ΤΟΠΙΚΑ

Νέα συλλαλητήρια και απεργίες στο Βόλο

νέα-συλλαλητήρια-και-απεργίες-στο-βόλ-365930

Κλιμακώνει το ΕΚΒ τη δράση του απέναντι στα νέα μέτρα

Σε γενικό ξεσηκωμό καλεί το Εργατικό Κέντρο Βόλου εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και γενικότερα του Βολιώτες εν όψει της ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση. Στην εφαρμογή των νέων μέτρων «απαντά» με δύο συλλαλητήρια , παμβολιώτικη απεργία και 4ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση- συλλαλητήριο έξω από την ΚΟΝΤΙ. Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε η Ολομέλεια της Διοίκησης που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η πρόταση του προέδρου του ΕΚΒ Θανάση Παπαδημόπουλου έγινε αποδεκτή από όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις για παμβολιώτικο συλλαλητήριο την Τετάρτη 22/2 στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας.

Την επόμενη μέρα 23/2 το ΕΚΒ προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα και προγραμματίζεται σε συνεργασία με το σωματείο της ΚΟΝΤΙ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο στη Β’ ΒΙΠΕ.

Στις 23 και 24 Φεβρουαρίου για την ΚΟΝΤΙ αποκλειστικά έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου, ενώ μία δεύτερη 48ωρη θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Φεβρουαρίου. Στις 29 Φεβρουαρίου το ΕΚΒ προγραμματίζει νέο συλλαλητήριο επίσης στην Πλατεία Ελευθερίας στις 6 το απόγευμα στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ημέρας Συνδικάτων. Με αυτή την κινητοποίηση διαφώνησε η ΔΑΣ- ΕΣΑΚ. Επίσης η Ολομέλεια αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη Διοίκηση να προκηρύξει 24ωρη απεργία ανάλογα με τις ημέρες που θα ψηφίζονται οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου Νο2.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ. Θα είμαστε διαρκώς στους δρόμους προκειμένου να ανατρέψουμε στην πράξη τα μέτρα που εφαρμόζονται» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΒ. Ο κ. Παπαδημόπουλος περιέγραψε ως «ζούγκλα» την αγορά εργασίας και προέβλεψε πλήρη απορύθμιση και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων μόλις από αρχές Μαρτίου εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις στα εργασιακά.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος του ΕΚΒ και για την τοπική αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Στον επισιτισμό όπως τόνισε ήδη τα μεροκάμματα εβδομαδιαίως έχουν μειωθεί με τους περισσότερους εργαζόμενους να απασχολούνται τρείς μέρες με ελάχιστα ένσημα και φυσικά πετσοκομμένες αποδοχές. Σε πολλά ξενοδοχεία επίσης οι ξενοδοχουπάλληλοι αναγκάζονται να καταγγείλουν τις καθυστερήσεις πληρωμών στην Επιθεώρηση Εργασίας και μετά από τις μηνύσεις που κατατίθενται να αποπληρωθούν. Επίσης αναφορά έγινε στη ΜΕΚ- ΒΕΚ που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τέσσερις μήνες, στον Κιολείδη επίσης πέντε μήνες και ενώ εργάζονται εκ περιτροπής δύο εβδομάδες το μήνα. Μεγάλες καθυστερήσεις επίσης έχουν καταγραφεί σε κλινικές στις οποίες μάλιστα έγινε έλεγχος ακόμη και σήμερα από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο κ. Παπαδημόπουλος ήταν «λάβρος» εναντίον της διοίκησης της Μονάδας Αλτζχάιμερ, την οποία κατηγόρησε ότι τρομοκρατεί και απειλεί με απολύσεις το προσωπικό που δημοσιοποίησε το πρόβλημα των πληρωμών. Ο πρόεδρος του ΕΚΒ προανήγγειλε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου θα κατατεθεί μήνυση ενώ επίσης άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ενώ δόθηκαν χρήματα από το Υπουργείο Υγείας με την επισήμανση να πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι αυτό δεν έγινε ποτέ. Από τα πυρά του δεν ξέφυγαν εξάλλου και ορισμένοι εργαζόμενοι που όπως είπε συντάχθηκαν με τη διοίκηση εκφράζοντας ενστάσεις για την παρέμβαση του ΕΚΒ διαμηνύοντας χαρακτηριστικά « Εάν ορισμένοι θέλουν να εργάζονται αφιλοκερδώς δικαίωμά τους. Εμείς ως ΕΚΒ απαιτούμε να πληρωθεί το προσωπικό το οποίο δεν μπορεί να είναι σε ομηρία κανενός».

Στις παρεμβάσεις τους ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου επανέλαβε ότι η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους . Κατηγόρησε τα κόμματα της συγκυβέρνησης ότι ανέλαβαν δεσμεύσεις ενάντια στο λαό και επισήμανε ότι «το ποτήρι ξεχείλισε για όλους για αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει ακόμη και κάθε μέρα εάν είναι δυνατόν να βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας ανατροπή αυτής της πολιτικής».

«Μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε όλα τα επίπεδα και πρέπει να αντισταθούμε» υπογράμμισε από την πλευρά της ΔΑΣ- ΕΣΑΚ ο Μιχ. Τριανταφυλλίδης που προέβλεψε ότι ο κόσμος «σύντομα θα πάρει με τις πέτρες όσους έβαλαν πλάτη σε αυτή την πολιτική και στην ψήφιση όλων των αντιλαικών μέτρων». Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και κάλεσε τους εργαζόμενους σε διαρκή επαγρύπνηση.

Ενότητα στο σ.κ και σαφή προσανατολισμό ως προς τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα ζήτησε ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΒ εκ μέρους της ΑΤΕ Χρ. Κόφφας που συμφώνησε ότι θα πρέπει ο αγώνας των εργαζομένων να κλιμακωθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι παρεμβάσεις των συνδικαλιστών συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι στη χθεσινή ολομέλεια εκλέχτηκε στη θέση του αντιπροέδρου ο Μιχ. Τριανταφυλλίδης από την ΔΑΣ- ΕΣΑΚ και ο Κων Στεργίου στη θέση του αναπληρωτή Οργανωτικού Γραμματέα στο προεδρείο του ΕΚΒ μετά την αποχώρηση του Γ. Ρούσσα και την αντικατάσταση του στο Δ.Σ από το Βασίλη Λινάρδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου