ΤΟΠΙΚΑ

Συρρίκνωση αποδοχών λόγω αναστολής σε εστίαση και τουρισμό

συρρίκνωση-αποδοχών-λόγω-αναστολής-σ-683893

Με 530 ευρώ κατά μέσο όρο το μεγαλύτερο διάστημα της καραντίνας οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό

Τη συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό, οι οποίοι με διάλειμμα το καλοκαίρι, έχουν υποστεί σημαντική συρρίκνωση των αποδοχών τους, καθώς το μοναδικό τους εισόδημα είναι πλέον το «μηνιάτικο» της αναστολής.

Σύμφωνα με τις περιοδικές καταστάσεις προσωπικού που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ Βόλου και αναρτώνται στη συνέχεια στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», η πλειονότητα των εργαζομένων στους δύο προαναφερθέντες κλάδους ουσιαστικά βιοπορίζεται με τα 534 ευρώ της αναστολής.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στον κλάδο του λιανεμπορίου που οι εργαζόμενοι, μετά την άρση των περιορισμών επέστρεψαν μαζί με τους εργοδότες στα πόστα τους στην εμπορική αγορά.

Εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε εποχικές επιχειρήσεις επισιτισμού πάντως είναι πλέον σε αναμμένα κάρβουνα.

Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι τι μέλει γενέσθαι μέσα στους επόμενους μήνες και ειδικότερα εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν.

Η Ομοσπονδία επισιτισμού και τουρισμού ζητά να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση θέσεων εργασίας στους πληττόμενους κλάδους, εστίαση, τουρισμό και άλλους, για να μην θρηνήσουμε πολλά «θύματα» και εκτιναχτεί το ποσοστό της ανεργίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζητούν να εξασφαλιστεί ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα ανάλογο της αναστολής σύμβασης, 534 ευρώ, με προσαύξηση 10% για κάθε παιδί μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2021, μαζί με τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, προστασία πρώτης κατοικίας, αλλά και πάγωμα του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα σύμφωνα με την Ομοσπονδία υπάρχει μεγάλη ανησυχία κυρίως για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, όταν θα αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το υπουργείο Εργασίας στις επιχειρήσεις.

Ήδη στους κλάδους εστίασης και τουρισμού τα στοιχεία για τις μετατροπές συμβάσεων που «έτρεξαν» το περασμένο καλοκαίρι, κατέγραψαν αύξηση στις μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη.

Καταγράφηκαν επίσης μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη, κάτι που εκφράζονται φόβοι ότι θα επαναληφθεί και τη φετινή σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους που ήδη διανύουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου