ΤΟΠΙΚΑ

Εξι πρότυπα και πειραματικά σχολεία στη Μαγνησία

εξι-πρότυπα-και-πειραματικά-σχολεία-σ-681899

Εως τέλος του τρέχοντος Μαρτίου καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα σχολεία, τα οποία από το νέο σχολικό έτος θα λειτουργήσουν ως πειραματικά ή ως πρότυπα με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Χθες το μεσημέρι οι δύο διευθυντές Γιώργος Πολύζος και Χαράλαμπος Σταχτέας, συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη που έγινε σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας για την διεύρυνση του δικτύου των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταχτέα, η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι από το νέο σχολικό έτος να λειτουργήσουν συνολικά έξι σχολικές μονάδες ως πρότυπες ή πειραματικές. Στόχος είναι η λειτουργία ως πειραματικών νηπιαγωγείου, δημοτικού σχολείου, γυμνασίου και λυκείου και η λειτουργία ως πρότυπων επιπλέον ενός γυμνασίου και ενός λυκείου.

Σημειώνεται ότι τα πρότυπα σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στα πρότυπα η εισαγωγή των μαθητών γίνεται κατόπιν εξετάσεων.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος να λειτουργήσουν δηλαδή συγκεκριμένα σχολεία είτε ως πρότυπα είτε ως πειραματικά τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια:

  • τα προσόντα και η επάρκεια (οργανικότητα, αριθμός μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με οργανική θέση κ.ά.) του εκπαιδευτικού προσωπικού,
  • η συμμετοχή ή διάκριση της σχολικής μονάδας ή ομάδας μαθητών σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ερευνητικές και νέες δράσεις, δημιουργικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς,
  • η εμπειρία του σχολείου στο πεδίο της πρακτικής άσκησης φοιτητών,
  • η διοργάνωση ή συμμετοχή σε δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με Α.Ε.Ι.,
  • η διοργάνωση δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών,
  • η λειτουργία μαθητικών ομίλων, η υλοποίηση καινοτόμων σχολικών δραστηριοτήτων όπως περιβαλλοντικά, πολιτιστικά προγράμματα και προγράμματα αγωγής υγείας,
  • οι ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις και οι εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης του σχολείου,
  • το μέγεθος της σχολικής μονάδας,
  • η τοποθεσία της σχολικής μονάδας.

Ο χαρακτηρισμός ενός σχολείου ως πρότυπου ή πειραματικού πραγματοποιείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου