ΤΟΠΙΚΑ

Στο αρχείο η έρευνα για τον ΟΛΒ και διαγωνισμούς για τα απόβλητα

στο-αρχείο-η-έρευνα-για-τον-ολβ-και-διαγ-680881

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων δεν εξέδωσε πρόσκληση – Μηδενική η ζημία για τον ΟΛΒ

Στο αρχείο τέθηκε η προκαταρκτική εξέταση για τις συνοπτικές διαδικασίες χωρίς ανοιχτούς διαγωνισμούς που γίνονταν από τον ΟΛΒ την περίοδο Νοεμβρίου 2016 – Ιουλίου 2019 για την ανάθεση της παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και κατάλοιπων φορτίων πλοίων, με αποτέλεσμα να αναλάβει ο ίδιος ανάδοχος το ίδιο έργο 18 συνεχόμενες φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι η αρμόδια αρχή για την εξειδίκευση του σχετικού πλαισίου και συγκεκριμένα η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων δεν εξέδωσε τις απαιτούμενες πρότυπες προσκλήσεις και συμβάσεις.

Το γεγονός αυτό καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την τήρηση ανοιχτής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να ακολουθούνται συνοπτικοί διαγωνισμοί. Μάλιστα, οι διοικήσεις στο επίμαχο διάστημα της ΟΛΒ ΑΕ υπό τον Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο και Παντελή Σκάγιανη είχαν απευθυνθεί με επανειλημμένες επιστολές τους στις εποπτεύουσες αρχές, ζητώντας διευκρινήσεις αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω διαδικασίες δεν συνιστούσαν απευθείας αναθέσεις και το κυριότερο ότι από αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες δεν προκλήθηκε οικονομική ζημία στον ΟΛΒ αφού ο ανάδοχος κατέθετε κάθε φορά το ίδιο ποσοστό προσφοράς με τις αρχικές του προτάσεις στις πρώτες διαδικασίες.

Τέλος, εκτιμήθηκε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης διοικητικής διαδικασίας έγινε για επιτακτικούς λόγους άμεσης προστασίας της δημόσιας υγείας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, χωρίς να τεκμηριώνεται οποιοδήποτε επιλήψιμο κίνητρο των διοικήσεων της ΟΛΒ ΑΕ για τη σχετική επιλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προαναφερόμενα αναφέρονται σε διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, η οποία εγκρίθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης μετά από δύο μηνυτήριες αναφορές του Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων, με τις οποίες υπονοούταν ότι με την επιλογή αλλεπάλληλων διαδικαστικών συνοπτικών διαγωνισμών και όχι ενός ενιαίου ανοιχτού διαγωνισμού επήλθε οικονομική ζημία στον ΟΛΒ, λόγω μη εξασφάλισης μεγαλύτερων προφορών εκ μέρους του αναδόχου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου