ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός εμπόρων του Βόλου για την παράταση εκπτώσεων

προβληματισμός-εμπόρων-του-βόλου-για-684885

«Δώρο άδωρο» χαρακτηρίζεται από εμπόρους, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να παραμένει σε ασφυκτικό κλοιό

Σε ασφυκτικό κλοιό παραμένει η τοπική αγορά, με τις εκπτώσεις να παρατείνονται πανελλαδικά μέχρι τις 31 Μαρτίου, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και την πτώση του τζίρου να εντείνει τον προβληματισμό των εμπόρων. Διιστάμενες οι απόψεις σχετικά με την παράταση, με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο να εκτιμά, ωστόσο, ότι είναι «δώρο άδωρο», δεδομένου ότι δεν πρόκειται να ενισχύσει επί της ουσίας την υποτονική καταναλωτική διάθεση.

Σε τοπικό επίπεδο, ειδικότερα, η διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων είχε αρχικά καθοριστεί μέχρι τις 5 Μαρτίου, με μέλη του εμπορικού κόσμου να εκτιμούν ότι η απόφαση για παράταση ενισχύει, ουσιαστικά, τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ερωτηθείς, σχετικά, από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος, υπογράμμισε ότι «είναι απόφαση υπουργική. Δεν ελήφθη τοπικά, από τον Εμπορικό Σύλλογο. Γενικότερα, ως εμπορικός σύλλογος, θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά δεν έχει ανάγκη παράτασης εκπτώσεων, αλλά μέτρων στήριξης».

Αναλύοντας το σκεπτικό του, επεσήμανε ότι ούτως ή άλλως από το 2010 ισχύει ο νόμος περί προσφορών, που δίνει την δυνατότητα σε όποια επιχείρηση επιθυμεί να προβεί ανά πάσα στιγμή, στη διάρκεια του χρόνου, σε προσφορές, που πολλές φορές φτάνουν ή ξεπερνούν τα ποσοστά των εκπτώσεων. Υπάρχει, δηλαδή, το νομικό πλαίσιο περί προσφορών.

Με πάγιο το αίτημα επιστροφής στις δύο κύριες εκπτωτικές περιόδους, ένα μήνα τον Φεβρουάριο και έναν τον Αύγουστο, όπως ίσχυε κατά το παρελθόν, ο κ. Οντόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. «Ο καθένας το αξιολογεί από τον δικό του κλάδο, με βάση το δικό του εμπόρευμα», είπε, για να προσθέσει ότι «είναι μια απόφαση αδιάφορη αυτή την στιγμή και θεωρώ ότι είναι πιο πολύ επικοινωνιακή, παρά ουσίας».

Σε ανάλογη κατεύθυνση η δήλωση του Γιώργου Σακελάρη, α’ αντιπροέδρου του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου: «Είμαστε υπέρ των δύο εκπτωτικών περιόδων Φεβρουαρίου και Αυγούστου. Δεν θέλουμε άλλες έξτρα εκπτώσεις. Ούτως ή άλλως ο νόμος δίνει σε όλους τη δυνατότητα να κάνουν δεκαήμερα προσφορών, σε όποια περίοδο επιθυμούν. Η άποψη μας είναι ότι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, στην περιφέρεια δεν εξυπηρετεί να έχουμε παράταση των εκπτώσεων. Είναι κάτι που εξυπηρετεί, αυτή τη στιγμή, μόνο την Αθήνα».

Εντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η εκπτωτική περίοδος δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, με την πτωτική τάση στους τζίρους, να αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα, την κλειστή εστίαση και την απουσία κοινωνικών εκδηλώσεων από την ατζέντα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, πριν από την πανδημία. Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι όλοι οι εμπορικοί κλάδοι επηρεάζονται από την πανδημία, με την εκπτωτική περίοδο να αποτυπώνει τηνγενικότερη κατάσταση που επικρατεί.

Επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων

Αρχισε χθες, η δεύτερη φάση επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, η υποβολή αιτήσεων αφορά την συμμετοχή στον δεύτερο κύκλο επιδότησης των τόκων των υφιστάμενων ενήμερων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η κρατική χρηματοδότηση αφορά στους τόκους του πρώτου τριμήνου 2021 (Ιανουάριος – Μάρτιος 2021), με την εν λόγω πρωτοβουλία να αποτελεί τη συνέχεια της πρώτης φάσης που είχε τεθεί σε εφαρμογή την άνοιξη του 2020, στο πρώτο κύμα πανδημίας.

Τονίζεται, πως η δράση αφορά μόνο στην κάλυψη τόκων των ενήμερων υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων και όχι των ληξιπρόθεσμων και μη εξυπηρετούμενων, δηλαδή «κόκκινων» δανείων. Στην ουσία, όπως ακριβώς και στον πρώτο κύκλο της δράσης, επιδιώκεται η επιβράβευση, εν καιρώ πανδημίας, των συνεπών δανειοληπτών.

Τα κυριότερα σημεία του νέου προγράμματος είναι τα εξής:

  • Ο συνολικός προϋπολογισμός της επιδότησης των τόκων θα ανέλθει στα 200 εκ. ευρώ, με ανώτατο όριο δημόσιας χρηματοδότησης ανά επιχείρηση τα 1,8 εκ. ευρώ.
  • Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης με σημείο αναφοράς την 30η Σεπτεμβρίου 2020, ενώ συμπεριλαμβάνονται και εκείνα τα οποία δεν ήταν μεν ενήμερα στην ως άνω ημερομηνία αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν την υποβολή της αίτησης.
  • Οι επιλέξιμες δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Δεν καλύπτονται τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid – 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  • Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών έως 31-12-2019 ο έλεγχος επιλεξιμότητας της επιχείρησης γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, ενώ για εκείνες με έναρξη εντός του 2020 βάσει του κύριου ΚΑΔ.
  • Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, από 1-3-2021 έως 7-5-2021, στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis.
  • Βασικό κριτήριο υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 20% το 2020 σε σχέση με το 2019. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί εντός του 2020.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει και όποιο «κόκκινο» επιχειρηματικό δάνειο καταστεί ενήμερο μέχρι και πριν την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου Μαΐου και οπωσδήποτε πριν την υποβολή αίτησης ενδιαφέροντος. Σε αυτή την περίπτωση, η επιχείρηση είναι επιλέξιμη προς ένταξη στο πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου