ΤΟΠΙΚΑ

Ο πίθος των Δαναΐδων…

ο-πίθος-των-δαναΐδων-365732

Νέα κλήση σε απολογία του πρώην ταμία του Δήμου Βόλου για νέο έλλειμμα ύψους 229.000 ευρώ

Tην κλήση του δημοτικού ταμία του πρώην Δήμου Βόλου Χρήστου Σιγάλα για την αναπλήρωση του ελλείμματος ποσού 228.676 ευρώ που προκάλεσε στο ταμείο λόγω μη κατάθεσης υπέρ της τράπεζας PROBANK του πιο πάνω ποσού κατόπιν εκχώρησης αυτού από το δικαιούχο εργολάβο Χρ. Τριανταφυλλόπουλο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.

Όπως διευκρίνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Νατάσσα Οικονόμου σκοπός της Επιτροπής είναι η κλήση σε απολογία του πρώην ταμία και ο καταλογισμός του ποσού στον πρώην ταμία το οποίο θα πρέπει να αποδώσει στο Δήμο το ποσό που ζητεί η PROBANK εντός 48ωρου ή να επιδώσει εγγράφως την απολογία του. Ωστόσο όπως είπε η κ. Οικονόμου το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης θα το συζητήσει σε ειδική συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή με τη συμμετοχή και των δύο συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας Γ. Μουλά και Χαρ. Ζάχο που εξελέγησαν πρόσφατα μετά από ψηφοφορία που έγινε μεταξύ όλων των συμβούλων της μειοψηφίας. Όπως πρόσθεσε η κ. Οικονόμου η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου, το Μάρτιο του 2011, όταν με επιστολή των ορκωτών λογιστών ζητούνταν να πληροφορηθούν αν είχαν τακτοποιηθεί οι οικονομικές απαιτήσεις των εργολάβων που είχαν εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους σε τράπεζες.

Το ίδιο χρονικό διάστημα μεταβιβάστηκε στο Δήμο εξώδικο της PROBANK που ζητούσε να της καταβληθεί το ποσό των 229.000 ευρώ, όσο ήταν το συνολικό ύψος των απαιτήσεων του πελάτη της και εργολάβου του Δήμου κ. Χρ. Τριανταφυλλόπουλου. Η κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι στο ταμείο του Δήμου εμφανίζεται στις 31.12.2010 τα εντάλματα να είναι υπογεγραμμένα και από τον εργολάβο, ωστόσο τα χρήματα δεν αποδόθηκαν, όπως είπε, ποτέ στην τράπεζα. Ο εργολάβος υποστήριξε ότι υπέγραψε το χρηματικό ένταλμα καλή τη πίστει και σε μία προσπάθεια να επισπευστεί η απαίτηση της τράπεζας η οποία με την εκχώρηση των απαιτήσεων που είχε από το Δήμο του έδωσε το 70% της συνολικής οφειλής και με το νόμιμο τόκο να… «τρέχει» για όσο διάστημα η οφειλή δεν εξοφλούνταν από το Δήμο.

Μόλις το γεγονός έγινε αντιληπτό ο Δήμαρχος Βόλου διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ τον Ιούνιο η οποία και ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα εκδόθηκε και διαταγή πληρωμής από την Τράπεζα σε βάρος του Δήμου. Η τράπεζα δεν έχει πληρωθεί, είπε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Για το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, περίπου ένας χρόνος, μέχρις ότου το θέμα έλθει στην Οικονομική Επιτροπή, προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της κ. Μακρή, η οποία είπε ότι το ποσό που λείπει είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Για το θέμα είχαν έντονη διαμάχη με την Πρόεδρο της Επιτροπής τόσο το μέλος της Επιτροπής από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Μουλάς όσο και κ.. Κ. Νίκου από την πλευρά της α΄ ελάσσονος μειοψηφίας. Ο πρώτος σημείωσε ότι στοχοποιείται μόνον ο ταμίας , όταν στο χρηματικό ένταλμα υπάρχουν οι υπογραφές του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου , του Γενικού Διευθυντή και της Διευθύντριας Οικονομικών Υπηρεσιών, αλλά εκείνος που καλείται σε απολογία είναι μόνον ο πρώην ταμίας. Ολοι αυτοί καλώς υπέγραψαν. Η ευθύνη πληρωμής ανήκε στον ταμία, όπως είχε συμβεί και με τους υπόλοιπους λογαριασμούς, αντέτεινε η κ. Οικονόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκου σημείωσε ότι όταν υπάρχει καταλογισμός υπάρχει στοχοποίηση για να διερωτηθεί στη συνέχεια γιατί επί χρόνια Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες τηρούσαν σιγή ιχθύος. Γιατί ; επανέλαβε απορημένος ο δημοτικός σύμβουλος της Λαικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Τόσο ο κ. Νίκου όσο και ο κ.Μουλάς ψήφισαν αρνητικά για κλήση σε απολογία του πρώην ταμία του Δήμου Βόλου, σε αντίθεση με όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας, την κ. Μακρή και τον κ. Πατσιαντά που ψήφισαν θετικά. Ψηφίζω θετικά γιατί έτσι προβλέπεται από τη σχετική διάταξη του Δημόσιου Λογιστικού, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των « Δρόμων Συνεργασίας». Ο Δήμαρχος προτρέχει είπε δικαιολογώντας την αρνητική του ψήφο ο κ. Μουλάς αφού το θέμα έχει πάρει ήδη τη δικαστική οδό. Για το τελευταίο η κ. Οικονόμου προηγουμένως είχε τονίσει ότι όλος ο φάκελος της υπόθεσης είναι στα χέρια του Εισαγγελέα. Από την πλευρά του ο εργολάβος είπε ότι πριν τους επίμαχους 9ο και 10ο λογαριασμό ο 7ος και 8ος λογαριασμός για το ίδιο έργο που ήταν από το ΘΗΣΕΑ πληρώθηκαν με τον ίδιο τρόπο, αν και αυτό , όπως είπε, έγινε με αρκετούς μήνες καθυστέρηση.

Για να αιτιολογήσει ότι δεν πήρε τα χρήματά του από το Δήμο ο εργολάβος είπε ακόμη ότι στις 31.12 . 2010 που υπέγραψε το χρηματικό ένταλμα δεν εμφανίζεται να εκταμιεύτηκε από τα ταμεία του Δήμου το ποσό των 229.000 ευρώ. Υπέγραψα προκειμένου να πάνε τα χρήματα στη Probank. To υπέγραψα καλή τη πίστει το χρηματικό ένταλμα ,είπε καταλήγοντας ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Ακόμη στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε επίσης να καλέσει σε απολογία τον πρώην ταμία του Δήμου Βόλου για την αναπλήρωση του ελλείμματος ποσού 59.000 ευρώ που προκάλεσε στο ταμείο του πρώην Δήμου Βόλου, καθώς εξόφλησε χρηματικά εντάλματα χωρίς παρακράτηση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των δικαιούχων.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου