ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας από επιχειρηματίες των Παλαιών

κραυγή-αγωνίας-από-επιχειρηματίες-τω-645571

Εκφράζουν τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για το αύριο των επιχειρήσεών τους και ζητούν απαντήσεις για τα έργα ανάπλασης

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εργολάβος, που ανέλαβε το έργο ανάπλασης του Παλαιού Λιμεναρχείου, άρχισε εργασίες από την οδό Μελούνας. Η έναρξη των εργασιών για τη μετατροπή δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας και ο σχεδιασμός δύο ακόμη παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να βρήκαν απροετοίμαστους εμπόρους στη συνοικία, που ανησυχούν για το αύριο» των επιχειρήσεών τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εμποροι, που δραστηριοποιούνται στην συνοικία των Παλαιών επί δεκαετίες, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα έργα που δρομολογούνται και κατά πόσο θα επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Δεν είναι αντίθετοι σε έργα ανάπλασης της περιοχής, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αυτό προϋποθέτει δρόμους και θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Αν δεν ισχύσουν οι δύο αυτές προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται να αναγκαστούν να κλειδώσουν «λουκέτα» και να αναζητήσουν αλλού επαγγελματική στέγη με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος για τις επιχειρήσεις αλλά και σε απώλεια πελατολογίου.

Την περασμένη εβδομάδα, έμποροι της περιοχής κλείδωσαν για δύο ώρες τα μαγαζιά τους και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία των Παλαιών, αναζητώντας απαντήσεις. Απαντήσεις που όπως υποστηρίζουν συνδέονται ευθέως με την επαγγελματική βιωσιμότητά τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έργο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την «Ανάπλαση του Παλαιού Λιμεναρχείου» που αφορά στη διαμόρφωση σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας των δρόμων Γρηγορίου Μητροπολίτη από την Γρ. Λαμπράκη έως την οδό Πυράσου, Μελούνας και Σαρανταπόρου από την οδό Γρηγορίου Μητροπολίτη έως την οδό Φερών. Επιπλέον θα γίνει ανάπλαση των πεζοδρομίων και επέκταση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού Μητροπολίτη Γρηγορίου, από την οδό Σαρανταπόρου έως την οδό Γρ. Λαμπράκη, των πεζοδρομίων γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της οδού Γρ. Λαμπράκη από την οδό Μελούνας έως την οδό Γρ. Μητροπολίτη, εκατέρωθεν της διάβασης στη Γρ. Λαμπράκη με Γρ. Μητροπολίτη, εκατέρωθεν την οδού Παπακυριαζή από την οδό Αλμυρού έως την οδό Λήμνου και εκατέρωθεν της οδού Αλμυρού από την οδό Παπακυριαζή έως την οδό Βοΐβης.

Δέκα επαγγελματίες της περιοχής μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα.

ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: «Θα βρεθεί λύση»

Ο Παΐσιος Κόντζογλου, ιδιοκτήτης επιχείρησης κοπτικών εργαλείων, δραστηριοποιείται στην εμπορική γειτονιά των Παλαιών από το 1996. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε κανένα έργο του Δήμου. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της πόλης. Και ο Δήμος θα πρέπει να υποστηρίξει κι εμάς που είμαστε εδώ και 30 χρόνια και ζούμε από αυτά τα μαγαζιά.

Προσωπικά δεν φοβάμαι. Πιστεύω ότι ο Δήμος Βόλου δεν θα μας αφήσει έτσι. Θα λάβει μέτρα για να εξυπηρετηθούμε όλοι. Θα βρεθεί λύση για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι», αναφέρει.

ΦΙΛΙΤΣΑ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ: «Η ανάπλαση να εξυπηρετεί τη μικροκοινωνία»

Ωστόσο η Φιλίτσα Κόντζογλου εμφανίζεται επιφυλακτική. «Η ανάπλαση πρέπει να εξυπηρετεί τη μικροκοινωνία, που είναι η γειτονιά. Κάθε γειτονιά είναι ένα μικρόκοσμος και αυτός ο μικρόκοσμος είναι αλληλένδετος με τα τσιπουράδικα, τα μαγαζιά τα νυχτερινά και τις εμπορικές επιχειρήσεις. Από παλιά κατέβαινε ο κόσμος από τα χωριά, έκανε τις αγορές του και περίμενε να γίνουν οι επισκευές στα γεωργικά και έτσι συντηρούνταν τα τσιπουράδικα στην πλατεία. Αργότερα έγιναν τα νυχτερινά μαγαζιά, που δεν ενοχλούν κανέναν, ούτε εμείς τους ενοχλούμε. Αν γίνει ανάπλαση που δεν θα σέβεται αυτόν τον χαρακτήρα της γειτονιάς, δεν θα έχουμε όφελος ούτε οι έμποροι ούτε όσοι δραστηριοποιηθούν στην εστίαση. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση δεν θα είναι κάτι εύκολο», αναφέρει.

ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΑΫΦΑΝΤΗ: «Να δουν και τη δική μας πλευρά»

Η Ανδρονίκη Αϋφαντή διατηρεί επιχείρηση γεωργικών μηχανημάτων επί 20 χρόνια στην περιοχή, με εξασφαλισμένο πελατολόγιο.

«Από τη στιγμή που θα γίνουν έργα, θα καταργηθούν θέσεις στάθμευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολη η πρόσβαση σε πελάτες μας με αγροτικά μηχανήματα. Πού θα παρκάρουν; Θα προκληθούν προβλήματα. Επιπλέον αν ανοίξουν πολλά καταστήματα εστίασης, εμείς θα χρειαστεί να φύγουμε. Αν παντού υπάρχουν γύρω- γύρω καταστήματα εστίασης και κάθονται πελάτες τους πώς θα μπορώ εγώ να έχω το γεωργικό μηχάνημα δίπλα να δουλεύει; Ηδη γύρω από την επιχείρησή μου έχω πέντε μπαρ. Θα πρέπει να δουν και τη δική μας πλευρά. Να μας εξασφαλίσουν θέσεις στάθμευσης και να μην βάλουν κολωνάκια. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως χρειαστεί σε κάποια χρόνια να φύγουμε από εδώ», λέει.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ «Ζωτικής σημασίας οι χώροι φορτοεκφόρτωσης»

Ο Τάσος Παππάς είναι στην εμπορική γειτονιά των Παλαιών επί 31 χρόνια. Είναι ένας από τους παλαιότερους εμπόρους που διατηρεί επιχείρηση με γεωργικά μηχανήματα. Και τα έργα ανάπλασης της περιοχής, του προκαλούν ανησυχία.

«Από τα σχέδια που βλέπω για τις παρεμβάσεις στην περιοχή, καταλαβαίνω ότι δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί πελάτης. Θα γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίου και στον δρόμο θα μπορούν μόνο να περνάνε τα αυτοκίνητα. Αν μας αφήσουν πάρκινγκ ίσως, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Αλλά δεν γνωρίζουμε τι σχέδια έχουν. Για τα δικά μας τα μαγαζιά, προϋπόθεση είναι να υπάρχει χώρος φορτοεκφόρτωσης. Εχουμε μηχανήματα βαριά. Δεν μπορούμε να πάμε ούτε απέναντι ούτε να πάρουμε το μηχάνημα στα χέρια. Αν αυτό δεν λειτουργήσει θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις μας.

Και φυσικά αν δεν μπορέσω να δουλέψω, θα χρειαστεί να αλλάξω χώρο. Ο χώρος φορτοεκφόρτωσης είναι ζωτικής σημασίας. Δεν έχουμε άλλο πρόβλημα. Μακάρι να συνυπάρξει η ανάπλαση με την εμπορικότητα των καταστημάτων μας», επισημαίνει.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: «Να συζητήσουμε για να γίνουν διορθώσεις»

Διορθώσεις στον αρχικό σχεδιασμό πριν να είναι αργά για τις εμπορικές επιχειρήσεις ζητά από την πλευρά του και ο Ευάγγελος Αρβανίτης που δραστηριοποιείται επί 21 χρόνια στην περιοχή, με κατάστημα εμπορίας και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων.

«Αν γίνουν πεζόδρομοι δεν θα μπορούμε να φορτώσουμε μηχανήματα. Δεν είναι εμπορικό μαγαζί με ρούχα, που παίρνεις μία σακούλα και φεύγεις. Να έρθουν να συζητήσουμε για διορθώσεις που να βολέψουν όλους μας. Να εξασφαλιστούν χώροι στάθμευσης, να μην διαπλατυνθούν πεζοδρόμια ούτε να μπουν κολονάκια, για να μπορούν οι πελάτες να μας προσεγγίσουν. Σε διαφορετική περίπτωση φοβόμαστε ότι θα αλλάξει η κατάσταση», λέει ο κ. Αρβανίτης.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΟΥΠΑΣ: Δυσάρεστη εμπειρία από προηγούμενη παρέμβαση

Ο Θεόφιλος Κούπας 25 χρόνια έμπορος γεωργικών μηχανημάτων που κάνει και επισκευές, ανακαλεί εμπειρία του από προηγούμενη παρέμβαση στην περιοχή και δηλώνει ανήσυχος για το μέλλον.

«Παλιά είχα το κατάστημα στην οδό Κροκίου που ήταν ο πρώτος πεζόδρομος που έγινε. Πριν 15 χρόνια άρχισαν παρεμβάσεις στην περιοχή. Με τον καιρό έκλεισαν οι προσβάσεις. Και με τον καιρό άρχισαν να έρχονται επιχειρήσεις εστίασης και αναγκαστήκαμε να φύγουμε και να πάμε παρακάτω. Δεν μπορούσαμε να δραστηριοποιηθούμε. Αυτό που έγινε πριν 15 χρόνια θα γίνει και στην υπόλοιπη περιοχή. Αυτή είναι η δεύτερη επαγγελματική μου στέγη. Και είναι ιδιόκτητη. Αν ήταν ενοίκιο λες ότι φεύγεις. Όταν είσαι ιδιοκτήτες είναι πολύ πιο δύσκολο. Τα έργα θα μας επηρεάσουν. Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε», αναφέρει.

ΝΙΟΒΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Είμαστε στον αέρα»

Η Νιόβη Νικολάου διατηρεί κατάστημα ναυτιλιακών ειδών εδώ και έναν χρόνο στα Παλαιά. «Πρόκειται για ένα βαρύ αντικείμενο και γι’ αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη περιοχή που έχει εμπορικό χαρακτήρα. Είναι εύκολη η φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων, υπάρχει κινητικότητα και μπορεί κάποιος να παρκάρει.

Η δημιουργία μεγαλύτερων πεζοδρομίων και μικρότερου χώρου διέλευσης αυτοκινήτων, καθώς και η έλλειψη στάθμευσης θα προκαλέσουν πρόβλημα. Από εδώ περνάνε τριαξονικά φορτηγά, θα προκληθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα. Το θλιβερό είναι ότι δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα σε βάθος πενταετίας για να γνωρίζει πώς να κινηθεί ένας επαγγελματίας. Είμαστε στον αέρα. Δεν είναι εύκολο και δεν είναι μικρό το κοστολόγιο μιας μετακόμισης», τονίζει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Εφυγα από την Ιάσονος λόγω λεωφορειόδρομων»

«Δραστηριοποιούμε στον τομέα των ναυτιλιακών ειδών εδώ και 25 χρόνια, από το 1996. Το 2014 έφυγα από μαγαζί μου, στην Ιάσονος, γιατί έγινε λεωφορειόδρομος. Καλώς έγινε, για το καλό της πόλης. Να ξέρουμε όμως πού θα επενδύσουμε. Αν έρθουν και κάνουν μπροστά στο μαγαζί μου πεζόδρομο θα αναγκαστώ να το ξανακλείσω και να μεταφερθώ κάπου αλλού. Που σημαίνει ότι πρέπει να ξαναχτίσω από την αρχή το μαγαζί και χάνω το πελατολόγιό μου. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο. Να υπάρχει ένα πλάνο στην πόλη. Και να είναι εν γνώσει μου αν θα επενδύσω εκεί και ευθύνη μου αν θα χάσω τα χρήματά μου», λέει από την πλευρά του ο Μιχάλης Νικολάου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑ: «Επέλεξα τα Παλιά, επειδή είναι εμπορική συνοικία»

Μόλις έξι μήνες δραστηριοποιείται στη συνοικία των Παλαιών ο Θανάσης Κούκα, που εμπορεύεται γεωργικά εργαλεία.

«Δεν είχα ακούσει για τα έργα. Και επέλεξα τη γειτονιάς επειδή είναι εμπορική. Είναι μία γειτονιά που θα έρθει κάποιος και μπορεί να τα βρει όλα. Από ζωοτροφές μέχρι εργαλεία κήπου. Αν γίνουν τα έργα που καταλαβαίνουμε και δεν μπορεί κάποιος να έρθει να ψωνίσει θα αναγκαστούμε να φύγουμε. Χρειαζόμαστε εύκολη πρόσβαση και χώρο στάθμευσης», σημειώνει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ: «Θα αλλάξουν οι ισορροπίες»

Από το 1990 δραστηριοποιείται στον κλάδο εμπορίας εργαλείων και βιομηχανικών ειδών ο Δημήτρης Κανελλής. Το κατάστημά του δεν ήταν πάντα στο ίδιο σημείο.

«Το 1990 η επιχείρηση ήταν επί της Γρηγορίου Λαμπράκη. Φύγαμε γιατί μπήκαν κορύνες και αντιληφθήκαμε ότι δεν θα υπάρχει χώρος στάθμευσης για τους πελάτες μας. Μετακομίσαμε πιο μέσα στη συνοικία, σε άλλο χώρο όπου πλέον βρισκόμαστε επί 21 χρόνια.

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε ενημέρωση ουσιαστική για τα έργα που πρόκειται να γίνουν. Θέλουμε να περπατήσουμε στη συνοικία με τον αντιδήμαρχο, να μας πει τι θα γίνει.

Αν γίνουν τα έργα όπως αντιλαμβανόμαστε ότι πάνε να γίνουν, θα έχουμε πρόβλημα με τη λειτουργία των καταστημάτων μας. Θα υπάρχει ζήτημα με την φορτοεκφόρτωση και την εξυπηρέτηση των πελατών μας, ακόμη και με την κίνηση των ίδιων των οχημάτων. Αυτό θα επηρεάσει και επιχειρήσεις εστίασης, που λειτουργούν σε συγκεκριμένο μοντέλο. Και φυσικά και τους κατοίκους, αν μετατραπεί η συνοικία σε περιοχή ψυχαγωγίας. Θα αλλάξουν οι ισορροπίες», υπογραμμίζει.

Νέο προσκλητήριο στον Δήμο Βόλου

Επιχειρηματίες των Παλαιών, με ανακοίνωσή τους απαντούν στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Βόλου, Θάνο Θεοδώρου, με αφορμή την κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης και απευθύνουν νέο προσκλητήριο να μεταβεί στην περιοχή:

«Την Τρίτη 30 Μαρτίου προχωρήσαμε σε δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας για να δείξουμε ότι δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από το να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο εμπορικός χαρακτήρας των Παλιών. Η ανακοίνωση – απάντηση του κ. Θεοδώρου και της δημοτικής αρχής όμως, με το ύφος της και το περιεχόμενό της, προσβάλλει και υποτιμά όλους όσους δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στην περιοχή των Παλαιών κι αγωνιούμε για το μέλλον των επιχειρήσεών μας.

Το να πάρουμε πάνω από 20 επιχειρηματίες την απόφαση να κλείσουμε έστω και για δύο ώρες τις επιχειρήσεις μας, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο θέμα που μας ανησυχεί σε τεράστιο βαθμό. Το θέμα δεν είναι άλλο από το να μην οδηγηθούν οι επιχειρήσεις μας σε κλείσιμο εξαιτίας της αλλαγής χαρακτήρα και χρήσης της περιοχής που δραστηριοποιούμαστε. Για μας το θέμα είναι να υπάρχει ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής. Αυτό είναι αναγκαίο ειδικά στην περίοδο που διανύουμε στην οποία η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και η κάθε επιχείρηση και το κάθε κατάστημα δίνει τιτάνιο αγώνα να τα βγάλει πέρα, να διατηρήσει την πελατεία του και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Θα προτιμούσαμε λοιπόν, αντί ο κ. Θεοδώρου να απαντήσει με τον τρόπο που απάντησε, να έχει έρθει να μας συναντήσει, να περπατήσουμε στους δρόμους των Παλαιών και να ακούσει τις προτάσεις μας. Να κάνει δηλαδή ό,τι ο ίδιος μας υποσχέθηκε και στις δύο συναντήσεις που κάναμε μαζί του.

Αντί για αυτό, επιχειρεί να προσωποποιήσει το θέμα και μάλιστα με τρόπο αδιανόητο.

Από την πλευρά μας λοιπόν, δεν θέλουμε να μπούμε σε κάποια αντιπαράθεση ούτε να αναφέρουμε ανέκδοτα με λαγούς. Αντιθέτως θέλουμε να καταθέσουμε και πάλι την πρόσκληση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κι όχι μόνο, να έρθει στην περιοχή μας και να συζητήσουμε τις προτάσεις μας για:

  • Βελτίωση πεζοδρομίων και φωτισμού περιοχής, χωρίς όμως να μπουν κάγκελα που θα δυσκολέψουν τη λειτουργικότητα της περιοχής.
  • Δημιουργία θέσεων στάθμευσης για τουλάχιστον 2 οχήματα μπροστά σε κάθε κατάστημα της Μητροπολίτου Γρηγορίου, που έχει αποφασιστεί να γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας
  • Δέσμευση ότι δεν θα μετατραπούν άλλοι δρόμοι στην περιοχή σε ήπιας κυκλοφορίας ή πεζόδρομους.
  • Ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου