ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπανάκι» από τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας

καμπανάκι-από-τους-κτηνοτρόφους-τη-655802

Αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων και αγοράς τροφής για τα ζώα

Σε δεινή θέση οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, με την αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών, την δραματική μείωση εσόδων και την κλειστή εστίαση, να συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, το οποίο οξύνεται λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Εξαιρετικά δύσκολη, ταυτόχρονα, για τους ίδιους η αγορά ζωοτροφών, με το πρόβλημα επιβίωσης να χτυπάει «καμπανάκι».

Πρόβλημα επιβίωσης και διατήρησης των μονάδων τους αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, με την πρόεδρο του Συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, Χαρούλα Διβάνη, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα. Δεν μας έδωσαν τις επιδοτήσεις όπως τις έδιναν παλαιότερα. Εχουν μειωθεί πάρα πολύ τα ποσά και έχουμε θέμα επιβίωσης, το οποίο συνεχίζεται πολλά χρόνια και γίνεται σιγά – σιγά μεγαλύτερο».

Μεγάλο πλήγμα η κλειστή εστίαση, που συνεπάγεται μείωση εσόδων που αγγίζει το 40%, η τιμή του κρέατος έχει μειωθεί, το ίδιο και η ζήτηση, με την πρόεδρο να κάνει λόγο για έλλειψη ρευστότητας. «Εχει αυξηθεί η τιμή του γάλακτος, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες και τα πάγια καθημερινά έξοδα. Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει μόνο η επιχείρηση και λησμονούν ότι έχουμε οικογένειες, παιδιά που σπουδάζουν, πάγια έξοδα που πρέπει να καλυφθούν», επισημαίνει η κ. Διβάνη.

Μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών απαιτούνται το διάστημα που τα ζώα δεν είναι δυνατόν να βοσκήσουν στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά είναι κλεισμένα στο μαντρί. Η χειμερινή περίοδος και κυρίως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεπάγονται μεγαλύτερη ποσότητα ζωοτροφής, με την τιμή του καλαμποκιού να σημειώνει άνοδο. «Οι βροχές που έπεσαν, είναι ευεργετικές για να φυτρώσει χορτάρι και να μπορούν να βοσκήσουν τα πρόβατα και τα γίδια, αλλά όλο το υπόλοιπο διάστημα χρειάζονται ζωοτροφές», υπογράμμισε.

Με την Πασχαλινή περίοδο να αποτελεί ερώτημα μέχρι στιγμής, η αβεβαιότητα στον κλάδο συνεχίζει να υφίσταται, ενώ όπως επισημαίνει η κ. Διβάνη, πολλοί βρέθηκαν εκτός της εξισωτικής, ενώ παράλληλα, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν το επίδομα που έπρεπε να λάβουν. «Κανένας κτηνοτρόφος δεν έλαβε την έκτη επιστρεπτέα, λόγω μικρών αποκλίσεων στο εισόδημα, από 40 μέχρι 100 ευρώ. Πολύ δύσκολα τα βγάζουμε πέρα, αν σκεφτείτε και το κόστος των καυσίμων για να μεταβούμε κάθε μέρα στα μαντριά μας», τόνισε η κ. Διβάνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου