ΤΟΠΙΚΑ

Θολό τοπίο για τον τουρισμό στη Μαγνησία

θολό-τοπίο-για-τον-τουρισμό-στη-μαγνησ-642586

Με το σταγονόμετρο οι κρατήσεις από το εξωτερικό – Επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες, που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Θολό το τοπίο για τον τουρισμό, με το σημείο εκκίνησης να παραμένει ασαφές, παρά τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε πως «ελπίζω ότι στις 17 Μαΐου θα μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση των ταξιδιών». Με το τοπίο στον τουρισμό να διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση του Global Travel Task Force, που αναμένεται στις 12 Απριλίου, σχετικά με τον τρόπο επανεκκίνησης των ταξιδιών αναψυχής, οι κρατήσεις παραμένουν «παγωμένες», με τον προβληματισμό να διατηρείται στη Μαγνησία.

Καταγράφοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και την κατάσταση αναμονής, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χερσαία και τη νησιωτική Μαγνησία

«Είναι ασαφή αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρο τοπίο», ανέφερε η τουριστική πράκτορας Θέκλα Καμμένου. «Περιμέναμε προχθές να δοθεί κάποια κατεύθυνση από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά τελικώς πάλι είμαστε στο άγνωστο. Περιμέναμε να ακούσουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία από τον Βρετανό πρωθυπουργό. Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε», είπε.

Την πεποίθηση ότι θα ξεκινήσει με καθυστέρηση η τουριστική σεζόν, εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. «Οι κρατήσεις είναι σε μια ροή συγκρατημένη, αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ανοίξει φέτος ο τουρισμός. Θα είμαστε καλύτερα από το 2020 και λίγο χειρότερα από το 2019. Αγώνας για όλους η φετινή σεζόν» υπογράμμισε.

Στις Βόρειες Σποράδες

Εξαιρετικά επιφυλακτικός εμφανίζεται ο ξενοδόχος Γιάννης Γιολδάσης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου, επισημαίνοντας ότι «παραμένει το κλίμα αβεβαιότητας από τη βρετανική αγορά. Αυτή την στιγμή έχουν παγώσει όλες οι κρατήσεις. Δεν γίνεται καμία κράτηση για το 2021. Τα ίδια μηνύματα υπάρχουν και από την Σκανδιναβική αγορά, μια από τις δύο κύριες αγορές για τις Βόρειες Σποράδες. Κατά συνέπεια το τοπίο είναι θολό». Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Γιολδάση «δεν νοείται άνοιγμα της αγοράς στις 14 Μαΐου. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά θεωρώ ότι δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με τις Βόρειες Σποράδες».

Εμφανής ο προβληματισμός στο πεδίο του τουρισμού, με τον επιχειρηματία Αρη Δερβένη, πρόεδρο της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι διατηρείται το αρχικό πλάνο του πτητικού προγράμματος από τη Μεγάλη Βρετανία. Εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουν τον Μάιο οι προορισμοί, προσεκτικά, και επιλεκτικά. Η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος, αναμένεται εντός του Ιουνίου». Αιχμή του προβλήματος η δυσκολία που παρατηρείται στις κρατήσεις από το εξωτερικό, με τον κ. Δερβένη να επισημαίνει ότι: «Παραμένει θολό το τοπίο και δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει. Γίνεται τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο Τουρισμού και τον υπουργό Χ. Θεοχάρη, για διακρατικές συμφωνίες. Πιστεύω ότι οι διακρατικές συμφωνίες θα σώσουν την παρτίδα. Πρέπει να γίνουν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες που τροφοδοτούν με τουρισμό την Ελλάδα. Πάντως, ο Μάιος έχει χαθεί σίγουρα και οριστικά».

Σε ανάλογο πλαίσιο η δήλωση του Πάνου Ανδριτσόπουλου, αντιπροέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου: «Θεωρούμε ότι είναι στη θετική κατεύθυνση, έχουν θετική χροιά όσα είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς για οποιαδήποτε εικασία. Ολα εξαρτώνται πώς θα εξελιχθούν η πανδημία, οι εμβολιασμοί και τα πολιτικά παιχνίδια, που παίζονται. Είναι πρόωρο για να πούμε οτιδήποτε». Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι το σημείο εκκίνησης του τουρισμού, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου