ΤΟΠΙΚΑ

Σφοδρές αντιδράσεις για αποχαρακτηρισμό έκτασης στο Πεδίον του Αρεως

σφοδρές-αντιδράσεις-για-αποχαρακτηρ-683203

Οι αντιπολιτεύσεις κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή Βόλου ότι άνοιξε πόλεμο με το ίδρυμα – Κατά πλειοψηφία η απόφαση μετά από ονομαστική ψηφοφορία

Τη διαδικασία για την τροποποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλης του Βόλου και τον αποχαρακτηρισμό του οικοδομικού τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Αθηνών 5, Σέκερη και Αλαμάνας, από χώρο «πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων» σε «οικοδομήσιμο χώρο» ξεκινά ο δήμος, με απόφαση που λήφθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Την απόφαση ψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και μάλιστα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, ότι έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον μεγαλύτερο επενδυτή στην πόλη, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και έθεσε ζήτημα ακόμη και εκδίωξης του ιδρύματος από τον Βόλο.

Το θέμα ήρθε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από ένσταση που κατέθεσαν δύο εκ των ιδιοκτητών της έκτασης, ζητώντας ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου βάσει της οποίας παρατεινόταν το «ρυμοτομικό βάρος» για την απαλλοτρίωση της περιουσίας τους. Ιδιοκτήτες παρουσίασαν υπέρ τους απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου και ζητούν την απελευθέρωση της έκτασή τους που είναι δεσμευμένη από το 2004.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Κινητικότητας, Θανάση Σταυρίδη, τρία είναι τα στοιχεία που οδηγούν σε αποχαρακτηρισμό της έκτασης: η δικαστική απόφαση για άρση της απαλλοτρίωσης, ο νέος Νόμος που προβλέπει αυτοδίκαιη άρση μετά από 15 χρόνια και ήδη έχουν παρέλθει 17, αλλά και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχει αποζημιώσει τους οικοπεδούχους. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την έκταση αλλά δεν έκανε κίνηση για την τακτοποίηση των οικονομικών του υποχρεώσεων έναντι των οικοπεδούχων».

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε στην έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου την οποία έχει ασκήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ επικαλέστηκε επίσημο έγγραφο με τη σφραγίδα του ιδρύματος και την υπογραφή του πρύτανη μέσω του οποίου καταδεικνύεται ότι υπάρχουν εγγεγραμμένοι στον προϋπολογισμό πόροι για την αποζημίωση των ιδιοκτητών των εκτάσεων. Εθεσε μάλιστα ζήτημα νομιμότητας για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την «ευθεία βολή απέναντι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας». «Θα πρέπει να παραμείνουμε στην απόφαση του περασμένου Ιουλίου και να ακολουθήσουμε τη νομιμότητα», ανέφερε.

Εκπληκτος για την εισήγηση δήλωσε ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Ιάσονας Αποστολάκης θέτοντας ζήτημα «εκδίωξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας». «Θέλετε να διώξετε το Πανεπιστήμιο; Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Η συμπεριφορά του Δήμου Βόλου μου θυμίζει κακομαθημένα πεντάχρονα που τους πήραν το γλειφιτζούρι. Η κόντρα ξεκίνησε με αφορμή το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου. Αυτή η κόντρα δεν θα ωφελήσει σε τίποτα την πόλη. Εάν δεν υπάρχει ψύχωση με το Π.Θ. τότε είναι χατίρι σε ιδιώτη, ο οποίος μάθαμε ότι είναι χορηγός του ΝΠΣ Βόλου, με πολλαπλές ζημιές για την πόλη. Είναι απαράδεκτο», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Για τριτοκοσμική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής απέναντι στον μεγαλύτερο επενδυτή της πόλης, μίλησε εξάλλου ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, Αποστόλης Παπαδούλης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Π.Θ. έχει ήδη αποζημιώσει τρεις ιδιοκτήτες και ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης που καταθέτει την ένσταση διαφωνεί στο τίμημα. Υπογράμμισε δε ότι πρόκειται για υπόθεση «εκδίκησης» του Π.Θ. «επειδή δεν επέστρεψε το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου». «Αυτά είναι παιδιάστικα πράγματα. Επιπόλαιες αποφάσεις που θα πρέπει να σκεφθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που θα μείνουν πίσω», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Ριζόπουλος εκτίμησε ότι η εισήγηση γίνεται «κατά παραγγελία της δημοτικής αρχής όχι γιατί υπάρχει δήθεν κόντρα με το Πανεπιστήμιο αλλά γιατί αποφάσισε να αποδεσμεύσει ένα οικόπεδο φιλέτο προκειμένου να γίνει επένδυση από ιδιώτη είτε για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, είτε για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών που θα «μοσχονοικιάζει» στους φοιτητές είτε για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου. Η διαδικασία αποχαρακτηρισμού πρέπει να σταματήσει και να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για ιδιωτικοποίηση οικοπέδων», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

Πυρά εναντίον του ίδιου του Πανεπιστημίου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Μουλάς, εγκαλώντας τους εκπροσώπους του ιδρύματος που απουσίασαν από την συνεδρίαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Το Π.Θ. αδιαφόρησε πλήρως όπως και για άλλα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της πόλης» είπε και μίλησε για τη μη αξιοποίηση του κτιρίου Ματσάγγου, την περίπτωση της πλατείας Πανεπιστημίου. Τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πρέπει να συνεργαστεί με την πόλη και κάλεσε τους καθηγητές που έλκουν την καταγωγή τους από τον Βόλο να ενδιαφερθούν.

Προσωπικά πυρά εναντίον του σημερινού πρύτανη, χωρίς να τον κατονομάσει εξαπέλυσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θάνος Θεοδώρου κάνοντας λόγο για «διοικητική ανεπάρκεια ανθρώπων που αντί να καθίσουν ασχοληθούν σοβαρά με θέματα προτιμούν τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο ως δημότες Βόλου κι όχι ως εκπρόσωποι φορέων». Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ Πανεπιστημίου και Δήμου Βόλου. «Τι είναι αυτά που ακούμε; Δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι έχουμε πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με το πανεπιστήμιο. Αλλά δεν θα βγάλουμε και ζυγαριά για να αραδιάσουμε εκατομμύρια», ανέφερε ο κ. Θεοδώρου καταλογίζοντας στις αντιπολιτεύσεις πρόθεση να δημιουργήσουν εντέχνως πρόβλημα στις σχέσεις των δύο φορέων.

Η συζήτηση επεκτάθηκε με την δημοτική σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, Διαλεχτή Τσιτούμη να καταλογίζει «αφωνία στην υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή». «Εχουμε υφυπουργό Παιδείας από τον Βόλο και υπάρχει αφωνία. Γιατί άραγε; Μήπως θέλει τη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου;», ρώτησε συνδέοντας το ζήτημα με τον πρόσφατο Νόμο για την τριτοβάθμια.

Ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Μαυρογιάννης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν προσκάλεσε στη συνεδρίαση το Πανεπιστήμιο, η κ. Ελένη Παπαθανασίου ζήτησε να μην χαθεί ένα έργο πνοής, δηλαδή το συνεδριακό που σχεδιάζει να κατασκευάσει το ίδρυμα.

Για το θέμα ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου