ΤΟΠΙΚΑ

Πήραν τον δρόμο της επιστροφής οι τρεις μετανάστες

πήραν-τον-δρόμο-της-επιστροφής-οι-τρει-647119

Θύματα απίστευτης εκμετάλλευσης οι τρεις μετανάστες, που εντοπίστηκαν σε καρότσα φορτηγού στο λιμάνι του Βόλου

Ελεύθεροι, προκειμένου να επιστρέψουν μόνοι τους στην… πατρίδα τους, αφέθηκαν οι τρεις μετανάστες από το Μπαγκλαντές, που εντοπίστηκαν στις 18 Μαρτίου να μεταφέρονται παράνομα στον Βόλο από Τούρκο οδηγό φορτηγού, που μετέφερε υλικά συσκευασίας σε επιχείρηση του νομού.

Οι τρεις παράνομοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, ένας άνδρας ηλικίας 29 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 35 και 34 ετών, μετά τη συνοδεία στα Δικαστήρια Βόλου με αυτόφωρη διαδικασία είχε αποφασιστεί να δικαστούν σε ρητή δικάσιμο του Μονομελούς τον Νοέμβριο.

Μετά την απόφαση αυτή μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και από εκεί μετήχθησαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας προς εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές με άλλες υποθέσεις και ότι βρίσκονταν στην Ελλάδα για πρώτη φορά, καθώς δεν έχουν δαχτυλοσκοπηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες δεν υπέβαλαν αιτήσεις για πολιτικό άσυλο. Λόγω της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί δεν υπήρχαν ξεχωριστά κελιά για τις γυναίκες για να κρατηθούν ξεχωριστά.

Ετσι, παρέμειναν κρατούμενοι για μερικές μέρες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να αποχωρήσουν από τη χώρα μόνοι τους εντός χρονικής περιόδου 30 ημερών.

Τα δε προσωπικά τους αντικείμενα κρατήθηκαν, καθώς αναγκαστικά πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν όλες οι συνομιλίες που είχαν τις τελευταίες ημέρες πριν από τη σύλληψή τους.

Πήραν τον δρόμο της επιστροφής καθώς έπεσαν θύματα απερίγραπτης εκμετάλλευσης διακινητών που τους υποσχέθηκαν μία καλύτερη ζωή και τους έκαναν να πιστέψουν ότι μέσω της Ελλάδας θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία και να βρουν τους συγγενείς τους που αναζητούν εκεί.

Πλήρωσαν 3.000 ευρώ ο καθένας προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα, με απίστευτους αγώνες και θυσίες τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ταξίδι τους για την Ιταλία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του ’20 οπότε ταξίδεψαν αεροπορικώς από το Μπαγκλαντές στον Λίβανο. Ο 29χρονος είχε καταθέσει προανακριτικά ότι εργάστηκε, όμως δεν του έβγαλαν ταξιδιωτικά έγγραφα και αναγκάστηκε να αποχωρήσει για τη Συρία. Για να φθάσει Κωνσταντινούπολη διήνυσε μεγάλες διαδρομές με τα πόδια και με φορτηγά με πολλούς άλλους μετανάστες. Στην Κωνσταντινούπολη εργάστηκε επίσης, για να συγκεντρώσει χρήματα και να αναζητήσει τους συγγενείς του στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετανάστες εντοπίστηκαν στο φορτηγό του Τούρκου από το Τελωνείο Βόλου κατά τον έλεγχο του φορτίου.

Ο οδηγός του φορτηγού μετά την απολογία του στον ανακριτή Βόλου είχε αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη με τον όρο να παρουσιάζεται ανά τακτά διαστήματα στο ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου