ΤΟΠΙΚΑ

Επί τέσσερα χρόνια περιμένει να πληρωθεί ο εργολάβος του Κλειστού Αγριάς

επί-τέσσερα-χρόνια-περιμένει-να-πληρω-664081

Το έργο δεν υποβλήθηκε σε έλεγχο νομιμότητας και μπλοκάρει η απόδοση χρημάτων για εργασίες, που έχει εκτελέσει

Τέσσερα χρόνια περιμένει για να πληρωθεί για εργασίες που έχει εκτελέσει και έχει παραλάβει ο Δήμος Βόλου ο εργολάβος, που ανέλαβε την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Αγριάς. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδοθεί, όμως οι οικονομικές περιπέτειες για τον εργολάβο συνεχίζονται. Ξεκίνησαν από το 2009, οπότε και το έργο δεν υποβλήθηκε σε έλεγχο νομιμότητας, με αποτέλεσμα η σύμβαση να θεωρείται άκυρη από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να απορρίπτεται η αποπληρωμή του αναδόχου.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.421.344,50 ευρώ είχε αναλάβει ο πρώην Δήμος Αγριάς με μελέτη της τότε Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων.

Μετά από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2009, το έργο κατακυρώθηκε στην εταιρεία «ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΤΕ» με διακριτικό τίτλο «ΗΡΩΝ Ε.Τ.Ε.».

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και η εργολαβική αρχική σύμβαση υπογράφηκε μερικούς μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009, με αντάλλαγμα ύψους 766.300,07ευρώ. Συμπληρωματικά εγκρίθηκε ποσό 24.968,07 ευρώ για την κάλυψη των αλλαγών του ΦΠΑ από 19% σε 21% και 23%.

Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με ετήσια πίστωση 150.000 ευρώ για το 2013 και 480.000 ευρώ για το 2014.

Ωστόσο η σύμβαση δεν υπεβλήθη πριν την υπογραφή της σε έλεγχο νομιμότητας από το αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2014 με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση του έργου, ύψους 316.842,90 ευρώ η οποία υποβλήθηκε για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου όμως, έκρινε ότι η αρχικώς συναφθείσα με την ανάδοχο εταιρεία σύμβαση για την εκτέλεση του έργου είναι άκυρη, λόγω μη υποβολής της πριν από τη σύναψή της σε έλεγχο νομιμότητας κατά παράβαση των διατάξεων του Νόμου, κι ως εκ τούτου μη νόμιμη θεωρήθηκε και η συμπληρωματική σύμβαση.

Ο Δήμος Βόλου υπέβαλε αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο η οποία όμως απορρίφθηκε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου διαπίστωσε την ακυρότητα της παραπάνω σύμβασης και συγκρότησε επιτροπή παραλαβής των εκτελεσμένων εργασιών του έργου.

Οι μέχρι 5/12/2014 πιστοποιούμενοι λογαριασμοί του έργου έχουν εξοφληθεί. Έως σήμερα, έχουν πιστοποιηθεί 385.065,05 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το οικονομικό αντικείμενο με τη συγκεκριμένη εργολαβία είχε ολοκληρωθεί κατά 48,66% και το υπόλοιπο εγκρίσεων ήταν 406.203,09 ευρώ.

Υπήρχαν όμως εργασίες, όπως τμήματα των εσωτερικών επιχρισμάτων, η τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων και μαρμάρων, που δεν έχουν πιστοποιηθεί λόγω της απορριπτικής πράξης του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ποσό των οποίων ανέρχεται στα 45.358,89 ευρώ.

Για τις παραπάνω εργασίες ο ανάδοχος δεν μπορεί να εξοφληθεί λόγω ακυρότητας της σύμβασης, παρόλο που από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών έχουν ελεγχθεί, παραληφθεί και συμπεριληφθεί στο πρακτικό που συντάχθηκε στις 3 Μαρτίου 2017 και υπογράφθηκε από την σχετική επιτροπή όπου και διαπιστώθηκε ότι η αξία τους ανέρχεται στο ποσό των 45.358,89 ευρώ συμπ. 24% ΦΠΑ.

Προκειμένου να πάρει τα χρήματα που του οφείλονται ο ανάδοχος κατέφυγε δικαστικά. Ο Δήμος Βόλου δεν αρνείται το δίκαιο του αιτήματος. Θεωρείται δεδομένο ότι οι εργασίες έχουν εκτελεστεί και αγκάθι για την πληρωμή του αναδόχου αποτελεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι. Η εισήγηση αφορά σε ενδοδικαστικό συμβιβασμό με τον ανάδοχο στο ποσό 45.358,89 ευρώ.

Επέκταση ΔΕΗ

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν οι όροι διαγωνισμού για την ανακαίνιση και επέκταση του δημοτικού φωτισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και αφορά στην αντικατάσταση των παλιών φωτιστικών και στην επέκταση του δικτύου δημοτικού φωτισμού στην περιοχή των Νέων Παγασών από την οδό Πευκακίων έως το γήπεδο της Αργούς στη δημοτική ενότητα Βόλου, στις περιοχές Αλωνάκι και Δημητριάδα στη δημοτική ενότητα Ν. Αγχιάλου, στην πλατεία της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου στα Κάτω Λεχώνια και στο πάρκο στην συμβολή των οδών Μαιάνδρου και Μαγνησίας στη δημοτική ενότητα Ν. Ιωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου