ΤΟΠΙΚΑ

Σε ρυθμούς self tests οι επαγγελματίες του Βόλου

σε-ρυθμούς-self-tests-οι-επαγγελματίες-του-βόλ-628390

Θετική η αποδοχή σε όλους τους κλάδους, με επαγγελματίες να υπογραμμίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αποτελούν βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στη θετική κατεύθυνση η άποψη, που διατυπώνεται σχετικά με την εφαρμογή των self tests σε εργαζόμενους διαφόρων κλάδων του ιδιωτικού τομέα από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και την επιστροφή στην καθημερινότητα, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων καταθέτουν την άποψή τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί θετικό βήμα, το οποίο χρήζει, ωστόσο, περαιτέρω διευκρινίσεων.

Σύμφωνα με τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιστρατεύονται τα self tests για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα αφορά στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, την εστίαση, τις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές, τα υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, καθώς επίσης τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Για την άσκηση των δραστηριοτήτων, τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία.

Στο λιανεμπόριο

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος, επισήμανε ότι: «Κατ’ αρχάς δεν έχουμε δει ακόμη την υπουργική απόφαση, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αφορά και στους εμπόρους. Περίπου το 70% των επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο δεν απασχολεί προσωπικό, είναι προσωποκεντρικό. Για τις υπόλοιπες, όμως, που απασχολούν προσωπικό, το ζήτημα διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα».

Γνέφοντας καταφατικά στο νέο μέτρο, ο πρόεδρος των εμπόρων υπογράμμισε ότι «μας ενδιαφέρει να διασφαλιστεί το ζήτημα της υγείας, γιατί κατ’ επέκταση θα έχουμε πρόβλημα και εμείς οι ίδιοι. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί. Από τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία και ενδεχομένως θα μπορέσουμε να ανοίξουμε πιο γρήγορα το λιανεμπόριο και να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς, είναι κάτι το οποίο θα τηρήσουμε, όπως έχουμε τηρήσει όλα όσα έχει ορίσει συντεταγμένα η πολιτεία».

Ζητούμενο η ασφάλεια

Την άποψη ότι «πρέπει να γίνει κάτι πιο οργανωμένο» εξέφρασε ο Χρήστος Δημητριάδης, πρόεδρος των επαγγελματιών της Σκιάθου, εκτιμώντας ότι είναι θετικό ως βήμα για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη ενημέρωση και οργάνωση.

Με τον ίδιο να αναμένει την σχετική εγκύκλιο, προκειμένου να ενημερώσει, με την σειρά του τα μέλη, τους επαγγελματίες του νησιού που εντάσσονται στον σύλλογο, εκτιμά ότι: «Οποιο μέτρο ασφαλείας πάρει η πολιτεία, είναι θετικό, γιατί θα ακουστεί σιγά – σιγά και η κίνηση που είχαμε κάνει σαν σύλλογος για το πράσινο διαβατήριο των επιχειρήσεων. Εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό και όταν έρθει η ώρα, θα γίνει αυτό που πρέπει».

Με ζητούμενο και στόχο τις ασφαλείς επιχειρήσεις για τον πελάτη, ο κ. Δημητριάδης κατέστησε σαφές ότι «όπως εμείς ζητάμε από τον τουρίστα να έχει το πράσινο διαβατήριο, το ίδιο θα πρέπει να διασφαλίσουμε και εμείς από την πλευρά μας, για να νιώθει ασφαλής ο τουρίστας και να έχουμε λιγότερα προβλήματα στις επιχειρήσεις μας. Το ζητούμενο είναι να προσφέρουμε κι εμείς ασφάλεια στον πελάτη».

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Θετικό χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο ο Ευδόκιμος Πασχαλίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Volos Taxi, υπογραμμίζοντας ότι «θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Είμαστε ένας κλάδος που βρισκόμαστε καθημερινά στον αγώνα και με ένα βαθμό επικινδυνότητας, γιατί επιβιβάζονται καθημερινά στο ταξί αρκετά διαφορετικά άτομα».

Αναφερόμενος στα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούνται απαρέγκλιτα, επεσήμανε ότι «μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποια περιστατικά στο ταξί. Ο μικρός χρόνος παραμονής στην καμπίνα καθώς και τα μέτρα ασφαλείας, ο καλός αερισμός που κάνουμε, μόλις κατέβει ο επιβάτης, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην διατήρηση της ασφάλειας στο ταξί, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους οδηγούς».

Κλείνοντας, δήλωσε υπέρ του μέτρου και σημείωσε ότι «θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί στην κοινότητα», εκτιμώντας ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην εστίαση

Σε ανάλογο μήκος κύματος η άποψη που διατύπωσε ο Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εστίασης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι θετικό βήμα, διότι ο σκοπός όλων, και όχι μόνο των επιχειρηματιών και του κόσμου γενικότερα, είναι η υγεία του συνόλου. Εννοείται ότι είναι θετικό και θα πρέπει να γίνονται αυτά τα τεστ. Επειδή υπάρχει το κράτος και οι επιστήμονες που τα εγγυώνται, πρέπει να γίνουν αυτά τα τεστ, για να δούμε καλύτερα την εικόνα που υπάρχει, γιατί πλησιάζουμε γενικότερα προς το άνοιγμα».

Σαφής η θέση του προέδρου ότι «πρέπει να δούμε τα επιστημονικά νούμερα, να δούμε τι συμβαίνει και στους εργαζόμενους, γιατί όλοι οι κλάδοι που θα το χρησιμοποιήσουν, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Εχοντας ένα φως ότι θα ανοίξει ο τουρισμός, γενικότερα, γιατί η εστίαση παίζει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως είναι και να βοηθήσουμε την κατάσταση, μέσω των τεστ, για να έχουμε πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα ως αναφορά τα κρούσματα».

Θετικό το μέτρο, σύμφωνα με την άποψη του προέδρου, ο οποίος εκτιμά, ωστόσο, ότι «καλό είναι οι έλεγχοι τον πρώτο καιρό να έχουν χαρακτήρα βοηθητικό και σε επίπεδο σύστασης, για να βελτιωθεί η εικόνα».

Μία φορά την εβδομάδα

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τα self tests σε εργαζόμενους πρέπει να διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα.

«Δώρο άδωρο» χαρακτηρίζει τα προαναφερθέντα ο Μάκης Χριστοφορίδης, ιδιοκτήτης μάρκετ, ενώ εκτιμά ότι πρέπει να γίνονται καθημερινά, για να υπάρχει διαρκής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης και της υγείας των εργαζομένων. Σε πρώτη εκτίμηση το χαρακτηρίζει «θετικό ως μέτρο», ενώ προσθέτει ότι «πρέπει να γίνονται self tests σε πιο τακτική βάση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου