ΤΟΠΙΚΑ

Κάμερες στους χώρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

κάμερες-στους-χώρους-του-πανεπιστημί-628416

Θα είναι αρμόδια για την τοποθέτηση καμερών στους χώρους του ιδρύματος – Σφοδρές αντιδράσεις διδασκόντων

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νέου νόμου, που αφορά στην ασφάλεια των ΑΕΙ, έκανε στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με απόφαση Συγκλήτου και παρά τις αντιδράσεις του προηγούμενου διαστήματος από σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα ενάντια στον νέο νόμο, συγκροτήθηκε Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας, αρμοδιότητα της οποίας θα είναι η τοποθέτηση καμερών σε χώρους του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον νόμο, της επιτροπής προεδρεύει ο πρύτανης, ωστόσο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την σκυτάλη πήρε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο αντιπρύτανης διοικητικών υποθέσεων, Στέφανος Παρασκευόπουλος.

Η επιτροπή θα κληθεί να συνεδριάσει και να υποδείξει χώρους για την τοποθέτηση καμερών, κάτι που έχει εγείρει σφοδρές αντιδράσεις από ακαδημαϊκούς. Το θέμα εξετάστηκε στη γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα εκδόθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα (υπήρξαν τρία λευκά ψηφοδέλτια) στο οποίος ο σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του στη «χρήση ανάλογων μέσων επιτήρησης, που ως μόνο στόχο έχουν τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τον έλεγχο των φοιτητών και του προσωπικού, σε ένα ασφυκτικό ιδεοληπτικό περιβάλλον τρομολαγνείας και αστυνομοκρατίας».

«Επισημαίνουμε ότι ο ν.4777 επιτρέπει τη καταγραφή ήχου, την εστίαση σε πρόσωπα, την καταγραφή σε όλα τα μέρη των ιδρυμάτων πλην των γραφείων προσωπικού και των αιθουσών διδασκαλίας. Μία τέτοια απόφαση ή ενέργεια, πλήττει θεμελιώδη συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, στην οποία δίνει μεγάλο βάρος το πανεπιστήμιό μας με συνεχή σεμινάρια ενημέρωσης και επιμόρφωσης του προσωπικού του. Η κουτοπόνηρη επίκληση της (πραγματικής) ανάγκης φύλαξης ευαίσθητων ή επικίνδυνων εργαστηριακών χώρων και υποδομών, ανάγκη η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί και με άλλους τρόπους και μέσα, δεν επαρκεί για να συγκαλύψει τη σχεδιαζόμενη δυστοπία.

Καλούμε τους συναδέλφους που συγκροτούν αυτές τις επιτροπές να απέχουν από κάθε απόφαση που συμβάλλει στον περιορισμό των ελευθεριών της ακαδημαϊκής κοινότητας», αναφέρεται στο ψήφισμα του συλλόγου, που ζητά πανεπιστήμια ανοιχτά στην κοινωνία ως άσυλο διακίνησης ιδεών και διδασκαλίας και όχι άβατο.

Με το ίδιο ψήφισμα, ο σύλλογος ζητά ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων και μάλιστα προτείνει σύσταση ειδικής επιτροπής με εξειδικευμένους επιστήμονες του Π.Θ. για να σχεδιάσει την επαναλειτουργία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τέλος ζητά αύξηση της χρηματοδότησης και καλεί να συγκληθεί ανοιχτή συνεδρίαση της Συγκλήτου στη σχεδιαζόμενη αλλαγή του τρόπου διοίκησης των πανεπιστημίων και προτάσσει «τις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των οργάνων διοίκησης των ιδρυμάτων από διευρυμένο σώμα εκλεκτόρων».

Σύνοδο των Πρυτάνεων θα φιλοξενήσει διαδικτυακά ο Βόλος

Τη Σύνοδο των Πρυτάνεων θα φιλοξενήσει διαδικτυακά ο Βόλος μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μεταξύ των θεμάτων, που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο, θα είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρυτάνεις θα ζητήσουν να ανασταλεί τουλάχιστον για φέτος η εφαρμογή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου