ΤΟΠΙΚΑ

Γνωριμία με τη γοητεία του σύμπαντος

γνωριμία-με-τη-γοητεία-του-σύμπαντος-683933

Δύο διαδικτυακά σεμινάρια αστρονομίας από τον διακεκριμένο Βολιώτη αστροφυσικό Νίκο Πράντζο

Ο γνωστός πυρηνικός αστροφυσικός Νίκος Πράντζος, που διαπρέπει στο Παρίσι, θα μιλήσει σε δύο σεμινάρια αστρονομίας, διαδικτυακά. Πρόκειται για δύο σεμινάρια στα ελληνικά, που θα διοργανώσει, καλεσμένος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα σεμινάρια αφορούν στην ιστορία της Πυρηνικής Αστροφυσικής, της ειδικότητάς του και απευθύνονται σε φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και σε διδακτορικούς φοιτητές και ερευνητές.

Τα σεμινάρια θα γίνουν την Τετάρτη 10 και 17 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι και θα μαγνητοσκοπηθούν. Επειδή κάποια μέλη τη Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν, ο σύνδεσμος των σεμιναρίων είναι: https://www.youtube.com/channel/UCMfUfuH8xhzVhDImz4G5mkA.

Συγκεκριμένα στα δύο σεμινάρια θα γίνει αναφορά στην ιστορία της Πυρηνικής Αστροφυσικής, την πηγή ενέργειας του Ηλίου και των άστρων και την προέλευση των χημικών στοιχείων στο σύμπαν.

Οι δύο ομιλίες θα παρουσιαστούν ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑ-ΙΤΕ: Τα Facebook events για τις δύο ομιλίες είναι: 10 Μαρτίου στις 13:00 https://www.facebook.com/events/855987448514892 και 17 Μαρτίου στις 13:00 στην διαδικτυακή διεύθυνση https://www.facebook.com/events/810797473116941.

Στο 1ο μέρος θα γίνει περιήγηση στα μονοπάτια στα οποία περιπλανήθηκαν οι φυσικοί μέχρι να καταλάβουν τους μηχανισμούς παραγωγής της αστρικής ενέργειας στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Στο 2ο μέρος θα γίνει παρακολούθηση των διαδοχικών εναλλαγών του επικρατούντος προτύπου όσον αφορά την παραγωγή των χημικών στοιχείων στο Σύμπαν, μέχρις ότου οι αστρονομικές παρατηρήσεις πείσουν την επιστημονική κοινότητα για την ορθότητα της θεωρίας της αστρικής προέλευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου