ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν όλα στη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών

αλλάζουν-όλα-στη-ναυαγοσωστική-κάλυψ-639485

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει φουσκωτό σκάφος, jet ski και φαρμακείο, που δεν διαθέτουν ούτε τα Κέντρα Υγείας!

Ναυαγοσωστική κάλυψη… επιστημονικού επιπέδου καλούνται να παρέχουν οι Δήμοι στους λουόμενους δημότες και επισκέπτες από τη νέα κολυμβητική περίοδο, που αρχίζει την 1η Ιουνίου. Το προεδρικό διάταγμα που είναι σε ισχύ προβλέπει από φουσκωτά σκάφη με δυνατότητα κάλυψης απόστασης έως 10 μιλίων(!) μέχρι και jet ski αλλά και φαρμακεία σε κάθε ναυαγοσωστικό πύργο που δεν διαθέτουν ούτε τα… Κέντρα Υγείας.

Προχθές, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, αναδείχθηκε ανάδοχος η εταιρεία «Λάμπρος Λιάρος» που θα αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών για τη θερινή περίοδο. Το κόστος είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι καθώς ανέρχεται στις 153.000 ευρώ συν ΦΠΑ ενώ πέρυσι ήταν 140.000 ευρώ συν ΦΠΑ προκειμένου να καλυφθούν όλα τα προαπαιτούμενα από το προεδρικό διάταγμα, και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν και αλλαγές.

Αντί για δέκα ναυαγοσωστικούς πύργους, θα στηθούν επτά στις παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες, όπως Ν. Αγχίαλος, Χρυσή Ακτή, Αλυκές (δύο), πλαζ Αλυκών, Αναυρος, Καρνάγιο. Σε αυτές τις παραλίες θα εγκατασταθούν ναυαγοσώστες για ολόκληρη την περίοδο από 1η Ιουνίου έως τέλος Σεπτεμβρίου και με πλήρες ωράριο, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Σε επιπλέον πέντε παραλίες μη πολυσύχναστες που όμως έχουν «Γαλάζια Σημαία» θα εγκατασταθούν επόπτες ναυαγοσώστες, χωρίς πύργο, παρά μόνο με ένα κουτί πρώτων βοηθειών και εφοδίων. Πρόκειται για τις παραλίες Πλάκες, Πλατανίδια, Αμφανών – Αμαρρυλίδος και Κριθαριά, όπου οι ναυαγοσώστες θα αναλάβουν καθήκοντα από 1η Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου, για μειωμένη δηλαδή διάρκεια και με επτάωρο αντί του οκταώρου, από τις 10:30 το πρωί έως τις 5:30 το απόγευμα.

Οι ακτές και η απασχόληση του προσωπικού δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που αλλάζουν στις ακτές. Οι ανάδοχοι που θα αναλάβουν ανά δήμο την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Από τις σημαντικότερες αλλαγές που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα που είναι σε ισχύ είναι η διάθεση φουσκωτού κι όχι άλλου σκάφους. Μόνο φουσκωτό και με εφεδρική μηχανή θα πρέπει να διαθέτουν εταιρείες και κοινοπραξίες για να μπορούν να καλύπτουν αποστάσεις έως 10 μίλια(!) και να παρεμβαίνουν μετά από υπόδειξη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και σε περιπτώσεις για παράδειγμα ακυβέρνητου σκάφους.

Υποχρεωτική είναι επίσης η προμήθεια jet ski όταν σύμφωνα με την εμπειρία ναυαγοσωστών που δραστηριοποιούνται στην ακτογραμμή της Μαγνησίας, τα περιστατικά σημειώνονται σε αποστάσεις μόλις 15 έως 20 μέτρων από την ακτή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε πύργος θα πρέπει επίσης να διαθέτει δικό του απινιδωτή και πλωτό φορείο, όταν έως και πέρυσι, τον συγκεκριμένο εξοπλισμό είχε μόνο το σκάφος. Το δε φαρμακείο, θα… ζήλευαν ακόμη και τα Κέντρα Υγείας, καθώς προβλέπεται να περιέχει από βελόνες πμνευμονοθώρακα μέχρι και είδη για αναρρόφηση όταν οι ναυαγοσώστες δεν δύνανται να χρησιμοποιήσουν βάσει της εκπαίδευσής τους αλλά και απουσία γιατρού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου