ΤΟΠΙΚΑ

Rapid tests σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς για ανάχωμα στη διασπορά

rapid-tests-σε-ανεμβολίαστους-υγειονομικούς-γ-645249

Συνολικά 259 υγειονομικοί στο Αχιλλοπούλειο νόσησαν με κορονοϊό από τον Νοέμβριο – Φρένο στη νοσηρότητα του προσωπικού – Ασπίδα προστασίας για τους ασθενείς

Υποχρεωτική καθίσταται πλέον η διενέργεια rapid test στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στο Νοσοκομείο Βόλου. Αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα υποχρεωτικά σε rapid test. Για τη διενέργεια των tests στις κλινικές την ευθύνη θα έχει ο συντονιστής γιατρός, ενώ για τα τμήματα που δεν προΐσταται υγειονομικός οι υπάλληλοι θα υποβάλλονται σε rapid tests από την ομάδα «κρούσης» covid του Αχιλλοπουλείου στις στρατιωτικές σκηνές που γίνονται οι καθημερινές δειγματοληψίες για τους πολίτες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σε rapid tests θα υποβάλλονται οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι όλων των τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών. Απώτερος στόχος να μπει «φρένο» στη νοσηρότητα της νοσηρότητας μερίδας του προσωπικού και κατ’ επέκταση να προστατευθούν επίσης οι πολίτες που μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο.

Στο Αχιλλοπούλειο έχουν νοσήσει από κορονοϊό 259 υγειονομικοί από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Το Νοέμβριο «θετικοί» καταγράφηκαν 68 υγειονομικοί, τον Δεκέμβριο 70, τον Ιανουάριο 62, τον Φεβρουάριο 39 καθώς είχε ξεκινήσει ο εμβολιασμός και ο ορισμένοι είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση, ενώ τον Μάρτιο καταγράφηκαν 20 θετικά κρούσματα.

Μέχρι πρότινος τα tests ήταν προληπτικά σε εργαζόμενους. Δεν γίνονταν όμως πολύ συχνά, ενώ και οι συνοδοί των ασθενών δεν επιδείκνυαν τεστ για να μπουν στο νοσοκομείο.

Yπήρχε μια τρύπα σε αυτό το κομμάτι στο σύστημα. Μόνο θερμομέτρηση γίνονταν σε πολλές περιπτώσεις στους συνόδους, καθώς επίσης σ’ όσους έχουν προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία.

Το πράσινο φως για να καταστεί υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό -ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, λοιπό προσωπικό των Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, άναψε από αρχές Μαρτίου απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά συρροής κρουσμάτων σε νοσοκομεία της Αττικής.

«Δεν δικαιολογούνται οι αρνητές του εμβολίου στις δομές υγείας» τόνιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παλαίμαχος γιατρός του ΕΣΥ, για να προσθέσει «όταν δεν μπορεί να υπάρχει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πρέπει τέτοιοι πληθυσμοί, όπως οι υγειονομικοί να επιτηρούνται υγειονομικά. Και η επιτήρηση μπορεί να γίνει με rapid test, που είναι άλλωστε και ο λόγος ύπαρξής τους…».

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα στο Αχιλλοπούλειο έχουν νοσήσει τουλάχιστον 200 άτομα, προσωπικό του νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Τα ποσοστά των εμβολιασμένων υγειονομικών κρίνονται ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές, καθώς υπάρχουν τμήματα, όπως π.χ. οι τραυματιοφορείς, οι καθαριστές, αλλά και οι διοικητικοί που η κατάσταση είναι απογοητευτική.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως έχει εμβολιαστεί το 80% του ιατρικού προσωπικού, το 65% του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ το ποσοστό στο διοικητικό και λοιπό προσωπικό μειώνεται στο 30%.

Τα ποσοστά των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών, δεν αφορούν μόνο σε αρνητές των εμβολίων αλλά και υγειονομικούς που νόσησαν από κορονοϊό και δεν εμβολιάστηκαν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που ζητά να παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάντως η ανοσία διαρκεί τρεις μήνες και ως εκ τούτου με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την εκδήλωση της νόσου οφείλουν να εμβολιαστούν.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στους ελέγχους

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική εξέταση των ανεμβολίαστων υγειονομικών αφορά στο προσωπικό των μονάδων υγείας του ΕΣΥ και όχι όλων των μονάδων υγείας συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων του ιδιωτικού τομέα, που υπάρχουν αντίστοιχοι κίνδυνοι μετάδοσης και διασποράς του ιού. Προβληματισμός, που τέθηκε κατά την έναρξη της περιόδου των εμβολιασμών, με την πλατφόρμα να μην έχει ανοίξει ακόμη για μερίδα προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών.

«Δεν πρέπει να δημιουργούνται υγειονομικοί δύο ταχυτήτων», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο σημείο αυτό η Σμαράγδα Λιάτσικου, από τον Σύλλογο Υγειονομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, εργαζόμενη σε ιδιωτική δομή υγείας. «Επρεπε το υπουργείο Υγείας να προβλέψει να γίνεται έλεγχος με rapid tests και στο προσωπικό των ιδιωτικών δομών, όπως επίσης να υπάρχει προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς. Τους ίδιους κινδύνους αντιμετωπίζουμε και εμείς», αναφέρει.

Σύμφωνα με την ίδια βέβαια αρκετές ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να «θωρακίσουν» το προσωπικό τους αλλά και τους ασθενείς πήραν την πρωτοβουλία και ζήτησαν από τον ΕΟΔΥ να προβεί σε εμβολιασμούς, όπως και έγινε.

Με τη σειρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, αν και τάσσονται υπέρ των συχνών ελέγχων των υγειονομικών, εκφράζουν προβληματισμό αν ο υποχρεωτικός έλεγχός τους δύο φορές την εβδομάδα εξυπηρετεί τους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την επιδημιολογική επιτήρηση και τον έλεγχο της διασποράς στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ενώ θέτουν ερωτήματα που αφορούν το πώς θα αντιμετωπιστούν από τη διοίκηση όσοι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αλλά και το λοιπό προσωπικό βρεθούν στους υποχρεωτικούς ελέγχους θετικοί στον ιό, πέραν της υποχρεωτικής καραντίνας από τον ΕΟΔΥ.

«Ο εμβολιασμός είναι μια σημαντική παράμετρος. Είναι δώρο θεού, αλλά θέλω να πω ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Πρέπει οι συνάδελφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί να το σκεφτούν ξανά. Να σταματήσουν να ζούνε σε αναίτιο φόβο. Τα οφέλη είναι πολλά. Όσον αφορά τα υποχρεωτική τεστ στους υγειονομικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, πρόκειται για ένα θετικό μέτρο. Εχει ιδιαίτερη αξία διότι δίνει τη δυνατότητα αυτοπροστασίας στον υγειονομικό υπάλληλο και κατ΄επέκταση «θωρακίζει» και το ΕΣΥ από την ενδονοσοκομειακή διασπορά», η άποψη που διατυπώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με εκ μέρους της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας ο Παύλος Μαλινδρέτος, πρόεδρος του κλάδου.

Και οι συνοδοί με rapid test

Η απόφαση για διενέργεια rapid test δύο φορές την εβδομάδα ελήφθη για το ανεμβολίαστο προσωπικό των νοσοκομείων, όμως το πρόβλημα της ενδονοσοκομειακής διασποράς οφείλεται και στη μη συμμόρφωση των συνοδών ασθενών, στα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα.

Καθημερινά και παρά τις αυστηρές συστάσεις και τον πολύ αυστηρό έλεγχο στις εισόδους και τις εξόδους του ιδρύματος, μικρός αλλά δυστυχώς ικανός αριθμός συνοδών, λειτουργεί πολλές φορές με απρόσεκτο τρόπο, παρακάμπτοντας τις οδηγίες για τα μέτρα προστασίας εντός του νοσοκομείου.

Ολα αυτά την ώρα που στα Τμήματα έχουν ενταθεί οι περιορισμοί, ενώ υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του επισκεπτηρίου.

Η Επιτροπή Λοιμώξεων, η Διοίκηση, και η ομάδα Αντιμετώπισης του κορονοϊού που συνεδριάζει κάθε μέρα, ανελλιπώς εξετάζει και εισηγείται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στόχος να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εστίες που μπορεί να προσβάλλουν ασθενείς και προσωπικό, συμβάλλοντας στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση έχει εισηγηθεί υποχρεωτικά τεστ σ’ όλους τους συνοδούς ασθενών για να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς.

Οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ COVID και non-COVID τμημάτων -λόγω υποστελέχωσης- είναι άλλος ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς. Γιατροί όλου του παθολογικού τομέα καλύπτουν εφημερίες στις μονάδες COVID, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να εργάζονται στα τμήματά τους και να περιθάλπουν ασθενείς με άλλες παθήσεις.

Οι κλίνες των μονάδων COVID προέρχονται από τη συρρίκνωση και συγχώνευση άλλων κλινικών. Οι συγχωνεύσεις αυτές οδηγούν σε συγχρωτισμό ασθενών σε θαλάμους νοσηλείας, αυξάνοντας περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης λοιμώξεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου