ΤΟΠΙΚΑ

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: «Παράθυρο» για Πάσχα στο χωριό με εισιτήριο τα self tests

χρήστος-χατζηχριστοδούλου-παράθυρ-645005

Για την πορεία της πανδημίας μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Ο καθηγητής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό το τρίτο κύμα.

«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Χρ. Χατζηχριστοδούλου αποκάλυψε, επιπλέον, ότι για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η επιτροπή πιθανότατα θα εισηγηθεί ως βασική προϋπόθεση να έχει προηγηθεί self test.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής επισήμανε πως «όταν έρθουν τα self tests θα το συζητήσουμε, θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά δεδομένα και πιστεύω πως αν γίνει προγραμματισμένα ο έλεγχος των παιδιών δεν έχουμε λόγο να μην ανοίξουμε τα λύκεια στις 12 Απριλίου». Στο ίδιο σενάριο, σημειωτέον, αναφέρθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πιθανή η αποκλιμάκωση

Σχετικά με τα εμπορικά κέντρα, ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι χώροι υψηλού κινδύνου και επανέλαβε ότι «θα δούμε καλά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τότε θα αποφασίσουμε». Σε εκείνο το σημείο εξήγησε ότι τα ανοίγματα γίνονται εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα πηγαίνουν καλά και με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 7 ημερών.

Επίσης, ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Αρα θα φτάσουμε το Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Για την τάση άρσης μέτρων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την κούραση του κόσμου και πήρε αυτά τα μέτρα. «Τα μέτρα δεν τηρούνταν έτσι και αλλιώς. Δεν υπήρχε και μεγάλη επιτήρηση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο πήρε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους».

Καταλήγοντας, για το «πάγωμα» επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη δήλωσε πως είναι δυναμική η εξέλιξη του φαινομένου και το παρακολουθούν στενά ενώ δεν λήφθηκε με ελαφρά καρδία η απόφαση αλλά έγινε μελέτη των νέων δεδομένων των νοσηλειών που ανησύχησαν την επιτροπή.

Ωστόσο, η απαγόρευση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η εξέλιξη του φαινομένου είναι δυναμική. Μάλιστα, σημείωσε ότι η επιτροπή δεν έλαβε την απόφαση εύκολα, αλλά κατόπιν προσεκτικής μελέτης των νέων δεδομένων των νοσηλειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου