ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήθηκε η “μαύρη εργασία”

αυξήθηκε-η-μαύρη-εργασία-851206

«Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει μείωση της ανεργίας, αλλά εγώ που γυρνάω στην Ελλάδα δεν βλέπω να υπάρχει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε, υπάρχει μεγάλη διόγκωση των προσλήψεων, οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα είναι ελάχιστες (2.000 τον τελευταίο χρόνο) και στα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία αυξήθηκε στο 30% η μαύρη εργασία, πράγμα που σημαίνει ότι 1.000.000 άτομα εργάζονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε ότι ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε ρουσφετολογικό μηχανισμό, σε συνεργασία με γραφεία υπουργών, “γαλάζιων” δημάρχων και παραγόντων της Ν.Δ. και το ρουσφέτι λέγεται “εξατομικευμένη παρέμβαση”. Μίλησε για «εκμαυλισμό συνειδήσεων» και είπε χαρακτηριστικά ότι «Ζητούν από τους νέους να σκύψουν το κεφάλι, να πουλήσουν την ψυχή τους και το δικαίωμα της ψήφου για ένα κομμάτι ψωμί», προσθέτοντας πως «είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για να δίνεται σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων και δεν μπορείς να δίνεις όνειρα στον νέο όταν του ζητάς να σκύψει το κεφάλι».
Σε παρατήρηση ότι υπήρξε και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ρουσφετολογική δραστηριότητα του ΟΑΕΔ (το 2000 είχαν προκηρυχθεί 8.000 θέσεις σε προγράμματα, αλλά πήραν 42.750 είπε κάποιος από τους εκπαιδευτές) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Είμαι υπερήφανος για το έργο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν με δεσμεύει αυτό που έγινε το 2000. Με δεσμεύει το μέλλον». Είπε ότι είναι καταδικαστέα αν συνέβησαν τέτοια πράγματα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και σημείωσε: «Εγώ δεν θέλω ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ να παίρνει τα χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών για να κάνει ρουσφέτια». Δεσμεύτηκε πως με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο ΟΑΕΔ δεν θα λειτουργεί ρουσφετολογικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διάλογο με εκπαιδευτές του ΟΑΕΔ οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως οι ωρομίσθιοι, διότι δεν αναγνωρίζεται προϋπηρεσία 10 και 15 χρόνων και εκατοντάδες θα μείνουν άνεργοι τον Σεπτέμβριο λόγω του περιορισμού της διδασκαλίας γενικών μαθημάτων.
Εκπρόσωποι γονέων είπαν ότι υπάρχει ισοπέδωση και υποβάθμιση πτυχίων, με αποτέλεσμα να βγαίνουν από τις σχολές του ΟΑΕΔ τεχνίτες δεύτερης κατηγορίας.
Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και αναφέρθηκε στις προτάσεις για αλλαγή του υπουργείου Απασχόλησης σε ένα επιτελικό υπουργείο, τη θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας για εργαζόμενους που θέλουν λίγα χρόνια να βγουν στη σύνταξη, την περιφερειακή αποκέντρωση του ΟΑΕΔ.
Σε επίπεδο νομοθεσίας είπε ότι υπάρχει υπερπροστατευτισμός των εργαζομένων, αλλά στην πράξη επικρατεί αυθαιρεσία. Αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία να γίνουν, τόνισε, αλλά αυτή πρέπει να τηρηθεί και να λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου.
Ο βασικός κορμός στην Παιδεία και την Υγεία πρέπει να είναι δημόσιος, είπε ο κ. Παπανδρέου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου