ΤΟΠΙΚΑ

π. Επιφάνιος Οικονόμου: Δυσάρεστο να κλείνουν οι θύρες, αλλά…

π-επιφάνιος-οικονόμου-δυσάρεστο-να-κλ-681978

Οι θύρες των εκκλησιών της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού έκλεισαν ξανά –μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου- μετά την ανακοίνωση των νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού στις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινες» επιδημιολογικά, ανάμεσά τους και η Μαγνησία.

Δυσάρεστη από κάθε άποψη χαρακτήρισε την κατάσταση ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Επιφάνιος Οικονόμου, κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τα νέα δεδομένα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, ώστε τα πράγματα να μην γίνουν χειρότερα. Πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού και τις προσπάθειες όλων μας, θα ξεπεράσουμε και αυτό τον «σκόπελο» και θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες».

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τηρεί τα μέτρα και συμπαρατάσσεται με την προσπάθεια διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, με τον π. Επιφάνιο να αναφέρει με έμφαση: «Αυτό οφείλουν να πράξουν οι πάντες».

Όπως ανακοίνωσε από χθες η Μητρόπολη Δημητριάδος, «καθώς η περιοχή μας έχει περιέλθει σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου, και ορίζεται ο περιορισμός των παρευρισκομένων στους χώρους λατρείας στα εννέα πρόσωπα, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και χωρίς διαφοροποιήσεις».

Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως διευκρινίζεται, αφορούν σε όλη τη μητροπολιτική περιφέρεια, πλην της αρχιερατικής περιφέρειας Αγιάς.

Ανοιχτοί οι ναοί για προσκύνημα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης Δημητριάδος, οι Ιεροί Ναοί παραμένουν ανοικτοί για προσκύνημα, ενώ τηρούνται, στο μεταξύ, όλα τα ήδη γνωστά και ισχύοντα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Οι Ιερές Μονές, ωστόσο, θα παραμείνουν κλειστές.

Τις Κυριακές και τις καθημερινές, η Θεία Λειτουργία θα τελείται κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία μόνο των ιερέων, ιεροψαλτών, επιτρόπων και νεωκόρων και θα απολύει το αργότερο μέχρι τις 9 το πρωί, ώστε στην συνέχεια να ανοίγει ο Ναός.

Τμηματικά τρισάγια το Ψυχοσάββατο

Ειδικά για τις Ακολουθίες του Ψυχοσάββατου, θα τελεσθούν σύμφωνα με τα προαναφερθέντα. Σήμερα, όμως, Παρασκευή 5 Μαρτίου, παραμονή Ψυχοσάββατου, οι πιστοί μπορούν να εισέρχονται στο Ναό ανά εννέα άτομα, για να τελεστεί σύντομο νεκρώσιμο τρισάγιο.

Ομοίως και αύριο, πρωί του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας θα τελούνται νεκρώσιμα τρισάγια στις ομάδες εννέα ατόμων που θα εισέρχονται τμηματικά στον Ναό.

Μυστήρια με εννέα άτομα

Ανάλογοι είναι οι περιορισμοί και στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε τελετές και Μυστήρια.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές, στην τέλεση των εξόδιων ακολουθιών και των Μυστηρίων του γάμου ή της βαπτίσεως επιτρέπεται η παρουσία μέχρι εννέα προσώπων.

Στην αρχιερατική περιφέρεια Αγιάς

Για την αρχιερατική περιφέρεια Αγιάς, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ισχύουν, σύμφωνα με την Μητρόπολη Δημητριάδος, τα εξής: Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν κλειστοί και η τέλεση των Ακολουθιών και Θείων Λειτουργιών θα γίνεται χωρίς την παρουσία πιστών.

Για το Ψυχοσάββατο, δεν θα τελούνται νεκρώσιμα Τρισάγια στους Ναούς αλλά μόνον στα Κοιμητήρια.

Δεν επιτρέπεται, τέλος, η τέλεση Μυστηρίων, παρά μόνο κηδειών με τη συμμετοχή έως εννέα ατόμων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου