ΤΟΠΙΚΑ

«Επιδημία» αναφορών για παραβάσεις στο Τμήμα Επιθεωρητών Βόλου

επιδημία-αναφορών-για-παραβάσεις-σ-643912

Βροχή καταγγελιών για αναστολές εκ των υστέρων και «μαϊμού» τηλεργασία – Πού επικεντρώνονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια

Η νέα μορφή αδήλωτης εργασίας που εμφανίστηκε πριν ένα χρόνο με τον κορονοϊό και αφορά σε εργοδότες που δηλώνουν εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας, στην πραγματικότητα όμως εργάζονται, είτε με τηλεργασία από το σπίτι είτε ακόμη και στον φυσικό χώρο εργασίας καλά κρατεί.

Στο Τμήμα Επιθεωρητών του Βόλου από τον περασμένο Μάρτιο έχουν υποβληθεί δεκάδες αναφορές για τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν κυρίως επιχειρήσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες γραφείου αλλά και σε delivery.

Tην ίδια στιγμή η ομάδα Αντι –Covid-19 της ΓΣΕΕ που είναι σε άμεση επικοινωνία με τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα έχει δεχθεί 200 αναφορές από τον Μάιο του 2020 μέχρι σήμερα που αφορούν σε εργαζόμενους στον Βόλο.

Οι περισσότερες αφορούν το δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο έως σήμερα, αν και καταγγελίες είχαν υποβληθεί και για την περίοδο από τον προηγούμενο Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2020.

Το καλοκαίρι, όταν οι αναστολές επιτρέπονταν στην εστίαση, τουρισμός, αθλητισμό, μεταφορές και πολιτισμό που ήταν ανοιχτοί αλλά πληττόμενοι, οι καταγγελίες στην αρμόδια νομική ομάδα της ΓΣΕΕ, αλλά και στα τοπικά πρωτοβάθμια σωματεία τουρισμού – επισιτισμού έκαναν λόγο για εργοδότες που μετέφεραν εξολοκλήρου το μισθολογικό κόστος τους στο κράτος ενώ δούλευαν κανονικά.

Η δυνατότητα για την εκ των υστέρων δήλωση της αναστολής άνοιξε «παράθυρο» για αυθαιρεσίες, σχολίαζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στον Βόλο.

Ετσι πολλοί εργοδότες επέλεγαν να απασχολήσουν όλο το μήνα το σύνολο του προσωπικού και τέλος του μήνα πληροφορούσαν τους εργαζόμενους ότι θα δηλωθούν σε αναστολή.

«Το μέτρο της προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων είναι καλό βήμα αλλά δεν φτάνει. Πολλοί εργοδότες, ακόμη και σήμερα, μετά την προαναγγελία συνεχίζουν να απασχολούν παράνομα τους εργαζόμενούς τους στο φυσικό χώρο δουλειάς», παρατηρούν σχετικά οι συνδικαλιστές.

Η νέα διαδικασία της προαναγγελίας αναμένεται να καταστήσει ευχερέστερους τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για κρούσματα καταστρατήγησης του μέτρου.

Το «σαφάρι» ελέγχων που συνεχίζει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο με γνώμονα αφενός τα δεδομένα της πανδημίας και αφετέρου το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς επικεντρώνεται πλέον σε κλάδους όπως: ταχυμεταφορές, αποθήκευση, υγεία, delivery, τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α.

Στο στόχαστρο των «Ράμπο» του ΣΕΠΕ μπαίνουν ζητήματα που αφορούν στη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου