ΤΟΠΙΚΑ

Πίσω στα σχολεία, με ερωτήματα –Λύκεια αντιμέτωπα με γονείς -αρνητές

πίσω-στα-σχολεία-με-ερωτήματα-λύκει-638305

Περιμένουν εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο, που θα αντιμετωπίζουν τυχόν ακραία περιστατικά

Νομικές… οδούς για την εξαίρεση των παιδιών τους από την υποχρέωση να υποβληθούν σε self test για τον κορονοϊό ως προϋπόθεση επιστροφής στα θρανία των γενικών και επαγγελματικών λυκείων, από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, αναζητούν γονείς μαθητών της Μαγνησίας. Το έγγραφο δικηγόρου που προσκόμισε σε σχολείο γονέας, ζητώντας την εξαίρεση του παιδιού του από οποιαδήποτε διαδικασία διάγνωσης, δεν είναι η μοναδική περίπτωση κηδεμόνα στη Μαγνησία που αρνείται ακόμη και το τεστ.

Γενικά και επαγγελματικά λύκεια δέχονται τηλέφωνα από γονείς που δηλώνουν την αντίθεσή τους να υποβληθεί το παιδί τους σε τεστ για τον κορονοϊό και αναζητούν απαντήσεις πώς μπορούν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία. Τηλεφωνήματα γονέων –αρνητών των τεστ δεχόταν χθες ακόμη και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Υπήρχε μάλιστα και αίτημα γονέα να ενημερωθεί για τις υπολειπόμενες απουσίες που δικαιούται το παιδί του, προκειμένου να μην το στείλει καθόλου στο σχολείο!

«Γνωρίζουμε ότι η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο θα γίνεται υποχρεωτικά μόνο εφόσον μαθητής και εκπαιδευτικός έχουν υποβληθεί σε τεστ και έχει βγει αρνητικό. Περαιτέρω οδηγίες δεν έχουμε», σχολίασε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας, κληθείς να απαντήσει τι θα πρέπει να κάνει ένας διευθυντής όταν κληθεί να διαχειριστεί γονέα – «αρνητή».

«Θα δέχεται τον μαθητή στην τάξη ή θα πρέπει να ειδοποιήσει τον γονέα για την απομάκρυνσή του και θα βεβαιώσει απουσία;», το ερώτημα που μένει αναπάντητο με τους διευθυντές των λυκείων να περιμένουν εγκύκλιο από το Υπουργείο Παιδείας. Τη Δευτέρα, οι μαθητές θα μπουν στο σχολείο, θα τους ζητηθούν οι κάρτες υγείας, αλλά διευθυντές δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα μεταχειριστούν τους μαθητές που δεν θα τις διαθέτουν.

Ο νομικός σύμβουλος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόλου Σταμάτης Παπαγγελής πάντως υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι οι γονείς δεν νομιμοποιούνται να ζητούν εξαίρεση των παιδιών τους από το τεστ. «Οι γονείς δεν μπορούν να αρνηθούν το τεστ ή σε περίπτωση που το κάνουν δεν μπορούν να επιβάλλουν την παρουσία των παιδιών τους στο σχολείο με άλλα παιδιά. Δεν πράττουν ούτε σωστά, ούτε νόμιμα. Το τεστ δεν είναι εμβόλιο. Και τα δικηγορικά έγγραφα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν κανένα χαρακτήρα δεσμευτικότητας προς τα σχολεία», αναφέρει κατηγορηματικά.

Αναπάντητο το ερώτημα για καθαρίστριες, κυλικεία, φύλακες

Η περίπτωση των γονέων- αρνητών δεν είναι όμως το μοναδικό αναπάντητο ερώτημα. Η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας δέχθηκε πληθώρα ερωτημάτων από τα λύκεια τι θα γίνει με την περίπτωση των σχολικών φυλάκων, ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων και σχολικών καθαριστριών για τους οποίους δεν έχουν προβλεφθεί self test. «Για το θέμα επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας και μας είπαν ότι το μελετούν με στόχο να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα που έχει προκύψει», σχολίασε ο κ. Σταχτέας.

Αρχισε η παράδοση self test σε γονείς

Για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων απομένουν λιγότερες από 48 ώρες και ήδη από χθες γονείς, έσπευσαν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν με την αστυνομική τους ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ δωρεάν τεστ για τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κων. Ματσιόλη ήδη από χθες το πρωί ξεκίνησε η διάθεση των πρώτων τεστ τα οποία συνοδεύονται από δισέλιδο οδηγιών, τις οποίες καλούνται να διαβάσουν οι γονείς. Το αποτέλεσμα των τεστ θα δηλώνουν σε πλατφόρμα και στη συνέχεια θα εκτυπώνουν την κάρτα υγείας με την οποία θα κληθούν οι μαθητές να πάνε από Δευτέρα για μάθημα.

Φαρμακοποιοί απευθύνουν συστάσεις για τη διενέργεια των τεστ στο σπίτι κι όχι στους χώρους των φαρμακείων, τα οποία είναι υποχρεωμένα να παρέχουν δωρεάν τα τεστ κι όχι να τα διενεργούν.

Από τα Λύκεια θα παραλάβουν τα τεστ μαθητές των εσπερινών

Για ορισμένους όμως μαθητές η παραλαβή των τεστ θα γίνει από το ίδιο το σχολείο. Πρόκειται για τους μαθητές των εσπερινών λυκείων, γενικών και επαγγελματικών, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους ενήλικες και το ΑΜΚΑ τους δεν περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα για την διάθεση δωρεάν τεστ αυτοδιάγνωσης. Σύμφωνα με τον κ. Σταχτέα ήδη από χθες, εσπερινά λύκεια του νομού άρχισαν να παραλαμβάνουν self test για τους μαθητές τους, τους οποίους θα πρέπει να ειδοποιήσουν προκειμένου να τα παραλάβουν πριν την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες.

Για τους ενήλικες μαθητές πάντως των ημερησίων λυκείων που έως και προχθές δεν περιλαμβάνονταν στην πλατφόρμα για την προμήθεια δωρεάν τεστ, το πρόβλημα επιλύθηκε χθες.

Δεν έχουν εκτυπωτές

Γονείς ζητούν διευκρινίσεις τηλεφωνώντας στα λύκεια ακόμη και για την εκτύπωση του αρνητικού αποτελέσματος καθώς στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν εκτυπωτές. Σε αυτή την περίπτωση, τους δίνεται η εναλλακτική της χειρόγραφης βεβαίωσης προκειμένου να επιστρέψει ο μαθητής στο σχολείο.

Και πάλι όμως διευθυντές εκφράζουν επιφυλάξεις. «Θα πει αλήθεια ο γονέας;», διερωτώνται.

Οι «Μαζί για τον Βόλο»

Με αφορμή το άνοιγμα των λυκείων, η δημοτική παράταξη «Μαζί για τον Βόλο», κατέθεσε πρόταση για τη διενέργεια τεστ για κορονοϊό και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στη φύλαξη των σχολείων. Η παράταξη τονίζει την αναγκαιότητά τους για την αποτροπή της διασποράς του ιού. Σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης, οι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν από τη δημοτική αρχή να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση ώστε να συμπεριλάβει και αυτούς τους εργαζόμενους στον προγραμματισμό των τεστ, ή αν δεν συμβεί αυτό να αναλάβει το κόστος για τη διενέργεια των τεστ.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους του Νομού Μαγνησίας καταδικάζει «την επιλεκτική στάση της Κυβέρνησης όσον αφορά τους εργαζόμενους στα σχολεία. «Η Κυβέρνηση φρόντισε να γίνουν δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές σε αντίθεση με τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες (σε ορισμένα σχολεία έχουμε και εργαζόμενους στα κυλικεία, καθώς και οδηγούς που μεταφέρουν τα παιδιά). Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους ούτε κουβέντα. Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και στα θέματα υγείας. Εργαζόμενοι… «ενός κατώτερου θεού». Καλούμε άμεσα την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει τις σχολικές καθαρίστριες , τους σχολικούς φύλακες και όλους τους εργαζόμενους στους χώρους των σχολείων στη διενέργεια των προληπτικών τεστ. Καλούμε τις Δημοτικές αρχές να απαιτήσουν την διενέργεια των τεστ για τη διασφάλιση της υγείας όλων των εργαζομένων».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ

Από την πλευρά της η παράταξη της ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρει μεταξύ άλλων για τα self test: «Τα τεστ πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενα, δωρεάν και με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους για όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων.

Η «ατομική ευθύνη» και η «αυτοδιάγνωση», δεν περιορίζει και πολύ περισσότερο δεν καλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τα πολυμελή τμήματα, τις αίθουσες κλουβιά και την έλλειψη προσωπικού των σχολείων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου