ΤΟΠΙΚΑ

Για ένα κλικ… στέρεψαν από έσοδα τα ταμεία του Νοσοκομείου Βόλου

για-ένα-κλικ-στέρεψαν-από-έσοδα-τα-τα-683831

Τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ στερήθηκε το Νοσοκομείο την περίοδο 2016 – 2019 από τις δαπάνες, που έκανε για παρακλινικές εξετάσεις

Οικονομική αιμορραγία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ υπέστη την περίοδο 2016 – 2019 το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, εξαιτίας της μη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων ασθενών.

Σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε το 2012 για να πληρωθούν στο Νοσοκομείο οι δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις ισχύει η υποχρέωση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών.

Ομως η ΚΥΑ αυτή δεν εφαρμοζόταν πάντα. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία οι γιατροί φέρεται να συνέχισαν να δίνουν χειρόγραφα παραπεμπτικά, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας και δυσκολίες πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ο ΕΟΠΥΥ βλέποντας πως η απόφαση δεν τηρείται αναγκάστηκε να επανέλθει τον Ιούνιο του 2016 με έγγραφό του στο Νοσοκομείο Βόλου, ζητώντας να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι σταματά να δέχεται τα χειρόγραφα παραπεμπτικά παρακλινικών εξετάσεων και άρα δεν θα αποζημιώνεται το Νοσοκομείο για τις υπηρεσίες που παρέχει.

Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα το Αχιλλοπούλειο να στερείται ένα σημαντικό έσοδο.

Υπολογίζεται ότι από το 2016 μέχρι και το 2019 το Αχιλλοπούλειο στερήθηκε περίπου 6 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να έχει εισρεύσει στα ταμεία του εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητά του.

Αυτό δε που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, είναι η στάση της προηγούμενης διοίκησης επί Ματθαίου Δραμητινού στο συγκεκριμένο θέμα ειδικά από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ τον Ιούνιο του 2016 είχε χτυπήσει καμπανάκι με επίσημο έγγραφο προς το Αχιλλοπούλειο με υπογραφή του τότε προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη (στις 7-6-2016) που τονιζόταν πως «…δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή η υποβολή δαπάνης χειρογράφων παραπεμπτικών».

Συναγερμός στη νέα διοίκηση

Η τωρινή διοίκηση, υπό τον Ι. Ντόκο, αφού πρώτα συγκέντρωσε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και κατέγραψε ότι πράγματι υπάρχει σημαντική απώλεια εσόδων με επείγον έγγραφο (13-2-2020) προς την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου κάλεσε άπαντες να τηρήσουν απαρέγκλιτα την ΚΥΑ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και πάλι διαπιστώθηκαν «παραφωνίες», που εστιάζονταν κυρίως ότι δεν είναι λειτουργική η πλατφόρμα που γίνεται η υποβολή των παραπεμπτικών.

Το θέμα έφτασε στο διοικητικό συμβούλιο πριν από λίγες μέρες, όπου βρέθηκε η ενδεδειγμένη λύση. Μετά από συνεργασία με συστημική τράπεζα η δεύτερη αποδέχτηκε να βοηθήσει κάνοντας δωρεά ύψους 9.000 ευρώ, για την υλοποίηση μέσω της εταιρείας «COMPUTER SOLUTIONS» της διασύνδεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ασκληπιός» με το σύστημα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, για τις ανάγκες των τμημάτων Εξωτερικών Ιατρείων και των Επειγόντων Περιστατικών. Το νέο σύστημα μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή και όλοι ανεξαιρέτως πλέον είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σ’ όλα τα τμήματα.

Σε διαφορετική περίπτωση η διοίκηση είναι αποφασισμένη να «πάρει κεφάλια», διότι δεν είναι δυνατόν το Νοσοκομείο να στερείται επ’ άπειρο πόρους που δικαιούνται μέσω της αποζημίωσης των εξετάσεων που εκτελεί στους ασθενείς, όπως έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟMΟ καλά πληροφορημένες πηγές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου