ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικό σκάνδαλο με τους σκλάβους

πολιτικό-σκάνδαλο-με-τους-σκλάβους-851206

Τις 168 έφτασαν οι συλλήψεις για εμπλοκή στην υπόθεση της δουλείας των εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής οικοδομικών υλικών στην επαρχία Σανσί της Κίνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Από αυτούς, οι 48 συνελήφθησαν στο Σανσί ενώ οι υπόλοιποι στη γειτονική επαρχία Χενάν, όπου εκατοντάδες έφηβοι, ακόμη και παιδιά, αλλά και φτωχοί αγρότες παγιδεύτηκαν για να εργαστούν σε φούρνους, ορυχεία και χυτήρια ως σκλάβοι.
Το σκάνδαλο κηλιδώνει το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο έχει υποσχεθεί να οικοδομήσει μία αρμονική κοινωνία με καλύτερα δικαιώματα και εισοδήματα για εκατομμύρια φτωχούς αγρότες, καθώς έχει προκαλέσει οργή για την συνενοχή κομματικών στελεχών, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης που δείχνουν μία ασυνήθιστη για την χώρα ευθύτητα και ζητούν απαντήσεις αλλά και παραιτήσεις από την κυβέρνηση .
Μία δημοφιλής τοπική εφημερίδα, η Σάουθερν Μετρόπολις Ντέηλι, γράφει ότι οι ίδιοι τοπικοί αξιωματούχοι που προβάλλονται τώρα ως σωτήρες, είχαν εδώ και καιρό κάνει τα στραβά μάτια στο εμπόριο ανθρώπων.
«Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτό το έγκλημα που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια;», αναρωτιέται η εφημερίδα η οποία προσθέτει ότι «σε πολλές χώρες, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει μείζονα πολιτική κρίση και κρίση εμπιστοσύνης αλλά εδώ στην Κίνα, δεν υπάρχει ούτε υπαινιγμός παραιτήσεων».
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι ιδιοκτήτες των πρωτόγονων φούρνων δούλευαν τις επιχειρήσεις τους, ως φυλακές, χρησιμοποιώντας άγρια σκυλιά και μπράβους που χτυπούσαν τους νεαρούς ενώ ένας ιδιοκτήτης είχε κατά λάθος σκοτώσει ένα παιδί με φτυάρι και στη συνέχεια έθαψε το πτώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ορισμένοι από τους σκλάβους εμφανίστηκαν στην τηλεόραση με εγκαύματα που κατά πάσα πιθανότητα υπέστησαν από τους φούρνους, όπου εργάζονταν για ελάχιστη αμοιβή ή και χωρίς καμία αμοιβή.
Η κυβέρνηση έστειλε μία ομάδα ερευνητών για να εξετάσει το θέμα ενώ έδωσε στους περισσότερους από 500 μέχρι τώρα απελευθερωθέντες σκλάβους 1.000 γουάν δηλαδή περίπου 100 ευρώ ως ένδειξη συμπόνιας.
Πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συνενοχή της τοπικής κυβέρνησης στα αδικήματα καθώς ένας από τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου, ο Ουανγκ Μπινγκμπινγκ είναι γιος του γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και πολλοί ισχυρίζονται ότι η πρακτική δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την εμπλοκή των κρατικών και κομματικών στελεχών.
«Ο κρατικός έλεγχος στην επαρχία και στους αγρότες έχει αδυνατίσει και σε μερικές πόλεις και χωριά, ένα κενό εξουσίας έχει αναδειχθεί με αποτέλεσμα οι εγκληματικές δυνάμεις να έχουν αδράξει την ευκαιρία να ακμάσουν και να κυριαρχήσουν», γράφει η εφημερίδα Γκουανγκζού Ντέηλι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου