ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Χειρόφρενο» και 80% μείωση τζίρου στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων οχημάτων

χειρόφρενο-και-80-μείωση-τζίρου-στις-ε-688033

Βαρύ πλήγμα έχει προκαλέσει στον κλάδο η πανδημία – Φόβους για «ολική καταστροφή» εκφράζει επαγγελματίας στη Σκόπελο

Ισχυρό πλήγμα έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και δικύκλων η πανδημία, με τη μείωση τζίρου να αγγίζει το 80% και την αγωνία των επαγγελματιών στο «κόκκινο». Δραματικά τα δεδομένα που διαμορφώνει η πανδημία, με τους επαγγελματίες, σε οριακό σημείο, να διερωτώνται πως θα αντεπεξέλθουν, καθώς συνεχίζεται το κλίμα αβεβαιότητας.

Βαρύ το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών, με τα νησιά των Βορείων Σποράδων να κατέχουν περίοπτη θέση στη μακροσκελή λίστα. Ενδεικτική του προβλήματος, η κατάσταση που βιώνει ο Γιάννης Προβιάς, ιδιοκτήτης επιχείρησης ενοικιαζομένων αυτοκινήτων στη Σκόπελο, ο οποίος ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αναγκάστηκε να μειώσει τον στόλο των οχημάτων, για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. «Αναγκάστηκα να πουλήσω το 35% του στόλου, οπότε για να ξαναφτάσω στο σημείο να προσφέρω τις ίδιες παροχές, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία», είπε.

Πέρα από τις παραδόσεις πινακίδων στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλεια των οχημάτων, δίτροχων και τετράτροχων, υπήρξαν επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία, στην προσπάθειά τους να πληρώσουν οφειλές και υποχρεώσεις.

«Είχαμε υποχρεώσεις για το 2020 και έπρεπε, με κάποιον τρόπο, να τις πληρώσουμε. Τις πιο πολλές τις πληρώσαμε, κάποιες έμειναν πίσω και επειδή δεν υπήρχε αποθεματικό, εκποιήσαμε, αναγκαστικά, αυτοκίνητα και μηχανάκια», υπογράμμισε ο ίδιος επιχειρηματίας.

Ολέθρια τα αποτελέσματα της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το σύνολο, σχεδόν, των εμπορικών κλάδων, με τους επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν με περίσκεψη και προβληματισμό το μέλλον. Είκοσι και πλέον χρόνια επαγγελματίας, ο κ. Προβιάς ομολογεί ότι «ουδέποτε αντιμετωπίσαμε κάτι παρόμοιο. Περάσαμε δυσκολίες και δοκιμασίες, τις οποίες καταφέραμε να ξεπεράσουμε, αλλά δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Εχουμε περάσει άσχημες χρονιές, έχουμε περάσει ζημιές, έχουμε περάσει αναδουλειές, έχουμε περάσει ανταγωνισμούς σκληρούς, αλλά αυτό δεν έχει ξαναγίνει».

Δραματική η πτώση τζίρου το 2020 για όλους τους κλάδους. «Η ζημιά δεν αναπληρώνεται. Ετσι όπως είναι ο τουρισμός στην Σκόπελο ή στην Ελλάδα, δύσκολα δημιουργείται αποθεματικό, γιατί επενδύεις τα κέρδη σου στην επιχείρηση. Για να αναπληρώσουμε το κενό που δημιουργήθηκε την περσινή χρονιά, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε καλές σεζόν. Το χαμένο έδαφος, βέβαια, δεν ανακτάται, αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτάσουμε στο επίπεδο του 2019», υπογράμμισε ο ίδιος επιχειρηματίας.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός και συγκρατημένος εμφανίζεται και για την φετινή σεζόν, χαρακτηρίζοντας «πάρα πολύ δύσκολη» την κατάσταση, ενώ εκτιμά ότι «η χρονιά θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα».

Τεκμηριώνοντας την άποψή του, ανέφερε ότι «εάν το 2019 είχα 300 περίπου κρατήσεις, αυτή την στιγμή δεν ξεπερνάω τις δέκα». Κατά συνέπεια, «θα είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψουμε σε μεγάλο βαθμό, γιατί βλέπουμε ότι ο κορονοϊός είναι ακόμη στα ύψη, οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν τόσο γρήγορα, όσο περιμέναμε. Δεν είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί και δεύτερο χρόνο, όπως φαίνεται, μιλάμε για ολική καταστροφή. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να επανέλθουμε», επεσήμανε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου