ΛΑΡΙΣΑ

Τρομάζουν οι μεταλλάξεις στη Λάρισα, ανησυχία μην καταγραφούν στη Μαγνησία

τρομάζουν-οι-μεταλλάξεις-στη-λάρισα-α-688127

Συστάσεις από τους ειδικούς για ευλαβική τήρηση των μέτρων και αποφυγή χώρων, όπου προκαλείται συγχρωτισμός

Ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στη γειτονική Λάρισα, όπου προχθές Πέμπτη ανιχνεύτηκαν 6 μεταλλαγμένα στελέχη σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

«Η ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας και ο σεβασμός στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, πλην των εξαιρέσεων που προβλέπει ο νόμος, είναι το μοναδικό «όπλο» για να αποφευχθεί η διασπορά των μεταλλάξεων», σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής του υπ. Υγείας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στη χώρα μας, ενώ η νοτιοαφρικανική είναι αυτή που οδήγησε τους ειδικούς σε απόφαση για εφαρμογή αυστηρών μέτρων στον Εύοσμο πριν από λίγες μέρες.

Τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, μαρτυρώντας την υψηλή διασπορά του στελέχους στην κοινότητα. «Ευτυχώς ο εμβολιασμός το καλύπτει και προστατεύει τον οργανισμό σε μεγάλο βαθμό», συνέχισε ο ίδιος για να συμπληρώσει «Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια όπως φαίνεται παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. «Έχουμε ήδη ελέγξει το εμβόλιο της Pfizer και μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση έχουμε πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που προστατεύουν και από τις μικρές μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και σίγουρα της Βρετανικής, άρα το επίπεδο των αντισωμάτων είναι προστατευτικό».

Θέμα χρόνου η διπλή μάσκα

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ρωτήθηκε και για τη διπλή χρήση μάσκας για να υπογραμμίσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι όπως γράφτηκε εκτενώς στον Τύπο το θέμα έχει απασχολήσει την υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων που συζήτησαν με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις, για να δούνε αν υπάρξουν αλλαγές και παράλληλα βλέπουν και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό, όπως πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Εάν όμως εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι», έκανε σαφές ο ίδιος για να δώσει το στίγμα της αναγκαιότητας για πιστή τήρηση των μέτρων από όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου