ΤΟΠΙΚΑ

Συμβουλές της ΔΕΗ Βόλου

συμβουλές-της-δεη-βόλου-851206

Από το Γραφείο Επικοινωνίας της ΔΕΗ Βόλου έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες
Η εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου νοικοκυριού στηρίζεται αποκλειστικά στον ηλεκτρισμό και στις ηλεκτρικές συσκευές. Ο νυχτερινός φωτισμός (λαμπτήρες), το μαγείρεμα (ηλεκτρική κουζίνα), η συντήρηση των τροφίμων (ψυγείο), το λουτρό (θερμοσίφωνας), το πλύσιμο και το σιδέρωμα των ρούχων (πλυντήριο, ηλεκτρικό σίδερο), ο κλιματισμός (θέρμανση – ψύξη) είναι ανάγκες της καθημερινής ζωής που καλύπτονται χάρη στο ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχει η ΔΕΗ με τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και άλλες συσκευές υψηλής τεχνολογίας, που έχουν γίνει απαραίτητες πλέον στη ζωή και την εργασία, είναι επίσης αδύνατο να λειτουργήσουν χωρίς την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.
Αλλά και οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες και κάθε λογής επιχειρηματική δραστηριότητα λειτουργούν και αναπτύσσονται χάρη στο ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχεται σήμερα κυρίως από τη ΔΕΗ με επάρκεια και ποιότητα.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η αιχμή φορτίου (η χρονική στιγμή που σημειώνεται η ανώτατη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του έτους) μετατοπίστηκε από τους χειμερινούς μήνες (χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών συσκευών) στους θερινούς εξ αιτίας της διαρκούς αυξανόμενης χρήσης κλιματιστικών συσκευών ψύξης.
Η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία, τόσο για οικιακή χρήση όσο και για βιομηχανική. Κι αυτό γιατί η βελτίωση της ποιότητας ζωής οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΓΙΑΤΙ
Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κέρδος για όλους:
• Για σας γιατί πληρώνετε πολύ λιγότερο
• Για τη χώρα μας γιατί γίνεται οικονομία στους ενεργειακούς πόρους
• Για το περιβάλλον γιατί μειώνεται η ρύπανση
Οικονομία μπορούμε να κάνουμε όλοι, χωρίς να στερηθούμε τις ανέσεις μας ή να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Αρκεί να ξέρουμε τι καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές μας και να τις χρησιμοποιούμε σωστά.

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
1. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
2. Εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για το κλιματιστικό σας.
3. Ρυθμίστε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία δωματίου χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα.
4. Η μόνωση παρέχει σημαντική οικονομία ενέργειας.
5. Πολλές φορές ένας ανεμιστήρας μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά ένα χώρο.
6. Οι ανοιχτόχρωμες τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τις σκούρες.
ΠΟΣΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΣΥΣΚΕΥΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΣΧΥΣ
W ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
KWh ΚΟΣΤΟΣ
euro
Ανεμιστήρας οροφής 1 ώρα 150 0,15 0,014
Ανεμιστήρας δαπέδου 1 ώρα 60 0,06 0,006
Κλιματιστικό
(ψύξη 9000 Btu) 1 ώρα
σε χώρο 15 τ.μ. 1000 1 0,11

Προσοχή: Πριν αγοράσετε μια νέα συσκευή, συγκρίνετε την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των συσκευών διαφόρων κατασκευαστών. Για την κατανάλωση κάθε συσκευής, σας ενημερώνει η ετικέτα Ενεργειακής Σήμανσης Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών, που όλες οι συσκευές είναι υποχρεωτικό από το νόμο να έχουν σε εμφανές σημείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου