ΤΟΠΙΚΑ

Βανέσσα Κατσαρδή: «Αγωνία να ξαναγίνουμε Πανεπιστήμιο»

βανέσσα-κατσαρδή-αγωνία-να-ξαναγίνο-661259

Ετοιμάζει το πρώτο, μετά από έναν χρόνο, διά ζώσης μάθημα, που θα γίνει περπατώντας από το Πεδίον Αρεως μέσω της παραλίας και μέχρι τον Αναυρο

Στα… χνάρια Πανεπιστημίων της χώρας, στα οποία μετά από έναν χρόνο lockdown πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα διά ζώσης μαθήματα, βαδίζει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συμβολικό διά ζώσης μάθημα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τη Φιλοσοφική Σχολή. Ακολούθησε το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προχθές τη σκυτάλη πήρε η Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με πρωτοβουλία καθηγητών, φοιτητές των τμημάτων των τριών Πανεπιστημίων ξαναβρέθηκαν σε δια ζώσης μάθημα σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις και μάσκες, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου τα Πανεπιστήμια δεν λειτουργούν.

Το παράδειγμα ακαδημαϊκών άλλων πανεπιστημίων ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Αρκετοί καθηγητές φέρονται να έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να προχωρήσουν σε δια ζώσης μαθήματα σε ανοιχτούς χώρους με στόχο να ξανασμίξουν με τους φοιτητές τους. «Αγωνία όλων μας είναι να ξαναγίνουμε Πανεπιστήμιο», αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσσα Κατσαρδή που φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη από το ίδρυμα που θα παραδώσει δια ζώσης υπαίθριο μάθημα σε φοιτητές της που δεν γνωρίζει καν!

Υπαίθριο και περπατώντας

Σύμφωνα με την κ. Κατσαρδή το πρώτο μετά από έναν ολόκληρο χρόνο δια ζώσης μάθημα θα γίνει την Παρασκευή 26 Μαρτίου. Από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι θα παραδώσει κανονικά το διαδικτυακό μάθημά της και στη συνέχεια, οι φοιτητές του τμήματος που βρίσκονται στον Βόλο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και δια ζώσης μάθημα.

Το ραντεβού θα δοθεί στη μία το μεσημέρι, έξω από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών όπου θα συγκεντρωθούν με αποστάσεις και μάσκες οι φοιτητές. Το μάθημα όπως εξηγεί η κ. Κατσαρδή θα είναι υπαίθριο και θα γίνει περπατώντας. «Στόχος είναι να φθάσουμε από το Πεδίον Αρεως μέσω της παραλίας μέχρι τον Αναυρο», αναφέρει. Το μάθημα που θα γίνει λέγεται «Θαλάσσια Υδραυλική και Λιμενικά Εργα» και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περί τους 20 φοιτητές.

Και live streaming

Σύμφωνα με την κ. Κατσαρδή, το μάθημα θα γίνει για συμβολικούς λόγους ωστόσο στόχος είναι να καθιερωθεί και σε πιο συστηματική βάση, για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα.

Δεδομένου μάλιστα ότι αρκετοί φοιτητές δεν βρίσκονται στον Βόλο αλλά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό, θα τους δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το πρώτο δια ζώσης μάθημα μέσω live streaming.

«Δεν θα ζητήσω άδεια»

Η κ. Κατσαρδή δεν πρόκειται όπως δηλώνει να ζητήσει άδεια για τη διεξαγωγή του πρώτου διά ζώσης μαθήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Το μάθημα θα γίνει με όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση με την οποία στέλνουμε το μήνυμα ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ανοίξουν. Χωρίς ρίσκο φυσικά για την υγεία καθηγητών και φοιτητών, αλλά πρέπει να ανοίξουν. Χρειάζεται ένας οδικός χάρτης. Εχουμε ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο με κλειστά πανεπιστήμια», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Δεν γνωρίζω καν τους φοιτητές μου»

Το μάθημα είναι του τετάρτου έτους του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (ογδόου εξαμήνου). Πρόκειται για ένα μάθημα που ξεκίνησε με νέα «φουρνιά» φοιτητών στα τέλη του Φεβρουαρίου.

«Ειδικά φέτος δεν γνωρίζω τους φοιτητές μου. Δεν τους έχω δει καν. Ούτε μέσω του υπολογιστή, όπου επειδή είναι μάθημα κορμού δεν ανοίγουν τις κάμερες. Είναι φρικτό. Κάνω μάθημα και δεν έχω καμία ψυχική επαφή με τους φοιτητές. Ούτε καν μπορώ να αντιληφθώ αν καταλαβαίνουν επιστημονικά αυτά που τους λέω», καταθέτει την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης η κ. Κατσαρδή.

Όπως σημειώνει η ίδια, όλοι οι ακαδημαϊκοί έχουν προετοιμάσει με μεγάλο μεράκι τα διαδικτυακά τους μαθήματα, δεν είναι όμως το ίδιο. «Υπάρχουν επιστημονικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές επιπτώσεις από το κλείσιμο των πανεπιστημίων και τη λήψη… κορονο- πτυχίων», σημειώνει η ίδια.

Καθολικό το αίτημα να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το αίτημα να ανοίξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά από ένα χρόνο «λουκέτου» φαίνεται να είναι πλέον καθολικό.

Τον τελευταίο μήνα, φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι σε διαρκείς κινητοποιήσεις. «Θέλουμε να ξαναγίνουμε φοιτητές» η διεκδίκηση παράλληλα και με το αίτημα να μείνει ο νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα χαρτιά. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα με την πενθήμερη κατάληψη του θόλου στο κτίριο Παπαστράτος.

«Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση. Να ανοίξουν τώρα οι σχολές με όλα τα μέρα προστασίας», η διεκδίκηση του Συντονιστικού της κατάληψης στον Θόλο, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει για την κινητοποίηση: «Στον Βόλο, έπειτα από ένα σημαντικό κύκλο μαζικών κινητοποιήσεων η διεξαγωγή ενός συντονιστικού γενικών συνελεύσεων οδήγησε σε μία πετυχημένη κατάληψη του κτιρίου του Θόλου. Η αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του πανεπιστημίου από κοινού με μία πολύμορφη και εξωστρεφή οργάνωση εκδηλώσεων, έδωσε την εικόνα ότι το φοιτητικό κίνημα μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της κοινωνίας, συζητάει, αποφασίζει, κινητοποιείται και ζει. Συγκεκριμένα διεξήχθησαν μία σειρά από εκδηλώσεις, με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και απόλυτα σεβόμενοι τον χώρο που ζούμε και σπουδάζουμε. Η κίνηση αυτή στηρίχθηκε και από καθηγητές που αποφάσισαν να διακόψουν τα μαθήματα τους στο πλαίσιο στήριξης της κατάληψης. Απέναντι σε αυτή τη λογική στάθηκαν μια σειρά από ανεπιβεβαίωτες φήμες, περί εκκένωσης της κατάληψης από τις αστυνομικές δυνάμεις, που διοχετεύτηκαν μία μέρα πριν τη λήξη αυτής. Στόχος αυτού ήταν η επικράτηση ενός κλίματος τρομοκρατίας. Σε αυτή τη βάση καλούμε την πρυτανική αρχή να βγάλει άμεσα δημόσια ανακοίνωση διάψευσης και καταγγελίας των εκβιαστικών μεθοδεύσεων και να ξεκαθαρίσει την θέση της σχετικά με ενδεχόμενη εντολή για εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του πανεπιστημίου. Οι αγώνες των φοιτητών δεν καταστέλλονται. Δεν επαναπαυόμαστε ,συμμετέχουμε στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων και στις συλλογικές διεκδικήσεις της κοινωνίας. Δίνουμε δύναμη στον λόγο μας αντιτιθέμενοι με σθένος σε κάθε εκβιασμό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου