ΤΟΠΙΚΑ

Δύο ειδικά σχολεία κλειστά λόγω κρουσμάτων

δύο-ειδικά-σχολεία-κλειστά-λόγω-κρουσ-633964

Κι όμως, τα τεστ είναι προαιρετικά για μαθητές, οι οποίοι δεν κάνουν χρήση μάσκας και μετακινούνται μαζί με παιδιά άλλων σχολείων

Δεύτερη σχολική μονάδα της ειδικής αγωγής έκλεισε προχθές, λόγω κρούσματος κορονοϊού σε εκπαιδευτικό. Το «λουκέτο» στην ειδική αγωγή είναι διπλό και αφορά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για Παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα και στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Οι δύο σχολικές δεν θα λειτουργήσουν διά ζώσης έως και τις 21 Απριλίου.

«Αυτό είναι το φυσιολογικό. Το αφύσικο θα ήταν υπό τις παρούσες συνθήκες να μην υπήρχαν κρούσματα», σχολιάζει απογοητευμένος εκπαιδευτικός στον χώρο της ειδικής αγωγής που δεν έχει κλείσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα σχολεία στην ειδική αγωγή παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο παρά τις εκκλήσεις των εκπαιδευτικών για την ασφαλή λειτουργία τους, ακόμη και το μέτρο των self test που είναι υποχρεωτικό για τους μαθητές των γενικών και επαγγελματικών λυκείων, για τους μαθητές των ειδικών σχολείων είναι προαιρετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλος αριθμός μαθητών στα σχολεία ειδικής αγωγής προμηθεύτηκε και υποβλήθηκε στο τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ συμμετέχει και στις οργανωμένες εξορμήσεις του ΕΟΔΥ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Υπάρχει όμως και σημαντικός αριθμός μαθητών που δεν υποβάλλεται σε τεστ ούτε αυτοδιάγνωσης ούτε ταχείας ανίχνευσης που διενεργεί ο ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία. Από όσους δεν υποβάλλονται σε τεστ, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε περιστατικά γονέων που δεν επιθυμούν να κάνουν τα παιδιά τους το τεστ κι όχι γιατί υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα.

«Κι όμως οι μαθητές μας έρχονται στο σχολείο και χωρίς μάσκα. Εμείς είμαστε σε εγγύτητα με τους μαθητές μας και τυχόν μετάδοση είναι πολύ εύκολη», αναφέρουν εκπαιδευτικοί που ζητούν μέτρα προστασίας στα ειδικά σχολεία.

Μεταξύ αυτών, και μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο με μεταφορικά μέσα που μισθώνονται. «Μαθητές μας μεταφέρονται μαζί με άλλους από άλλα σχολεία. Αν σε ένα σχολείο υπάρξει διασπορά θα συμπαρασυρθούν κι άλλες σχολικές μονάδες», η αγωνία των εκπαιδευτικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου