ΤΟΠΙΚΑ

Επί ξύλου κρεμάμενες χιλιάδες γυναίκες

επί-ξύλου-κρεμάμενες-χιλιάδες-γυναίκ-634075

Στον αέρα φαρμακευτικές αγωγές εξωσωματικής γονιμοποίησης, διότι «στέρεψε» η αγορά από φάρμακα! – Τι λένε ειδικοί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Επί ξύλου κρεμάμενες χιλιάδες γυναίκες, που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η θεραπεία, που ακολουθούν, κρέμεται από μία κλωστή, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά διότι η ελληνική αγορά φαρμάκου «στέρεψε» ξαφνικά από δύο ειδικά χάπια, τα Cyclacur και Divina, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την αγωγή που λαμβάνουν.

Χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, η εταιρεία που προμήθευε την ελληνική αγορά με τα συγκεκριμένα φάρμακα ανακοίνωσε ότι ο επόμενος εφοδιασμός θα γίνει τον Μάιο του 2022, με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες να παραμένουν μετέωρες!

Την ώρα που η υπογεννητικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο», η χώρα βρίσκεται μεσούσης της πανδημίας, με τις θεραπείες υποβοηθούμενης γονιμοποίησης να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες για τα περισσότερα οικονομικά βαλάντια, φάρμακα που δεν κοστίζουν περισσότερο από 5 ευρώ το κάθε κουτί, έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων και τις φαρμακαποθήκες.

Ζευγάρια από τη Μαγνησία, την Κεντρική Ελλάδα, την Αττική και όλη την επικράτεια, έχοντας δαπανήσει μεγάλα ποσά για θεραπείες και βασίζοντας τις ελπίδες τους να αποκτήσουν παιδί σε αυτές, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν έστω ένα πολύτιμο κουτάκι με το φάρμακο.

Από τον Βόλο μέχρι τον Εβρο και από την Αττική μέχρι την Κρήτη, τα τηλέφωνα των φαρμακοποιών έχουν πάρει «φωτιά».

Την ίδια ώρα, παρά τις οχλήσεις, ούτε το υπουργείο Υγείας, ούτε ο ΕΟΦ τοποθετούνται επισήμως στο ζήτημα.

Ετσι ανά πάσα στιγμή τόσες γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο η θεραπεία στην οποία υποβάλλονται να αποτύχει.

Δεν φτάνει που δίνουν δύσκολο αγώνα προκειμένου να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν, έχουν επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν εξωγενείς παράγοντες, που τείνουν να εξελιχτούν σε «γόρδιο δεσμό», τον οποίο κανένας δεν αναλαμβάνει να κόψει.

Γιατροί και φαρμακοποιοί, που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κάνουν λόγο για «τεχνητές ελλείψεις», γεγονός συνηθισμένο στον τομέα του φαρμάκου.

Οπως εξηγούν, είναι προσφιλής μέθοδος των φαρμακοβιομηχανιών όταν θέλουν να αυξήσουν την τιμή ενός φαρμάκου, να παγώνουν τη διάθεσή του στην ελληνική αγορά, να το εξάγουν στο εξωτερικό και να το επαναεισάγουν με υψηλότερη πλέον τιμή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Θέμης Μαντζαβίνος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είναι καταπέλτης.

«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Εχουμε γίνει αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από τους συναδέλφους μας γιατρούς που απασχολούνται σε διάφορα κέντρα. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Λες και στέρεψε ξαφνικά η αγορά. Δεν είναι δυνατόν γυναίκες, που δίνουν τη μάχη της αναπαραγωγής, να μην έχουν τη δυνατότητα της χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων, που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία, που κάνουν. Δεν πρόκειται για ακριβά φάρμακα και αυτό είναι το αξιοπερίεργο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στην τύχη του. Εχουμε ήδη παρέμβει νομικά, ζητώντας από το υπουργείο Υγείας και τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων να παρέμβουν για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα’.

«Η φαρμακοβιομηχανία μάς ενημέρωσε ότι από τον Μάιο του 2022 θα διαθέτει ξανά το ένα από τα δύο χάπια στην Ελλάδα. Για το δεύτερο, έχουμε πληροφορίες ότι ενδεχομένως να γίνει ένας πρώτος εφοδιασμός των φαρμακείων τις επόμενες εβδομάδες, αλλά για μικρές ποσότητες. Περίπου 100.000 κουτιά, τα οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για τις ανάγκες που υπάρχουν», συμπλήρωσε ο κ. Μαντζαβίνος.

Ο κ. Μαντζαβίνος είναι αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θεωρείται μάλιστα από τους πρωτεργάτες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας, καθώς τo 1987 γεννήθηκε από το πρόγραμμά του το πρώτο παιδί στην Ελλάδα με δανεικά ωάρια.

Το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, απασχολεί έντονα τους περισσότερους μαιευτήρες – γυναικολόγους που ειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Βολιώτης γνωστός γιατρός Παναγιώτης Πολύζος, που δραστηριοποιείται στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Ιασώ – Institute of Life, μιλώντας επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μετέφερε την αγωνία γυναικών που παλεύουν, μη γνωρίζοντας αν θα έχουν τις απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων που επιβάλλει η θεραπεία τους, τονίζοντας ότι «είναι μία δοκιμασία την οποία δεν αξίζει να περνά κανείς, κυρίως γυναίκα που δίνει τη μάχη να τεκνοποιήσει».

Το πρόβλημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιχνιδιών εκατομμυρίων ευρώ, στα φαρμακεία προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις και σε άλλα σκευάσματα που αφορούν π.χ. στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και άλλες κατηγορίες παθήσεων.

«Εχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι θα πρέπει να μπει τάξη στην αγορά φαρμάκου. Οι φαρμακοποιοί έχουν καταθέσει κατά καιρούς συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, αλλά δεν έχουμε εισακουστεί», τόνισε με τη σειρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Μαγνησίας Κων. Ματσιόλης.

Συνήθως τα φάρμακα που εξαφανίζονται από τα ράφια πωλούνται σε χαμηλές τιμές, γεγονός που οφείλεται, εκτός των άλλων στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές, όπως εξηγεί ο κ. Ματσιόλης.

Η πολιτεία μέσω του ΕΟΦ επιχειρεί να σταματήσει τις παράλληλες εξαγωγές, αφού προβλέπεται η απαγόρευσή τους όταν καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στη αγορά.

«Είναι σαφές ότι πέρα από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος προέχει η υγεία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε τέτοια κρίσιμη εποχή πανδημίας λόγω κορονοϊού» , σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου