσει την ανησυχία του.

«Είχα να διαλέξω, είτε να μη μιλήσω και να με βασανίζουν διάφορες σκέψεις για το τι μπορεί να συμβεί, είτε να ζητήσω τη συνδρομή των αρχών. Αποφάσισα να κάνω το δεύτερο, διότι υπάρχει μία οικογένεια και παιδιά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να βρίσκονται στο «κάδρο» μίας τέτοιας περίεργης υπόθεσης», προσθέτει.

Η Αστυνομία ενημερώθηκε για τις απειλές και έδρασε αστραπιαία.

Ο «νταής» που εκτόξευσε τις απειλές εντοπίστηκε. Φέρεται να ζήτησε «συγγνώμη» για τη σκαιά συμπεριφορά του, λέγοντας πως ήταν επηρεασμένος από την αρνητική τροπή που έχει πάρει η κατάσταση της υγείας του συγγενικού του προσώπου, ενώ επίσης παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του να συστηθεί τηλεφωνικά με άλλο όνομα και να εκτοξεύσει επί προσωπικού απειλές σε βάρος του γιατρού.

«Κάνουμε τη δουλειά μας σε «εμπόλεμη» ζώνη

«Για ορισμένους, μπορεί να μην είμαστε αρεστοί, όμως κάνουμε τη δουλειά μας υπό πολύ δύσκολες συνθήκες που θυμίζουν «εμπόλεμη ζώνη» και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», ανέφερε μετά την περιπέτεια ο κ. Μάνδρος.

«Κατανοώ την ψυχολογική φόρτιση που μπορεί να έχουν οι συγγενείς. Όμως και εμείς είμαστε άνθρωποι που έχουμε οικογένειες τις οποίες μάλιστα δεν βλέπουμε, αφού τις περισσότερες ώρες πλέον βρισκόμαστε μέσα στις κλινικές δίνοντας μάχη με τους ασθενείς για να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Δεν είναι δυνατόν να απειλούμαστε κιόλας. Μακάρι όλοι οι ασθενείς να θεραπευτούν. Δεν περνάει όμως μόνο από το δικό μας χέρι. Οι θεραπείες που ακολουθούνται είναι οι καλύτερες. Δυστυχώς όμως ο κορονοϊός έχει αποδειχτεί πολύ σκληρός», προσθέτει.

Δεν είναι όμως αυτές καθ’ αυτές οι απειλές που δέχτηκε που τον προβλημάτισαν, όσο η νοοτροπία ότι μπορεί κάποιος «πίσω από ένα τηλέφωνο», να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Οι προπηλακισμοί κατά γιατρών στα νοσοκομεία

Τα περιστατικά λεκτικής κυρίως βίας από ασθενείς και συνοδούς σε γιατρούς ή νοσηλευτές στα νοσοκομεία δεν είναι καινούργια υπόθεση.

Πολλές φορές έχουν αναφερθεί συμβάντα μέσα στα νοσοκομεία για τα οποία μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξουν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έκανε η ΠΟΕΔΗΝ, μία από τις γενεσιουργές αιτίες για τα περιστατικά βίας στο ΕΣΥ είναι η κρίση και ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Αναφορικά δε με τα μέτρα προφύλαξης, το «μπαλάκι» πάει στις διοικήσεις των νοσοκομείων που λαμβάνουν μέτρα εντατικοποίησης της φύλαξης.

Από την άλλη, όπως τονίζεται, η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς πρέπει να συμβάλει στην οικοδόμηση της σχέσης γιατρού με ασθενή και κατ΄ επέκταση με τον συνοδό

Η δυσαρέσκεια των ασθενών καθώς επίσης και οι καταγγελίες κατά γιατρών, οφείλονται στην καταστροφή της επικοινωνίας και της σχέσης γιατρού-ασθενούς. Υπάρχουν πολλά εμπόδια στην ανάπτυξη αυτής της καλής σχέσης και επικοινωνίας, όπως το άγχος και ο φόβος των ασθενών, το βάρος της εργασίας των γιατρών, ο φόβος της δικαστικής προσφυγής, ο φόβος της σωματικής ή λεκτικής κατάχρησης και οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες των ασθενών. Μια καλή σχέση γιατρού-ασθενούς μπορεί να αυξήσει την ικανοποίηση του γιατρού από την εργασία του, να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των ασθενών, καθώς και τη θετική εικόνα της κατάστασης της υγείας τους, η οποία μπορεί να επηρεάσει την τελική έκβαση της νόσου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου