ΤΟΠΙΚΑ

Καθολική αποχή εκπαιδευτικών της Μαγνησίας από τη διαδικασία της αξιολόγησης

καθολική-αποχή-εκπαιδευτικών-της-μαγ-688259

Μέχρι στιγμής 180 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και 15 Γυμνάσια και Λύκεια είπαν «όχι» στις διαδικασίες του Υπουργείου Παιδείας, που δίνει παράταση

Καθολική σχεδόν είναι με τα έως και χθες στοιχεία η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση που κήρυξαν οι δύο Ομοσπονδίες, ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος) και ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης).

Εκπαιδευτικοί γυρίζουν την πλάτη στις διαδικασίες που επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις… απειλές περί αποκλεισμού τους από τις θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης αλλά και τις… πιέσεις που δέχονται όπως ερμηνεύουν τη νέα εγκύκλιο που υπογράφει η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, βάσει της οποίας δίνεται παράταση για τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων για το νέο σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης σχολικών μονάδων έως τις 19 Μαρτίου.

Η νέα εγκύκλιος έφθασε χθες στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην εκπνοή της αρχικής προθεσμίας οπότε και ήταν προγραμματισμένες οι περισσότερες συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων.

«Το Υπουργείο Παιδείας είναι σε πανικό και προσπαθεί να πιέσει γι’ αυτό και δίνει παράταση στην προθεσμία συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων, ωστόσο η συμμετοχή στην απεργία – αποχή φαίνεται ότι θα είναι καθολική», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο σύλλογος, το 98% των συλλόγων διδασκόντων ψήφισε αρνητικά στην αξιολόγηση και μόλις το 2% ήταν θετικό από τις 180 σχολικές μονάδες, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία επί συνόλου 242 που συνεδρίασαν και απέστειλαν τις αποφάσεις τους.

«Οι εκπαιδευτικοί συντάσσονται με τις θέσεις της ΔΟΕ που εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων. Η συμμετοχή προς το παρόν είναι καθολική στην απεργία ενάντια στην υπουργική απόφαση. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Ούτε τυχόν αποκλεισμό τους από διαδικασίες εκλογής σε θέσεις στελεχών εκπαίδευσης. Υπάρχουν άλλωστε δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν», πρόσθεσε ο κ. Μούσιος.

Αλλά και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας, τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Πέραν της επιστολής των 45 διευθυντών γυμνασίων, λυκείων και εργαστηριακών κέντρων, έως και χθες, 15 σύλλογοι διδασκόντων που είχαν συνεδριάσει ψήφισαν ενάντια στην αξιολόγηση και μάλιστα κατά συντριπτική πλειοψηφία που κυμαινόταν από 82% έως 100%, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Μαρία Γιαννουλή.

«Με τις αποφάσεις των συλλόγων φαίνεται η δυναμική της συμμετοχής στην απεργία και πόσο άκαιρη είναι η αξιολόγηση που επιχειρείται», ανέφερε η κ. Γιαννουλή. Η ίδια αναφερόμενη σε ενδεχόμενες κυρώσεις αλλά και στη νέα παράταση, υποστήριξε ότι «το Υπουργείο Παιδείας δεν θα έπρεπε να προκαλεί αλλά να σκύψει πάνω στα προβλήματα των εκπαιδευτικών που υπερέβαλλαν εαυτούς για να μην διακοπεί η διαδικασία της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου