ΤΟΠΙΚΑ

3.860 πολίτες «χτίζουν» ήδη ανοσία στη Μαγνησία

3-860-πολίτες-χτίζουν-ήδη-ανοσία-στη-μαγ-684975

Ολοκλήρωσαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου και κοιτούν κατάματα τον ιό

Αντιμετωπίζουν πλέον κατάματα τον ιό, καθώς εμβολιάστηκαν και είναι θωρακισμένοι απέναντι στον ύπουλο εχθρό. Ο λόγος για τους 3.860 πολίτες από τη Μαγνησία που έχοντας ήδη κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου «χτίζουν» πλέον την ανοσία, δηλαδή ο οργανισμός τους προστατεύεται από τον κορονοϊό.

Με βάση τα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών, δηλαδή το emvolio.gov.gr, από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και το περασμένο Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, στη Μαγνησία είχαν εμβολιαστεί συνολικά 11.131 άτομα.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και στις Βόρειες Σποράδες.

Από το σύνολο των 11.131 εμβολιασθέντων, οι 3.860 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οι 3.657 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και οι 203 από την Περιφερειακή Ενότητα των Βορείων Σποράδων.

Αντίστοιχα την πρώτη δόση έχουν κάνει και περιμένουν να περάσει το 20ήμερο για να λάβουν το δεύτερο τσίμπημα, 6.982 άτομα στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και 289 άτομα στο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων.

Τη βεβαιότητα ότι όσοι έχουν ήδη κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου θα αρχίσουν σταδιακά να έχουν προστασία από τον κορονοϊό εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των Κλινικών COVID-19 του Νοσοκομείου Χαράλαμπος Μάνδρος, επικαλούμενος όλες τις έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.

«Να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία σε αυτό τον ιό είναι σημαντικό, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και έχουν επικεντρωθεί στην αύξηση της θνησιμότητας και την υπερφόρτωση των δημοσίων συστημάτων υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο γιατρός του Αχιλλοπουλείου.

Ο κ. Μάνδρος εκτιμά ότι αν οι ρυθμοί των εμβολιασμών ενταθούν ακόμη περισσότερο η κατάσταση θα βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το φετινό καλοκαίρι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες για τους πολίτες.

«Ο απώτερος στόχος είναι να μπει φρένο στην κυκλοφορία του ιού. Να είναι δηλαδή ελεγχόμενη η πορεία του σε επίπεδα χαμηλά προς μέτρια, ώστε να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα . Οι πολίτες έχουν κουραστεί και δεν θα μπορέσουν εύκολα να τα αφομοιώσουν», συνέχισε ο κ. Μάνδρος, ελπίζοντας ότι υπέρ θα λειτουργήσει και ο ερχομός της άνοιξης, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας συμβάλλει στην πιο μετριασμένη κυκλοφορία του ιού.

«Το κρίσιμο σε αυτό το πρώτο κύμα είναι να μολυνθούν άνθρωποι που κατά τεκμήριο θα νοσήσουν ήπια όπως τα παιδιά και οι νέοι και ταυτόχρονα παίρνοντας αυστηρά μέτρα να μην προχωρήσει η μετάδοση σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εκεί θα κριθούμε» συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα «ομονοούν» πως αν περάσουν τρεις εβδομάδες από τη πρώτη δόση των εμβολίων, ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία διασφαλίζοντας, ότι ακόμη κι αν κάποιος νοσήσει, δεν θα φέρει βαριά συμπτώματα, ούτε θα κινδυνέψει να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

Καταλήγοντας πάντως ο κ. Μάνδρος σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι για την προστασία από τον κορονοϊό, «βασική αρχή είναι οι αποστάσεις καθώς και η τήρηση μέτρων υγιεινής».

«Οσα εμβόλια και να ανακαλυφθούν, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας ή τους περιορισμούς που έχουν ληφθεί για την αποφυγή του συγχρωτισμού ο κορονοϊός θα αυτοτροφοδοτείται. Και αυτό έχουμε χρέος να σταματήσουμε», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου