ΤΟΠΙΚΑ

Αδυναμία εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας στα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

αδυναμία-εκπόνησης-σχεδίων-ασφαλεία-688174

Εκτακτη Σύγκλητος την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασιστεί αν και ποια μέτρα θα υιοθετηθούν

Αδυναμία εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας στα συνολικά 60(!) κτίριά του στις πέντε πόλεις, στις οποίες αναπτύσσεται, δηλώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Υπουργείο Παιδείας καλεί τα ΑΕΙ να «προβούν στις δέουσες ενέργειες για την εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας και προστασίας, ώστε να πληρωθούν οι εκ του νόμου επιβαλλόμενες προϋποθέσεις και να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος προγραμματισμός των απαιτούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών προμηθειών». Ωστόσο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στον νόμο που ψηφίστηκε, υπάρχει απροθυμία ακόμη και στελέχωσης συμβουλίου ασφαλείας που θα πρέπει να συγκροτηθεί έως τις 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, τα μέτρα είναι αμφίβολο ότι μπορούν να εφαρμοστούν. Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει είναι οικονομικό. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα αποθεματικά της Επιτροπής Ερευνών είναι όλα δεσμευμένα. Δεν μας έχουν ενημερώσει για ενδεχόμενη έκτακτη χρηματοδότηση», ανέφερε.

Το δεύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι πρακτικό. «Δεν υπάρχουν εφαρμοστικές εγκύκλιοι για να γνωρίζουμε πώς θα εφαρμόσουμε αυτά που ζητά το Υπουργείο. Για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει 60 κτίρια. Θα πρέπει να αποφασιστεί αν και τι είδους μέτρα θα εφαρμοστούν, να γίνουν μελέτες, διαγωνισμοί, να βρεθούν χρήματα», σχολιάζει ο κ. Μαμούρης. Σημειώνεται ότι τα σχέδια προβλέπουν μεταξύ άλλων κάμερες, μαγνητικές κάρτες εισόδου, ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στις εισόδους εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων, φύλακες, σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων, σύνταξη σχεδίων πολιτικής προστασίας για έκτακτες καταστάσεις.

Εως τις 9 Μαρτίου θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί και συμβούλιο ασφαλείας, ωστόσο όπως εκτιμά ο κ. Μαμούρης θα υπάρξει απροθυμία στελέχωσής του.

Η παραλαβή της εγκυκλίου έγινε μόλις πριν από τρεις ημέρες και στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, δεν μπόρεσε να συζητηθεί επί της ουσίας. Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου πιθανότατα στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις αν και ποια μέτρα ασφαλείας μπορούν να εφαρμοστούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μείωση 30% – 40% των φοιτητών

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, τα μέλη της που ανέλαβαν να εκτιμήσουν τις απώλειες σε φοιτητικό πληθυσμό με βάση το νέο σύστημα εισαγωγής του νέου νόμου, παρουσίασαν το πόρισμά τους. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (χωρίς τα πρώην ΤΕΙ) θα «χάσει» 30%-40% φοιτητικό δυναμικό, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 4.000 φοιτητές.

Ωστόσο η μείωση του αριθμού των φοιτητών εξαρτάται και από επιπλέον παράγοντες που θα εκτιμηθούν στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα τα τμήματα θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις εκθέσεις τους για τον αριθμό των φοιτητών που θα μπορέσουν να υποδεχθούν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου