ΤΟΠΙΚΑ

Πώς θα λειτουργούν τα δικαστήρια Βόλου έως τις 12 Απριλίου

πώς-θα-λειτουργούν-τα-δικαστήρια-βόλο-643298

Προς τη θετική κατεύθυνση η διεύρυνση της εκδικάσιμης ύλης κρίνει ο δικηγορικός κόσμος

Συγκεκριμένες υποθέσεις ανοίγουν προς εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Βόλου, με βάση τα μέτρα της νέας ΚΥΑ για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων ανάλογα με τις περιοχές όπου βρίσκονται, δηλαδή αν είναι επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου ή αντίστοιχου αυξημένου κινδύνου.

Στον Βόλο, που εντάσσεται στις περιοχές επιπέδου αυξημένου κινδύνου, από σήμερα Τρίτη και έως τις 12 Απριλίου θα εκδικάζονται επιπλέον από τις υποθέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα και οι υποθέσεις που μπορούν να εκδικαστούν με μάρτυρες και αφορούν σε εργατικές διαφορές, διαφορές διατροφών και διαφορές που προκύπτουν από αμφισβήτηση της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή ανακοπές, καθώς και τα ασφαλιστικά μέτρα αυτών.

Οσον αφορά στα ποινικά δικαστήρια, συρρικνώνεται ο χρόνος παραγραφής και μπορούν να εκδικάζονται οι υποθέσεις που απειλούνται με παραγραφή έως τις 21/12/21 όσον αφορά στα κακουργήματα και έως 31/8/21 όσον αφορά στα πλημμελήματα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, λέει ότι η διεύρυνση της εκδικάσιμης δικαστηριακής ύλης κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, πλην όμως, θα έπρεπε να περιλαμβάνει αφενός τις λοιπές ειδικές διαδικασίες, όπως μισθώσεις και αυτοκίνητα, αφετέρου τις διοικητικές διαφορές στο πρότυπο συζήτησης των εφέσεων των πολιτικών δικαστηρίων.

Τα νέα μέτρα χαρακτηρίζονται σαν ανάσα για τον δικηγορικό κόσμο, η οποία, όμως, είναι μικρή.

Ο κ. Στρατηγόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν δεν διευρυνθεί περαιτέρω ο κατάλογος των προς εκδίκαση υποθέσεων έως και τις διακοπές του Πάσχα, τότε μέχρι και τότε έχουν προϋποθέσεις για να συζητηθούν συνολικά περίπου 160 επιπλέον υποθέσεις σε σχέση με αυτές που θα εκδικάζονταν με βάση την παλαιότερη ΚΥΑ σε επίπεδο Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να αφορά στο Πρωτοδικείο.

Συγκεκριμένα, οι 40 αφορούν σε εργατικές διαφορές, οι 30 σε εργατικές διαφορές και οι υπόλοιπες σε αναστολές αναγκαστικής εκτέλεσης.

«Αποτελούν μία ανάσα τα μέτρα. Προφανώς δεν μπορεί να είναι ικανοποιητικά, αν δεν ενταχθούν στον κατάλογο των προς εκδίκαση υποθέσεων τα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία τα επιτρέπουν μεν να γίνονται θεωρητικά, πλην, όμως, αναγκάζουν να γίνονται μόνο κάποια αυτά για τα οποία υπάρχουν δηλώσεις από όλους ότι το επιθυμούν να γίνουν, με αποτέλεσμα να εκδικάζεται μόνο το 20%-30% των υποθέσεων με τα μέχρι τώρα δεδομένα», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου