ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτήτρια Βολιώτη καθηγητή στο… διάστημα

φοιτήτρια-βολιώτη-καθηγητή-στο-διάσ-685929

Διεθνής διάκριση για τον διακεκριμένο επιστήμονα η συμμετοχή της Κριστίν Κόμπετ σε πρωτοποριακό διαστημικό πρόγραμμα

Μεγάλη διάκριση αποτελεί για τον δρ. Γιάννη Χαρανά η συμμετοχή φοιτήτριάς του σε πρωτοποριακό διαστημικό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο τη διερεύνηση του σύμπαντος, με εφόδια την επιστήμη και τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας. Η Κριστίν Κόμπετ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα PoSSUM 2020 και ο καθηγητής της, αστροφυσικός εγνωσμένης επιστημονικής αξίας στο εξωτερικό, δηλώνει υπερήφανος για την εξέλιξη της φοιτήτριάς του.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον δρ. Γιάννη Χαρανά, βοηθό καθηγητή – ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Laurier, στο Οντάριο του Καναδά, ο οποίος διδάσκει Αστρονομία, Πλανητική αστρονομία και φυσική. Το συγκεκριμένο εξάμηνο διδάσκει Κβαντική μηχανική στους τριτοετείς φοιτητές, μοντέρνα φυσική στους δευτεροετείς και γενική αστρονομία στους πρωτοετείς, επιβλέποντας, παράλληλα, δύο διπλωματικές εργασίες.

Η Κρίστιν είναι μια από τους 13 προπτυχιακούς φοιτητές από όλο τον κόσμο, που έγιναν δεκτοί στο προχωρημένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα PoSSUM 2020, μια λεπτομερειακή, βιωματική ευκαιρία μάθησης για προπτυχιακούς φοιτητές, που ενδιαφέρονται για ανώτερη έρευνα ατμοσφαιρικής φυσικής, βιοαστροναυτικής, επιστημονικής επικοινωνίας και διαστημικών πτήσεων. Πρόκειται για πρόγραμμα της ΝΑΣΑ, στο οποίο συμμετέχει και η Καναδική Εταιρεία Διαστήματος (Canadian Space Agency) και το Εθνικό Συμβούλιο Ερεύνης του Καναδά NRC.

Η ίδια η Κριστίν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε διεθνή μέσα, είπε: «Η αποδοχή στο πρόγραμμα ProjectPoSSUM με βάζει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου μου να γίνω αστροναύτης. Θα ήθελα να είμαι το πρώτο άτομο – όχι μόνο γυναίκα – στον Αρη, μια και ο Αρης είναι ο πιο κοντινός ουράνιος υποψήφιος στον οποίο θα μπορούσε να βρεθεί ζωή» και συνέχισε: «Ηταν ο καθηγητής Χαρανάς που με ενθάρρυνε να υποβάλω αίτηση στο Project PoSSUM. Από την πρώτη φορά που μιλήσαμε κατά τις ώρες γραφείου, με παρακίνησε να ψάξω για τα αστέρια και να ξεχάσω το εφεδρικό μου σχέδιο. Ενιωσα ότι έβλεπε τις δυνατότητές μου και αυτό είχε μεγάλη επίπτωση και σημασία για μένα».

Η Κριστίν Κόμπετ

Διακεκριμένος επιστήμονας

Αναφερόμενος στην επιτυχία της μαθήτριάς του, ο δρ. Χαρανάς δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Εγώ απλά, σαν δάσκαλός της, θεώρησα ότι έπρεπε να βοηθήσω την Κριστίν να ενισχύσει το βιογραφικό της και την προσέλαβα να εργαστεί ως βοηθός ερεύνης μου, για το ένα χρόνο. Μαζί δημοσιεύσαμε τρεις ερευνητικές εργασίες που επικεντρώθηκαν στις βαρυντικές θεωρίες τροποποιημένης Νευτώνειας Δυναμικής».

Χάρη στην παρότρυνση του καθηγητή της, η νεαρή φοιτήτρια, στράφηκε στον τομέα του διαστήματος, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, ο οποίος ήταν διαστημικός μηχανικός στην εταιρεία ULAπου κατασκεύασε τον πύραυλο ΑΤΛΑΣ – 5, πρωταγωνιστή μεγάλης διαστημικής έρευνας στον Αρη για την αναζήτηση ζωής.

Τον Μάρτιο, η Κριστίν έλαβε βραβείο αριστείας από το Διεθνές Ινστιτούτο Μηχανικών και Ερευνητών για το εργασία με τίτλο «Μετα-Νευτώνεια Λογαριθμική Διόρθωση Δυναμικού και Επίδραση της στη Δυναμική των Δυο Σωμάτων» στο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φυσικής και Μαθηματικών, που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία.

«Στον ίδιο χρόνο δημοσιεύσαμε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Αstrophysics and Space Science», άλλες δυο ερευνητικές εργασίες και ετοιμάζουμε μια τέταρτη. Η Κρίστιν είναι σε καλό δρόμο για να μετατρέψει τα όνειρά της σε πραγματικότητα. Το πάθος και η ικανότητά της για την πλανητική επιστήμη, σε συνδυασμό με ελίτ εκπαιδευτικές εμπειρίες όπως αυτές που προσφέρονται μέσω του Project PoSSUM, την προετοιμάζουν για ένα λαμπρό και επιβλητικό μέλλον», επεσήμανε ο δρ. Χαρανάς.

Μελετά το σύμπαν

Αστροφυσικός εγνωσμένης αξίας, ο δρ. Γιάννης Χαρανάς διενεργεί έρευνες στον Καναδά, σχετικά με τη θεωρία της πληροφορίας στην αστρονομία και στην αστροφυσική, διερευνώντας την συσχέτιση της μάζας του σωματιδίου που μεταφέρει την βαρύτητα (βαρυτόνιο) με την πληροφορία και πως αυτή αποτυπώνεται στην μάζα του σωματιδίου στα διάφορα αστροφυσικά φαινόμενα και στο σύμπαν.

Παράλληλα ασχολείται με τη δυναμική της σκόνης του Αρη και την επίδραση στους δορυφόρους, εμβαθύνοντας, ταυτόχρονα, στην ανθρώπινη σκέψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο, σε συνάρτηση με τους νόμους της φυσικής και την σχέση του με το σύμπαν.

Με το ερευνητικό του επιστημονικό έργο να έχει καταστεί ευρύτερα γνωστό, συμμετέχει σε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που ασχολείται με την ηλιακή ενέργεια.

Υπάρχει ζωή στο διάστημα;

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή στο διάστημα, με αφορμή την πρόσφατη προσεδάφιση του Perseverance στον Αρη μετά από ταξίδι που διήρκεσε επτά μήνες, διανύοντας απόσταση 292 εκατομμυρίων μιλίων, για να πατήσει σε κρατήρα με το όνομα JEZERO, είπε: «O κρατήρας αυτός, πιθανόν να ήταν λίμνη στο παρελθόν, λόγω της ύπαρξης ενός ποταμικού δέλτα. Ετσι η ΝΑSΑ θεωρεί ότι είναι περιοχή στην οποία η εύρεση παλαιών μορφών ζωής, να είναι πιθανή υπό μορφή απολιθωμάτων η μικροβιακών οργανισμών παγωμένων στον χρόνο».

Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διεξαχθεί στον Αρη, θα ληφθούν δείγματα εδάφους, με τον Βολιώτη επιστήμονα να υπογραμμίζει ότι «ίσως να είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Αρη, δεδομένου ότι υπήρξε νερό σε παλιές εποχές. Είναι η πρώτη αποστολή που θα ψάξει για ζωή με άμεσο τρόπο, για να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα για την δημιουργία της ζωής στο ηλιακό σύστημα».

Πολυεπίπεδες έρευνες

Πολυεπίπεδες έρευνες που αποκωδικοποιούν τα μυστήρια του διαστήματος και της μοριακής βιολογίας διενεργεί ο διακεκριμένος Βολιώτης αστροφυσικός Γιάννης Χαρανάς, ο οποίος αξιοποιεί τη μαθηματική επιστήμη σε όλα τα πεδία των ενδιαφερόντων του.

Γιος της Μαγδαληνής Δένδη από το Παλαιό Κλίμα Σκοπέλου και του Ηρακλή Χαρανά από τον Βόλο, ο αξιόλογος επιστήμονας έφυγε από τον Βόλο μετά την αποφοίτησή του από το Α’ Αρρένων, σε ηλικία 18 ετών, προκειμένου να σπουδάσει στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, ο καθηγητής του Κώστας Μαυρομάτης, του έδωσε ουσιαστικά την ώθηση να ασχοληθεί με την επιστήμη της αστρονομίας.

Αρχικά κατευθύνθηκε στην Αγγλία και στη συνέχεια αναζήτησε υποτροφία, με την προοπτική των σπουδών σε Καναδικό ή Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, ενώ όπως υπογραμμίζει, σπούδασε με υποτροφία που έλαβε από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο, καλύπτοντας όλα τα έξοδα των σπουδών του στο εξωτερικό.

Σπούδασε Φυσική και Αστρονομία στο Χάλιφαξ, κατόπιν Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Γουέστερν Οντάριο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στη Φυσική στερεάς κατάστασης στο Πανεπιστήμιο Brock στο Saint Catharine’s του Οντάριο. Ο κύκλος των σπουδών ολοκληρώθηκε με μάστερ στην Αστρονομία και φυσική και το διδακτορικό για την Αστροφυσική και το διάστημα, που εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, στο Τορόντο του Καναδά.

Η επαγγελματική του εξέλιξη ξεκίνησε σχεδόν αμέσως, σε μεγάλη εταιρεία του Καναδά και αντικείμενο την ασφάλεια πυρηνικών αντιδραστήρων αλλά το βλέμμα του ήταν πάντα στραμμένο στην έρευνα και τις δημοσιεύσεις. «Από μικρός ήθελα να γίνω αστροφυσικός», ομολογεί. «Η αστρονομία, προσθέτει, δεν είναι μόνο επιστήμη, είναι και φιλοσοφία και θεολογία είναι η αρχαιολογία του σύμπαντος».

Διεθνής αναγνώριση

Ο Βολιώτης επιστήμονας και αυτοδίδακτος μουσικός είναι παντρεμένος με την Ιβάννα Βάσιτς, καθηγήτρια σε Γυμνάσιο, και πατέρας δύο κοριτσιών, της 16χρονης Μαγδαληνής και της 15χρονης Καταρίνας. Στη σκέψη του βρίσκονται πάντα με νοσταλγία ο Βόλος και η Σκόπελος. «Από 5 χρόνων παιδάκι, από τότε που θυμάμαι τον κόσμο, ήμουν στο νησί και το αγάπησα τόσο πολύ, ώστε το έχω πάντα στο μυαλό μου. Δεν υπάρχει στιγμή στη ζωή μου, που να μη σκέπτομαι τον Βόλο και τη Σκόπελο» ομολογεί ο ίδιος.

Οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων, η πατρική γειτονιά, Κουμουνδούρου και Ρήγα Φεραίου, οι δάσκαλοι στο 3ο Δημοτικό και το Α’ Αρρένων, τα παιχνίδια και οι στιγμές της ανεμελιάς, το τσαγκάρικο του Βογιατζάκη, η ταβέρνα του Τζότζιου κυριαρχούν στη νοσταλγική του αφήγηση.

Κάθε φορά που του δίνεται η δυνατότητα να κάνει ένα διάλειμμα από το φορτωμένο ερευνητικό του πρόγραμμα, επισκέπτεται τα αδέλφια του Κώστα και Δήμητρα, το πατρικό σπίτι στον Βόλο, αλλά και τη Σκόπελο, όπου απολαμβάνει οικογενειακά τις καλοκαιρινές του διακοπές, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Φέτος, λόγω της πανδημίας δεν κατόρθωσε να έρθει στην Ελλάδα. «Η πανδημία μού χάλασε τα σχέδια. Είχα μια πρόταση να διδάξω στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στο Τούσον και αναβλήθηκε λόγω του Covid – 19», αναφέρει, για να προσθέσει ότι υπάρχει «παντού lockdown, οι εκκλησίες είναι κλειστές και τα πανεπιστημιακά μαθήματα διεξάγονται μέσω ίντερνετ.

Στο μεταξύ, οι έρευνές του για το διάστημα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών της ΝΑSΑ, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια και διαλέξεις, αλλά παραμένει πάντα σεμνός, χωρίς να επιζητεί τιμές ή διακρίσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου