ΤΟΠΙΚΑ

Χτύπησαν στην Αγριά οι μαϊμού τεχνικοί της Microsoft

χτύπησαν-στην-αγριά-οι-μαϊμού-τεχνικο-689070

Βομβαρδίζουν με τηλεφωνήματα κατοίκους με το πρόσχημα ελέγχου των υπολογιστών – Υποψιασμένοι οι πολίτες, δεν απαντούν στις κλήσεις

Στην Αγριά έφθασαν οι μαϊμού τεχνικοί της Microsoft, που τηλεφωνούν από το εξωτερικό με το πρόσχημα ελέγχου των υπολογιστών, με στόχο να αρπάξουν προσωπικά δεδομένα χρηστών του διαδικτύου και να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μετά τον Πτελεό, το Αχίλλειο και τα νησιά των Β. Σποράδων, οι επιτήδειοι τηλεφωνούν τώρα επίμονα σε κατοίκους στην Αγριά, ευελπιστώντας να ξεγελάσουν ανυποψίαστους πολίτες και να τους εξαπατήσουν.

Στην Σκιάθο, όπου χτύπησαν για πρώτη φορά, οι επιτήδειοι κατάφεραν να εξαπατήσουν 72χρονο κάτοικο του νησιού. Εκλεψαν τους κωδικούς των τραπεζικών του λογαριασμών και μετέφεραν ποσό 200 ευρώ σε άλλο λογαριασμό σε τράπεζα της Ευρώπης, δηλώνοντας ψευδώς ότι ανήκε στον παθόντα.

Σύμφωνα με κατοίκους της Αγριάς, το φαινόμενο με τα περίεργα τηλεφωνήματα προκύπτει εδώ και τρεις – τέσσερις μέρες και από τότε η ζωή κατοίκων της περιοχής έγινε εφιάλτης.

Καθημερινά κάτοικοι δέχονται βομβαρδισμό κλήσεων στα σταθερά τους τηλέφωνα. Η Κ.Μ. λέει ότι παρά το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις, εκείνοι συνεχίζουν να επιμένουν και να καλούν. «Από το πρωί έχουν καλέσει τρεις φορές. Κλείνουμε το ακουστικό χωρίς να απαντήσουμε όταν ακούμε ανδρική φωνή να απευθύνεται στην αγγλική. Ωστόσο εκείνοι ξανακαλούν», αναφέρει.

Κάτοικοι έχουν απηυδήσει. Κάθε πέντε λεπτά οι επιτήδειοι τηλεφωνούν καλώντας κάθε φορά από διαφορετικό νούμερο, αλλά με τον ίδιο πάντα αυτόματο της Αγγλίας. «Απευθύνθηκα στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και έδωσα τα νούμερα των τηλεφώνων. Από την εταιρεία είπαν να μην απαντούμε στις κλήσεις», λέει.

Αλλη κάτοικος της περιοχής, που δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το όνομά της, είπε: «Απαντήσαμε μόνο μία φορά. Είδαμε ότι ήταν κάποιος άνδρας που μιλούσε στην αγγλική και καταλάβαμε. Ωστόσο, εκείνοι επιμένουν να τηλεφωνούν».

Επισημαίνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν τους προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα.

Σε περίπτωση που κάποιος φανερώσει προσωπικά στοιχεία, συστήνεται η άμεση κατάργηση όσων εφαρμογών ζήτησαν οι δράστες, η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση και η εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας. Επιπλέον, προτείνεται η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η χρήση ισχυρών κωδικών, καθώς επίσης και η άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο κατά περίπτωση τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου