ΤΟΠΙΚΑ

Μηνύσεις κατά του Δημάρχου Βόλου προαναγγέλλει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

μηνύσεις-κατά-του-δημάρχου-βόλου-προα-680838

Συνεδριάζουν όργανα του ιδρύματος για τα όσα ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος σε βάρος μερίδας ακαδημαϊκών – Πολιτικές αντιδράσεις με φόντο την κόντρα για τα οικόπεδα

Με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση ετοιμάζεται να στραφεί εναντίον του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αφορμή αποτέλεσαν δηλώσεις του δημάρχου σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόσωπα με ρόμπες που το παίζουν και μάγκες», που «βαθμολογούν ανάλογα με τα χαμόγελα που κάνουν οι φοιτήτριες» και που «είναι επιπέδου Λιγνάδη, Κιμούλη και Φασουλή».

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Πρυτανεία αναφέρει ότι ερευνά την υπόθεση και προαναγγέλλει μηνύσεις, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Μελών ΔΕΠ, που δεν αποκλείεται επίσης να προχωρήσει στην κατάθεση μήνυσης.

Οι σχέσεις Δήμου Βόλου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φαίνεται να οδηγούνται στα άκρα. Η αρχή φέρεται να έγινε με το οικόπεδο της οδού Παρασκευοπούλου στο οποίο αρχικώς προοριζόταν να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο, αλλά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αρνήθηκε να επιστρέψει στην πόλη, καθώς επιθυμεί να το αξιοποιήσει για την ανέγερση φοιτητικών εστιών. Ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να καταθέσει αγωγή και να διεκδικήσει δικαστικώς την επιστροφή του ακινήτου που όπως υποστηρίζει έχει περιέλθει αυτοδίκαια στην κατοχή του, μετά την παρέλευση της τριετίας κατά την οποία δεν αξιοποιήθηκε.

Το ρήγμα άρχισε να βαθαίνει μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που κατά πλειοψηφία αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό από «πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις» έκτασης στο Πεδίον Αρεως, όπου έχει σχεδιαστεί να αναπτυχθεί η Πολυτεχνική Σχολή, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αποφασίζει να προσφύγει δικαστικά.

Προχθές ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος εξαπέλυσε πυρά εναντίον μερίδας πανεπιστημιακών με αφορμή τις υποθέσεις με τα οικόπεδα: «Ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο πρέπει να συνυπάρξουν. Σέβομαι, τιμώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως θεσμό, αλλά όχι όλα τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα εκείνα με τις ρόμπες, που το παίζουν και μάγκες, εσείς που βαθμολογείτε ανάλογα με τα χαμόγελα που κάνουν οι φοιτήτριες, κατά 80%, όχι όλοι ίδιοι. Στο ίδιο επίπεδο με τον Λιγνάδη και τον Κιμούλη και τον Φασουλή είστε. Πόσα κοριτσάκια βγήκαν και τους σταμάτησαν οι γονείς τους. Γενικά μιλάω. Ο κλάδος αυτός. Αυτοί οι τύποι δεν μπορούν να μιλάνε. Τον σεβασμό τον κερδίζεις, δεν τον απαιτείς. Υποστηρικτές του Κουφοντίνα, κάνετε θεωρία και κριτική. Κοπρίτες».

Πρυτανεία: «Θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή»

Με ανακοίνωσή της η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνει γνωστό ότι ερευνά το συμβάν και προαναγγέλλει μηνύσεις: «Πληροφορηθήκαμε το φερόμενο συμβάν συκοφαντικής δυσφήμησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του εκπαιδευτικού και ερευνητικού μας προσωπικού κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής σε σταθμό του Βόλου την Πέμπτη 4 Μαρτίου.

Το υπό διερεύνηση συμβάν λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη για τη χώρα και τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων της Τετάρτης 3 Μαρτίου, οι πρυτάνεις 24 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατήγγειλαν την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων των ελληνικών ΑΕΙ και των Πανεπιστημίων εν γένει, επιθέσεις που όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συνόδου αγγίζουν ή και ξεπερνούν «τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας».

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συντάσσεται απολύτως με τη θέση της Συνόδου Πρυτάνεων και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε φαινόμενο συκοφαντικής δυσφήμησης για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, των φοιτητών μας και του κοινού καλού».

Βαρύ το κλίμα

Πέρα από την άμεση αντίδραση της πρυτανείας, το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι βαρύ… Ακαδημαϊκοί αντιδρούν στα όσα δημοσίως δήλωσε ο πρώτος πολίτης της πόλης και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.

Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα πρόκειται να συνεδριάσει και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χωρίς να αποκλείει προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Μεταξάς χαρακτήρισε «ντροπή» τις δηλώσεις του δημάρχου. «Οι δηλώσεις του κ. Μπέου ως δημάρχου Βόλου είναι εξωφρενικές, συκοφαντικές, υποτιμητικές και ψευδείς. Κατηγορεί συλλήβδην όλους τους ακαδημαϊκούς, μας εξισώνει ακόμη και με παιδεραστές. Είναι ντροπή να αναφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Βόλος δεν θα βρισκόταν στο σημείο που είναι σήμερα, δεν θα είχε ούτε την αναγνώριση ούτε την προβολή, αν δεν υπήρχε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας . Βγάλαμε τον Βόλο προς τα έξω κι αυτό είναι αναγνωρισμένο από όλους εκτός από τη σημερινή δημοτική αρχή. Μόνο ένας άνθρωπος με εγωισμό δεν μπορεί να το δει. Μας θλίβει αν νομίζει ότι μπορεί να συκοφαντεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος μοχλός ανάπτυξης. Αν μας θέλει απέναντί του, θα είμαστε», τόνισε ο κ. Μεταξάς.

Πολιτικές αντιδράσεις

Για το θέμα υπήρξαν και πολιτικές αντιδράσεις. Σε κοινή ανακοίνωσή τους το γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, αλλά και η Νεολαία Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν:

«Αυτή τη φορά ο Δήμαρχος του Βόλου κατάφερε το απίστευτο. Ξεπέρασε τον ίδιο τον εαυτό του σε χυδαιότητα, ανοησία και εμπάθεια με την επίθεση που έκανε σε βάρος των μελών της τοπικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας και του θεσμού που αποτελεί κέντρο της πνευματικής ζωής της πόλης, εστία δημιουργίας αναπτυξιακών προτάσεων και βασικό πνεύμονα της τοπικής οικονομίας, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όλοι οι κοινωνικοί φορείς- όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να καταδικάσουν τις αθλιότητες της Δημοτικής Αρχής που στρέφονται ενάντια στη πόλη και την ιστορία της. Πιστεύουμε ότι περαιτέρω σχόλια είναι περιττά, τον παραδίδουμε στην κρίση της κοινωνίας του Βόλου».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας, αναφέρει: «Η συμπεριφορά του Δημάρχου Βόλου και τις πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να μας εκπλήσσει πλέον, μας απογοητεύει, για άλλη μια φορά.

Η αναβάθμιση του Πανεπιστημίου και η προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών στην πόλη μας, υπονομεύεται από την πρωτοφανή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Καθαρά για λόγους εκδίκησης, η υπόθεση παραχώρησης του οικοπέδου της Παρασκευοπούλου, από τον Δήμο για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου, πήρε άλλη τροπή, καθώς το δημοτικό συμβούλιο δεν γνώριζε ότι ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η μικρόψυχη και κοντόφθαλμη πολιτικά αντίληψη, συνοδευόμενη από οχετό ύβρεων και συκοφαντιών, καταδεικνύει την ανυπαρξία σεβασμού στο θεσμό, που κατά τα άλλα επικαλείται ο δήμαρχος.

Καλούμε τη δημοτική αρχή, να σταματήσει τον ολισθηρό κατήφορο που έχει πάρει και να αντιληφθεί ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της περιοχής μας σε δημόσια έργα που φέρουν ανάπτυξη και χρήματα στον τόπο μας, αλλά αποτελεί έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης για το μέλλον της. Η συμπαράσταση και η στήριξη όλων μας, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Καλούμε τους τοπικούς πολιτικούς φορείς (βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμο) και τις τοπικές πολιτικές οργανώσεις να πάρουν θέση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου